< terug
Vlöggeln In Twente !
Vlöggeln
In Ootmarsum wordt Pasen zeer uitbundig gevierd door de rooms-katholieken, die het overgrote deel van de inwoners uitmaken. Op paaszaterdag kondigt de stadsomroeper om 12:00 uur 's middags het paasfeest aan. Om 13:00 uur rijden paaswagens naar het nabijgelegen Springendal om dennenhout te halen voor het paasvuur, rond 19.00 uur komen ze terug, beladen met dennenhout en rijden naar de paasweide voor de opbouw van het paasvuur.
Op eerste paasdag (zondag) maken de poaskearls (Paascommissie) om 8:30 en 14:15 een rondgang om de kerk en zingen daarbij paasliederen (de zgn. rondgang om de Wheme; wheme is een oud woord voor pastorie). Om 17:00 begint het Vlöggeln: hand-in-hand lopen de inwoners van Ootmarsum (en andere belangstellenden) in een lange sliert door het stadje (en door enkele cafés!) naar het marktplein om twee paasliederen te zingen (die telkens afwisselend worden herhaald) en daarna tot besluit de kinderen driemaal op te tillen, waardoor de Verrijzenis van Jezus-Christus wordt gesymboliseerd. Hierbij wordt ook driemaal "hoera" geroepen. Bij die tocht lopen de poaskearls voorop, de voorste rookt een grote sigaar.
Om 20:30 wordt het paasvuur door de Poaskearls aangestoken. Op Tweede Paasdag wordt dit alles herhaald, behalve het paasvuur. De oorsprong van dit vlöggelen is onzeker, maar het is een eeuwenoud gebruik. Mogelijk stamt het van van een middeleeuwse processie van geestelijken. De Poaskearls zijn een opvallende verschijning, want het zijn jonge mannen gekleed in een lange regenjas en met een hoed op (jaren 50-look). De samenstelling van de groep Poaskearls wijzigt elk jaar. Men is vier jaar lid; de oudste twee haken af na Pasen en het jaar daarop zoeken de overgebleven zes er weer twee nieuwe bij. Die twee nieuwelingen worden voorgesteld op de avond van Goede Vrijdag voor de kerk (rond 19:00 uur). Voorwaarden om gevraagd te worden (wat als een grote eer wordt beschouwd) is dat men in Ootmarsum "geboren en getogen" is, katholiek is, en nog niet getrouwd. En: het mogen alleen mannen zijn! De groep Paoskearls wordt begeleid door een voorzanger (dat is steeds dezelfde, de functie wordt thans uitgeoefend door de heer Ben Morshuis) en verder loopt ook altijd een groep vaste meedoeners mee (veelal oud-paoskearls). Het paasvuur, dat afstamt van een voor-christelijk gebruik, komt veel vaker voor in de streek Twente, maar het vlöggelen is volstrekt uniek. Jaarlijks trekt het vele bezoekers.
feedback van andere lezers- manono
Hettie, blij je terug te lezen. Hoop dat je je hart hebt opgehaald in Twente. Ik lees hier wel enthousiasme!
Wat je beschrijft doet me denken aan een mix van heidense viering en rooms-katholiek.
Ik lees het heidense in viering van beloftevol mannelijk zaad (de Poaskearls) die zelfs de processie voorlopen. Het aansteken van een vuur is niet alleen heidens, ik zie het zelfs als prehistorisch en ik ben altijd blij wanneer ik lees dat dat nog wordt gedaan en toch nog een functie bekleedt.
Het driemaal optillen van de kinderen vertaal ik vrij en persoonlijk als een viering van welvaart. Zo zou ik het een beetje beleven.
Ik hoop dat je er van genoten hebt. Dat zal wel.
Ik heb je verslag heel graag gelezen. Ik zie het zo voor me.
hettie35: Hallo ,ben ook blij jou weer te lezen, heb het inderdaad geweldig gehad. Dit heb ik allemaal mee beleeft. Ootmarsum, is de enigste stad in Nederland die dit gebruik kent en in ere houd. Je hebt gelijk dat het van de Roomse kant afkomstig is, maar het
is in de loop der jaren wel zo dat de kerk er weinig mee van doen heeft. En het Paasvuur zelf dat in den avond ontstoken wordt dat
is echt de viering van de aankomende Lente en afscheid van de Winter. De volgende dag ruik je nog overal de smook van het verbrande hout.!
Groetjes Hettie - Hoeselaar
Oude riten gebruiken die al van voor de Christianisering in zwang waren zijn nu nog in vele roomse gebruiken terug te vinden.
Mooie beschrijving
Willy hettie35: Dank je Willy, Moet zeggen dat ik erg van genoten heb. Je weet
niet wat je ziet. Er is ook maar een plaats in Nederland waar dit in ere wordt gehouden. En je moet echt in daar geboren zijn anders
wordt je niet gekozen voor vier jaar. Langer mag je er niet aan meedoen!
groetjes Hettie
|