writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Waar de tijd stilstond (haibun expriment)

door tessy

Ik verwachtte elk moment dat de wijkagent zou binnenstappen, het type champetter een beetje gezet en met brede snor, dat zo uit een oud tv feuilleton te voorschijn leek te komen, weet je wel.
De hele sfeer ademende nostalgie, het verweerde marmer aan de muur was nog intakt en verborg de talloze geheimen die hier ooit door dronken lippen werden gedeeld
En in oude vloertegels kon men van deur tot bar de voetsporen volgen van klanten, die zelf reeds lang vergeten en verdwenen waren, maar ooit tussen pot en pint talloze wereldproblemen hadden opgelost
De oude dame zat sinds 1953 achter haar houten toog verkondigde ze trots.
Aan een ovalen tafel in het midden van de zaak smaakte de koffie, ik vroeg me af.waar blijft de Johan Verminnen van deze streek zodat dit oord ooit tot kleinkunst verheven wordt

Smokkelde de herfst
hun duistere geheimen
met de stormwind mee


ps. Ik twijfel of dit bij gedichten of bij verhalen hoort ? Iemand een tip ?

 

feedback van andere lezers

 • alie_jankind
  ik lees het meer als een verhaal ...

  Je experiment graag gelezen

  Om het meer gedicht te maken, zou ik de regels inkorten tot bv 10 woorden of 14 lettergrepen, ook zou ik meer weglaten (indichten)

  groeten


  groeten
  tessy: Dank je wel Alie, ik zal het volgende maal als verhaal plaatsen.
 • elpe
  Je hebt je uitstekend verdiept in het idee achter van de HAIBUN die, zoals je wel zal weten, direct gelinkt is aan de HAIKU. Voor zover ik gedocumenteerd ben lijkt het me echter dat de afsluitende HAIKU een aanvulling moet zijn van het stukje proza dat er meestal voor ligt. Verder houdt niemand je tegen om meerdere HAIKU's door een HAIBUN te schrijven. Daarom lijkt het me meer thuis bij de "afdeling" verhalen.

  PS: je verhaal doet me denken aan een volkscafeetje ergens in het land van Waas waar ik destijds al een kwam e n waar ook alle wereldlijke problemen aan de toog werden opgelost.

  Grtz
  elpe
  tessy: Dank je wel, ik plaats het een volgende maal bij verhalen.
  Wat de haiku betreft vind ik dat hij in deze wel bij het onderwerp past, de geheimen van vroegere klanten gingen mee met de wind.

  Wat de ligging van het cafť aangaat dat is aan de andere kant van het water, dus niet in het waasland maar in een oud polderdorp waar ik gisteren onverwacht met vrienden verzeild raakte en waar het lijkt alsof de tijd er gestopt is in de jaren 50.
  Maar het oplossen van wereldproblemen gaat overal gemakkelijker met een paar pinten binnen handbereik, dus hiervoor kan elk cafe wel model staan :-)
 • julien_maleur
  Mooi stukje proza, vol sfeer, maar ik duidelijk geen poŽsie. Eigenlijk doet dit er niet toe. Het was aangenaam om lezen en dat telt. mvg JM
  tessy: Dank u wel Julien, voor mij is het allemaal een beetje nieuw en leren.
  Maar ik doe het graag.
  Zit wel nog met enkele vragen in dit verband, zal ze seffens eens op de webmaster loslaten :-)
 • Runner
  Verhaal en Haiku zijn mooi!
  (verwachtTe en wordT)
  tessy: Dank je wel Runner, ook voor je verbeteringen, ik ben een hopeloos geval op gebied van D en T..maar ik ben bereid te leren ;-)
  Heb het intussen aangepast.
 • Kat
  Tessy volgens mij heb je het prima gedaan volgens de regels. Een beleving, ontmoeting een reisverhalend schrijven dat is zo ongeveer de strekking van een haibun, met wat speelse ongewone woorden verweven in mijmerende zinnen, de haiku in deze herfsttijd sluit er prima bij aan.
  XXX
  tessy: Dank je wel Kat het doet me veel plezier omdat ik aan het leren ben en elke mening is welkom. ;-)
 • Hoeselaar
  Goed geschreven en te kort eigenlijk voor de boekenafdeling, dus ga ik voor goed

  Willy
  tessy: Het valt tussen de twee, ik heb hier eens een voorbeeld gelezen, ben even kwijt van wie het was, maar ik wilde dit ook eens proberen.
  Ik tracht steeds bij te leren :-)
  Dank je voor je opmerkingen.
 • jan
  inspirerend en leuk om te lezen!

  grtzz
  tessy: Vooral die kroegdame was inspirerend :-)
 • hettie35
  Graag gelezen, zo heel anders als wat hier meestal
  geplaatst wordt.
  groetjes Hettie
  tessy: Iemand heeft hier ooit eens haibun geplaatst, ik dacht Maurice, maar ben het even kwijt, dus ik wilde dat ook eens proberen.
  Ik vond het wel heel leuk om schrijven.
  Dank je Hettie
 • Dora
  Als ik wist waar het aan moest voldoen kon ik er over oordelen, nu vind ik het een goed verhaal, pakkend en lekker kort...
  tessy: Heb het even weer opgezocht en de uitlicht vind je bij gedichten van Maurice op 19/4/2010
Er zijn 8 bezoekers online, waarvan 0 leden: .