writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Andere tijden

door tessy

Oude man wat kijk je bitter
naar de wereld om je heen
ja de tijden zijn veranderd
't is niet meer zoals voorheen

ik weet dat je een kei was
in wat je vroeger deed
vast moeilijk 't accepteren
dat je match is uitgespeeld

maar jij verloor je scherpte
de gezwindheid van de jeugd
aanvaard nu dit gegeven
't is ieder om zijn beurt

 

feedback van andere lezers

 • Hoeselaar
  Op z'n tijd moet men plaats maken voor de jeugd, zij hebben evenveel rechten als dat wij hadden om hun stempel op deze tijd te drukken.
  Ja het zijn andere tijden maar of ze ook even goed worden als dat wij ze gekend hebben betwijfel ik.
  Ik ben ook een oude man maar ben niet verbitterd wil het ook nooit zijn, ben een veel te groot optimist

  Willy
  tessy: Je bent pas oud als je geest dit beslist Willy, ik ken "jonge " mensen die in hun 80 er jaren zijn.
 • roodoff
  nog één keer zou genoeg zijn
  meer verlang ik niet
  nog één keer als herboren
  voor ik mijn laatste kruit verschiet.

  mooi gebracht, tessy grtjes

  tessy: ik hoop dat je geen gezondheidsproblemen hebt..dat "herboren" denk ik dat veel mensen wel zouden willen beleven ;-)
 • marrik
  Mag ik dat alles nog even uitstellen?
  Voel me nog niet zo oud. alhoewel min lichaam niet liegt.

  M
  tessy: Je mag het zelfs uitstellen voor de rest van je leven, als het lichaam soms eens protesteert heeft men behoefte aan een opgewekte geest
 • Dora
  Ja waarheid als een koe,
  Bij de indianen was je oud gewaardeerd vanwege levenservaring
  Dat telt bij ons niet meer, uit gewerkt?
  Ben je als afgewerkte olie, niemand weet waar met je naartoe

  tessy: Inderdaad zo is het, en dat vind ik pure schande, zeker op de werkvloer is die ervaring van groot belang, maar ja ouderen worden te duur dus aan de kant geschoven.
  Maar het telt ook andersom, sommige ouderen kunnen van de jeugd dan weer niks goed zien, al wat ze doen is in hun ogen verkeerd omdat ze het niet op de manier doen van weleer. Maar elke generatie heeft zijn eigenheid. En verdienen dat ook.
 • hettie35
  Heel mooi geschreven Tessy,
  groetjes Hettie
  tessy: Dank je wel Hettie,
  fijne dag nog
  Tess
 • killea
  Super Tessy
  xx
  j
  tessy: Thanks June

  have a nice day
  xx
 • Kat
  Ja, na gedane arbeid.... al heb je nog zo'n intressante baan gehad. Net wat Dora schrijft de indianen eerden de oude mensen om hun levenservaring. Mooi Tessy heel mooi deze! Groetjes
  tessy: In feite kunnen ze leren van elkaar, als de bereidwilligheid tot luisteren er is, maar soms is de kloof wel erg groot.
  Vroeger zag je hier bij ons ook gezinnen samen wonen met oma of opa, nu zitten die in een tehuis en heeft de jeugd weinig echt contact met mensen van gevorderde leeftijd. Onbekend is onbemind zullen we maar zeggen.
  Dank je wel Kat
  groetjes
 • manono
  De tijden veranderen wel sneller dan vroeger. Mensen hebben geen tijd meer om het te volgen, vind ik.

  Wie niet kan volgen, zoals ik bv, neemt afstand.

  Heel graag gelezen, Tessy!
  tessy: Er is inderdaad een razendsnelle evolutie aan de gang, ik kan ook amper volgen.
  Woon hier in een rustig klein dorp waar het leven voortkabbelt en dan is het soms moeilijk voor te stellen hoe het er in de "grote" wereld aan toegaat.
  Nog een prettige avond
  Tess
 • bragt
  zeer scherpe analyse en ook goed ritmisch verwoord. Voor sommigen (los van de leeftijd) te scherp, voor anderen spijtige realiteit. Ik koppel ook even terug naar mijn gedicht 'evolutie: telkens opnieuw een evoluerende tijdsgeest.
  tessy: Zo gaat het al eeuwen, maar ik vind het een jammerlijke evolutie dat ouderen en jongeren zo weinig met elkaar praten.Veel kennis gaat op deze manier verloren , ouderen weigeren vaak hun ervaring door te geven, uit een soort valse trots of angst dat de jeugd hen naar de kroon zou steken.En op hun beurt denken veel jongeren dan weer dat alles wat ouder is voorbijgestreefd is en zo willen ze niet luisteren naar of aanvaarden van elkaar. Jammer
 • kerima_ellouise
  ieder zijn tijd, en altijd zal er wel iets beter zijn 'vroeger'...maar zegt iedere generatie dat niet...
  Jammer dat er vaak een manke wisselwerking is tussen jeugd en een oudere generatie...het leren van elkaar wordt onderschat

  mooi en vlot geschreven Tessy! heel graag weer gelezen!

  groetekes
  tessy: Dat is wat ik wilde aankaarten lieve Kerima, het niet willen openstaan voor elkaars mening. Ouderen weigeren vaak om de jeugd aux serieux te nemen, en veel jongeren vinden mensen met een bepaalde leeftijd dan weer seniel :-)
  Dank voor je mooie fb.
 • elpe
  dit soort levensbeschouwende gedichten hebben inhoudelijk natuurlijk altijd een waarheid in zich. Je schrijft heel scherp (of je schiet met scherp zou je ook kunnen zeggen) een denderende waarheid. Alleen ben ik dit soort gedichten van jou niet gewoon.
  Wat betreft vorm en woordgebruik ben ik niet akkoord met andere fb's. Het leest deze keer niet zo vlot als ik van je gedichten gewoon ben, het lijkt me hier en daar een beetje te stotteren zelf.
  Toch graag gelezen Tessy

  tessy: Dank voor je eerlijke fb. Je weet dat ik dit waardeer.
  Ja het is misschien wat scherper, maar ik kreeg de inspiratie toen ik op de tram zat die ik deelde met schoolgaande jeugd, en waar dan een groep ouderen opkomt die niet anders deed dan die jonge mensen verwijten maken, omdat er niet genoeg plaats was in de tram, en ze vonden dat zij als ouderen het recht hadden om te zitten. Terwijl deze jongeren met hun neus in de boeken zaten wegens blokperiode.Respect moet van twee kanten komen.
  Veel ouderen weigeren jonge mensen voor vol aan te zien, en andersom kijkt men dan soms weer naar ouderen alsof ze allemaal dement zijn.Jammer is dit, men kan zoveel leren van elkaar.
  Je hebt gelijk wat het stotteren betreft, ik vind ook dat de laatste vers in de tweede strofe, en de eerste vers, in de laatste strofe niet zo vlot lezen, maar vond geen alternatief.
  Volgende keer beter.:-)
  Merci voor de fb.
 • jan
  ik gooi de handdoek nog niet in de ring tessy;-)

  grtzz
  tessy: Jij bent dan ook geen oude man hé Jan, je bent nog in de fleur van uwe sleet :-))
Er zijn 8 bezoekers online, waarvan 0 leden: .