writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Geluid

door lin

haar timbre
ooit zo melodieus
zacht
alsof haar keel als fluweel
streelde

klinkt nu of
klompen door 't grintpad knerpen
aangescherpt door stembanden
die verwensingen
voortbrengen

de rek eruit
zijn de plooien
het trillen verleerd
kunnen slechts openen
of sluiten

dat laatste
dan maar


 

feedback van andere lezers

  • Thomas
    pijnlijk mooi! Elke x
    lin: Voor wie pijnlijk ;) ? Ik begrijp wat je bedoelt Thomas. Dank voor je fb.
  • Emmeline
    Wauw, alweer 'n heel erg sterk gedicht!! vooral 1e en 3e strofe zijn top!!!
    Xx
    lin: En die tweede krast er nu juist zo mooi als tegenstelling tegenin toch? ;) Dank je wel voor je fijne fb, liefs lin.
  • dovan
    uitermate mooi
    knap

    lin: Fijn dan je het gedicht zo waardeert! Lieve groet, lin
  • Aramis
    de fee werd dus een feeks ? :o
    lin: ks ks zei de fee en werd toen een feeks.. Dank voor je humorvolle fb Aramis.
  • louisaatje
    prachtig
    lin: Fijn om te lezen!
  • SabineLuypaert
    tjee ne scherpe op 't sneeke (smile)
    lin: Tja, af en toe even bijschaven of wat krijt slikken doet ook vast wonderen.. ;)
  • wim_veen
    Geluid

    Geluid is een trilling die zich voortplant in lucht, leert mij het woordenboek, de bijbel die ik soms opensla. Geluid houdt geen oordeel in. Het is noch muziek noch lawaai. Het kan beide zijn. Die open titel maakt een ruime invulling mogelijk. De schrijver reikt aan, de lezer vult in. Benieuwd naar wat volgt?

    haar timbre
    ooit zo melodieus
    zacht
    alsof fluweel haar keel
    streelde

    Je begint over muziek. Niets is volgens mij zo moeilijk als over muziek schrijven, omdat je het hoorbare, het ontastbare, moet vertalen. Vaak leidt het tot verwarring. Zo zijn het timbre, de klankkleur en de melodie,
    een afgeronde reeks van noten, twee verschillende begrippen. Volgens mij kan je die niet zomaar verenigen, maar ik kan me vergissen. Het fluweel van haar keel vind ik dan weer dubbel geslaagd. Dubbel, door de eindrijm en door de betekenis die het uitdraagt. Fluweel streelt de keel. Toch dacht ik na een herlezing. Streelt het fluweel niet het oor, het trommelvies, de trilharen of de windingen van het slakkenhuis in het binnenoor? Zoals je het hier schrijft lijkt het alsof zij fluweel oprispt of fluweel doorslikt. Ik heb het toch moeilijk omdat te geloven, zelfs in een gedicht. Maar het klinkt natuurlijk wel.

    knerpt nu
    door het grintpad
    aangescherpt door stembanden
    die verwensingen
    voortbrengen

    Haar timbre?.knerpt nu door het grintpad. Terug prachtige klank. Je laat de muziek doorschemeren, opwellen in de verzen, dat vind ik zeker. Toch struikel ik ook hier over de betekenis. Kan een timbre (klankkleur) door een grintpad knerpen. Een voetstap zou dat kunnen. Een laars, een zool,?. Wat ik wel zou volgen is dat je zegt?. het timbre klinkt als of lijkt op of ik hoor het geknerp van grint. Dan zou ik je volledig kunnen volgen. Nu volg ik je bijna. Aangescherpt door stembanden?.Dit klinkt opnieuw heel gaaf en dit kan ook wel. Haar timbre aangescherpt door stembanden. Daar maak je ook een schets, haar klankkleur (stem) aangescherpt door de stembanden. Ja, hier raak je me, een voltreffer. Het lijkt wel zeeslag. Dan keert het tij in jouw gedicht. De stem knerpt niet alleen, er volgen verwensingen.

    de rek eruit
    zijn de plooien
    het trillen verleerd
    kunnen slechts openen
    of sluiten

    Ook het vervolg kan me bekoren. De plooien van de strot zijn het trillen verleerd. Dit vind ik geweldig uitgediept. Want uiteindelijk zijn stembanden niet meer of minder dan trillende plooien in de strot, de snaren, de kieuwen in het klokhuis van het keel.

    dat laatste
    dan maar

    Het slot is ontwapenend. Je kiest voor de stilte.

    Graag gelezen. Echt waar.

    lin: Wim, wat een bijzonder uitgebreide en waardevolle reactie.
    In veel volg ik je helemaal. Echter minder in het gedeelte over het fluweel. Het geluid dat iemand produceert komt via de keel naar buiten. Haar geluid is zodanig zacht dat het lijkt alsof (dus neem dit niet letterlijk) fluweel haar keel streelt, waardoor het geluid er zacht melodieus uit komt.
    Bij het knerpen heb je helemaal gelijk. Dat las ik zelf als: alsof er geknerp op het grintpad klinkt. Ik ga hieraan iets wijzigen, zodat dat gedeelte ook goed overkomt.
    Die derde strofe is ook mijn favoriet, met het trillen van de plooien.

    Ik vind je reactie heel bijzonder. Je gaat heel zorgvuldig en diep in op het gedicht. Ik heb daar grote waardering voor maar kan je helaas geen ?uiterst zinvol? geven, anders deed ik dat.

    Lieve groet,
    lin
  • stater
    strelend gedicht, lin.. met ernstige ondertoon.. en een verrassende slotstrofe.. om te savoreren.. twee bemerkingen: 'grintpad' zou ik hier vooraf laten gaan door "'t" en (in strofe 1): "haar keel als fluweel".. groetjes, stater
    lin: Jeetje! Dat is de oplossing! Haar keel als fluweel!! Had ik zelf op moeten komen. En dat 't doet het m ook net, je hebt gelijk. Ik verander subiet! Dank voor je scherpe opmerkingsgave en waardering voor mijn gedicht, lieve groetjes, lin
  • erinneke
    prachtig gedicht
    lin: hij "klinkt" he;) Dank voor je reactie Erinneke
  • anne
    Heel mooi gedicht; moet erg zijn, iets goed gekund hebben en nu, door je lichaam in de steek gelaten worden. Knap verwoord.
    lin: Zo zou je het inderdaad ook kunnen zien. Fijn zo'n reactie! Liefs, lin
  • ivo
    prachtig mooi!
    lin: Dank je wel Ivo. Je bent wel lovend! Fijn dat je hem zo mooi vindt.
  • Lucky
    't ouder worden ... zo lees ik het ...
    lin: Kan ook Lucky, kan zeker, maar ik ken ook oude mensen met een liefde volle zachte stem..
    Bedankt voor je fb, liefs lin
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .