writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

dag van de armoede

door ivo

aan het einde van mijn geld
is er nog heel veel maand
overvloed aan dagen
om zonder eten te slapen
snelverkoop is mijn rayon
alles voor mij op de bon
"EEG vendre interdite"
is mijn favoriet

 

feedback van andere lezers

 • aquaangel
  herkenbaar op iedereens bankafschrift ben ik bang, of men moet
  bij een topinkomen werken....

  maar zonder eten slapen is wel heel erg.............

  xx
  ivo: idd de angst van elke werkende - een realiteit voor 1 op de 7 in Vlaanderen ... hoeveel gezinnen er moeten rondkomen met minder dan 1000 euro per maand zou ik niet willen voeden ...

  Tja ....
 • Muis
  Vinden jullie nu ook niet dat het leven precies 50 % duurder is geworden en het salaris hetzelfde is gebleven? Of ben ik dat alleen maar die dat denkt?
  Er is veel armoede hier, meer dan men zou denken. Armoede die men niet zelf in de hand gewerkt heeft.
  Doch, er is ook nog een andere armoede. Zij die in de helft van de maand blut zijn, maar die wel plasma tv hebben, laatste nieuwe bmw, elk weekend uitgaan ... en met het geld smijten bij wijze van spreken. Daar kan ik helaas geen medeleven mee hebben.
  Groetjes
  ivo: armoede door gebrek aan geld is altijd een discussie geweest, vroeger zei men ook al dat de arme zijn geld 'slecht' beheerde, maar de werkgever betaalde de lonen wel uit in zijn caf?.
  De morele beoordeling is een gevaarlijke oefening, ik hou het liever op de vaststelling dat heel veel mensen te kort hebben en dat de reden van dat te kort veel te vaak komt omdat er inderdaad te weinig wordt gedaan om dit te keren.
 • Victoria
  die eerste zin heb ik al op koffiemokken zie staan :-)
  en snelverkoop is helaas ook vaak mijn rayon  ivo: ik ken zoveel mensen in de rode cijferszone dat ik de ellende zo proeven kan ... en idd het leven is voor velen niet makkelijker geworden, integendeel zelfs .. bedankt voor het goed vinden
 • Wladimir
  Prachtig geschreven en jammergenoeg zijn er velen die zich hierin herkennen.
  ivo: idd jammer genoeg Wladimir
 • Hoeselaar
  Stil en op kousenvoeten komt de gelijkheidsregel in Europa op gang,
  Je kent toch nog vanuit de school de leer van de communicerende vaten, nu wat wij teveel hebben gaat bij de nieuwkomers halverwege bij en bij ons natuurlijk af.
  Ook vanuit het globale standpunt gezien moesten de lonen naar omlaag zodat de bedrijven hier bleven niet naar een goedkoper land vertrokken zoals dat voordien gebeurde.

  Een sterke munt heeft zo zijn nadelen, veel te duur voor de gebruiker, export wordt zwaar, import wordt goedkoop maar daar hebben wij niets aan want je krijgt dan ook minderwaardige waar.

  Niet voor niets dat de duitsers bij de invoering van de euro een nieuwe naam vonden "teuro" dus "duuro", de echte waarde van de euro is nu na vijf jaar bijna 49 oude frankskes waard.
  ivo: tja de euro is uiteraard een andere munt, maar of alles nu door de euro duurder is geworden, ik denk dat het leven sowiso ook duurder zou geworden zijn. Het brood en andere ge-en verbruiksgoederen zou zonder de euro ook duurder zijn geworden.

  Bedankt voor de uitstekend
 • lief
  ja ivo, dag van de armoede, ik erger mezelf dagelijks
  aan deze onrechtvaardige maatschappij, de burgers worden
  nog steeds uitgebuit tot en met, zelf werk in een wasserij
  krijg ong. 1200 en daar moet ik alles van doen, en dan heb ik nog
  twee kinderen, je moet een auto rijden anders geraak je niet
  op het werk, het is heel triest als je bedenkt, dat instellingen
  als Citybank mensen nog verder in de miserie stort
  enzo kan ik nog wel even doorgaan, maar ja,
  ik heb geen keus ik moet door, sterkte ivo,
  po?zie als uitlaatklep, een kleine pleister op de wonde,
  liefs
  ivo: je bent lief Lief, ik weet het - de lonen kunnen armoedig laag zijn en de kosten verschrikkelijk hoog .. bedankt voor je reactie
 • libo
  armoede... ken ik op dit moment al te goed, ik herkauw mijn eten twee keer

  liefs libo
  ivo: het leven kan hard zijn, zo hard dat je er tweemaal op moet kauwen ..
 • stormvonk
  ,En dan komen ze met uitleggen als, ja maar de graanprijs is met 30%gestegen. Ze vergeten wel te zeggen dat de graanprijs de laatste jaren ingestort is en uitzonderlijk laag stond en nu terug op het pijl van 5 a 6 jaar geleden. En de boeren maar met de vingers wijzen.

  Het enigste wat er gebeurd is dat wij op een anglo saksisch systeem afstevenen waarbij de middenklasse zijn geld afgeeft aan de armste klasse en de rijksten niets (want anders gaan ze naar het buitenland) en dan heb je nog mensen zoals JM dedecker die willen dat de ziekenzorg geprivatiseerd word. Yep, dat is nu eens een idee (want iedereen heeeft al een hospitalisatieverzekering priv? of via de werkgever enzo en dat is ook priv?, hij vergeet wel de armsten die dat niet kunnen betalen)
  niet iedereen die werkt heeft geld, dat vergeten de politici wel eens) 1 op 7 belgen is arm
  ivo: zeer juist stormvonk
 • yrsa
  Deze is heel sterk!
  Goed neergepend!
  groetjes xx
  ivo: Bedankt Yrsa voor je positieve fb
 • Francesco
  Ik geef je uitstekend omdat ik het grappig vind dat iedereen buiten Yrsa, Wladimir en Victoria niets over het gedicht zelf iets weten te zeggen. Of hoe een po?ziesite een forum voor een maatschappelijke debat kan worden.
  Op zich is dit een leuk gedicht. Dat de twee eerste verzen reeds zijn gebruikt weet ik niet.Voor mij volstaat de eerste strofe.
  "EEG vendre interdite" is een citaat en zou ik tussen aanhalingstekens zetten.
  De tweede strofe voegt niets meer toe aan de boodschap die je brengt en vooral de twee laatste verzen voelen als rijm dwangmatig aan. Mijn inziens zou je de tweede strofe dus kunnen weglaten
  Hartelijk, Frank De Vos
  ivo: misschien wel en die aanhalingstekens die volg in iedergeval
  ik ben bewust naar het dwangrijm overgestapt, om het geheel in zijn goedkope context te zetten ... mss te ver gegaan in het bedenken ....
 • louisaatje
  ben blij dat je zoveel reactie krijgt, zie francesco, maar het gaat hier idd niet meer om een evaluatie van de po?tische waarde, hoe zinvol het ook is wat je hier allemaal losweekt. vandaar 1 tip: het gedicht, zou m.i. nog krachtiger worden als je het in de tegenwoordige tijd zette: die mensen hebben verdorie nu honger, ?n dat is een statement dat je op die manier kracht bij kunt zetten, doen dus!!! ;-)

  aan het einde van mijn geld
  is er nog heel veel maand
  overvloed aan dagen
  om zonder eten te slapen
  snelverkoop is mijn rayon
  alles voor mij op de bon
  "EEG vendre interdite" is mijn favoriet

  ivo: ja mss wel ... ik ben ook blij voor de reacties, ik schrok er eerlijk gezegd van ... vond (vind) het gedicht ook niet zo geweldig, maar de gedachte spreekt blijkbaar aan ..
 • mariebeau
  Heel mooi neergeschreven,vooral die eerste twee versregels vind ik geweldig
  ivo: die zijn wel heel oud hoor en niet van mij .. maar soit ik gebruik ze om het geheel te onderbouwen .. bedankt mariebeau
 • Mark_Vandis
  Ach armoede, zijn smaak raak ik ook nooit kwijt, maar op de duur kan je er mee leven (ik toch). Ik ben blij dat mijn dochter en ik kunnen eten als ze op bezoek is, en de rest van de week...voedt ik me met die gedachte...ik ben gelukkig arm.

  Groetjes Mark
  ivo: hoe armoede de mens kan tekenen en kan maken tot een stempel in de samenleving ...

  bedankt Mark
 • teevee
  Ik ben er een van minder dan duizend
  en dat wil dan natuurlijk zeggen
  dat je om rond te komen moet leren
  allerlei knopen te leggen!
  ivo: kijk eens aan teevee, als men zegt 1 op 7 dan lees ik hier een totaal ander gemiddelde ... bedankt voor uw reactie Teevee
 • lucky
  goed van je .. het roept reacties op en zet tot denken na ...

  wat is armoede? niet meer 3x per jaar op vakantie kunnen? in de winter de verwarming op 30 graden om toch maar in je blote kont door het huis te lopen ipv van een trui aan en op 15 graden zetten? wat is welvaart, welzijn? er zit hier in onze westerse "besachaving" zoveel tegendraadse dingen ...

  zo kan ik nog wel effe doorgaan door wat je teweeg brengt met je werkje hierboven kwam gewoon spontaan in me op en mijn vingertjes tikte ongestuurd over het toetsenbord

  heb het gewoon laten staan ongecensureerd .... armoede ?

  groetjes Leon

  ivo: zo is het Leon, alles is afhankelijk van context. Een gezin dat zo gehecht aan elkaar is en elkaar kan vinden zal de straf van het weinig geld misschien niet eens als armoede ervaren ..
 • hilde
  tja ivo
  wat doe je als je vriend er met alles vandoor is gegaan
  en je niets meer hebt om te eten
  vertel jij mij dat eens
  liefs
  hilde

  ivo: je mag bij mij komen eten ... en dat meen ik echt

  groetjes
 • vladimier
  Duidelijke taal ; en het bevestigt je veelzijdigheid als dichter.
  De EEG vendre interdite is een geniale ingeving, en verleent het werk een hedendaags karakter.
  Knap, Ivo.
  ivo: Bedankt Vladimier, ik vermoed dat velen die term Vendre enterdite niet kennen .. maar wie ooit Europse hulpgoederen heeft gehad die kent het perfect ..
Er zijn 8 bezoekers online, waarvan 0 leden: .