writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Zal waarschijnlijk nooit een parelvisser worden

door backie

Een bekwame dichter
duikt als de beste parelvisser
met ingehouden adem
naar de diepe bodem
van zijn wonderlijk brein

urenlang graven en wroeten
woorden
één
voor
één
boven water halen
en die ten droge leggen
op een schrijfblad
tot ze als het ware
een parelsnoer vormen
en zo ook een subliem gedicht

helaas lijd ik al jaren
aan kortademigheid




 

feedback van andere lezers

  • mistral
    al zou ik "de meeste dichters" vervangen door "sommige dichters", want, onder ons gezegd: een echt goed gedicht is eerder zeldzaam hé backie, wat denk jij? ;)
    groetjes
    backie: Je hebt waarschijnlijk gelijk, mistral. Misschien heb ik altijd een te hoge dunk van andere werkjes (en een veel te lage van mijn eigen schrijfseltjes?) Maar ja, ik ben nu eenmaal kortademig en zal nooit geen echte parelvisser worden.
    Bedankt voor de feedback.
    groetjes. backie
  • dichtduvel
    Subliem !
    te drogen ware misschien beter dan ten droge

    backie: Sorry, beste dichtende duivel. Heb al teveel veranderd. Ik stop ermee. Niets persoonlijks hoor. Maar als elke lezer een woord wil veranderen(wat ik bij de eerste drie lezers wel heb gedaan), dan krijg ik stilaan het gevoel dat het niet meer door mij geschreven is. Hoop dat je mij begrijpt, Jef. Maar ik begrijp je wel hoor: ik gooi zomaar verouderd Nederlands tussen een modern gedicht. Dat is misschien het bizarre aan mij, een amateur-parelvissertje die niet lang genoeg onder water kan blijven?
    groeten, natuurliefhebber.
    backie
  • elze
    wat is nep?....alles is toch echt?

    mooi gedicht

    laifs elze


    backie: Elze, er bestaan meer valse dan echte parels.
    bedankt voor de feedback.
    groetjes. backie
  • aquaangel
    het is juist erg mooi
    het laatste stukje
    moet je niet zeggen
    daarmee haal je het
    naar benenden ;)

    quote:
    or kortademigheid
    wil ik me alvast excuseren
    voor de oppervlakkige woorden
    in dit nepgedicht

    dus haal dit maar weg
    het is prima zonder ;)
    xx
    backie: Daar zit hem juist de zelfspottende grap, Angélique. Door kortademigheid kan ik niet lang of diep duiken. Dus zegt dat veel over m'n gedichten, bedoel ik. Heb het iets aangepast. Misschien vind je het nu iets beter?
    Bedankt voor de feedback en groetjes.
    backie
  • springie
    vind het dan toch wel een uitstekend nepgedicht :-)
    backie: Bedankt springie. Heb de laatste strofe wel wat aangepast na tonnen kritiek van duizenden lezers. Lezer is soms koning, hé.
    Bedankt voor de feedback
    groetjes. backie
  • fille_de_toi
    meer d
    backie: Hartelijk d
    groeten. backie
  • Lia
    ach,,,ik hoef geen echte..ben al dik tevreden met een ketting vol nepkraaltjes gemaakt door mijn dochtertje,,, doet mij veel meer.. ikke gevoelsmens.....
    backie: ikke ook. Liever een juweeltje van ons dochter dan een bijoux van een veel te dure Fransman.
    Bedankt Lia en groetjes van backie.
  • Vlinderman
    Een beschouwing van het dichtersvak, en een mooie, maar waar blijft de liefde voor datzelfde vak? Ritme, metrum, en al dat ander gezeik, je houdt er niet genoeg rekening mee, dat is slechts mijn mening, vergeef het me dus maar (als je wil).

    groet,

    Frans V.
    backie: Beste Frans, bedankt voor het 'mooie'. Dit is trouwens mijn tweede antwoord op jouw feedback. De eerste was zo lang en langdurig dat de writehistory-chips waarschijnlijk tilt sloegen. Hij heeft het althans niet doorgestuurd. Je mag één der komende dagen een mail verwachten van mij. Ik zal je dan uitgebreid mijn antwoord meegeven. Ik durf wel publiekelijk nog een keer ingaan op jouw 'vergeven'. Als er iemand moet vergeven, dan is het wel jij mij. Ik weet wat je meegemaakt hebt de laatste maanden en nooit heb ik je sterkte gewenst in je revalidatie. Ik nam het mezelf zo kwalijk dat ik zelfs niet meer durfde te feedbacken op jouw mooie gedichten. Ik ben iemand die het steeds moet uitstellen tot het in sommige gevallen te laat is. Geertje heeft mij op dat gebied wakker gemaakt. Ik wil je niet vergelijken met geertje(was niet voorspelbaar), maar dat wat jou overkwam kon even dramatisch zijn. En toch bang zijn om even contact op te nemen(al was het een simpel mailtje). Dus vergeef mij en niet andersom.
    Bedankt voor de feedback en vriendelijke groeten.
    backie
  • animal_dancer
    Die eerste strofe is subliem! De laatste zin is een leuke sarcastische toets. Een gedicht mag zeker een grappig element bevatten, dat is leuk om te lezen en zeker als het past in de context.
    En ja hoor het is idd zo waar als je iets wil neerpennen dat je soms moet diepzeeduiken ;-)
    Liefs Nathalie
    backie: Dank u, Nathalie, voor de lovende feedback. Ik probeer meestal m'n gedichten, zelfs in het droevigste, toch iets humoristisch mee te geven. Kwestie van te relativeren, denk ik.
    Tot wederlezen. backie
  • commissarisV
    een pareltje...en van mijn kant ee reeds openstaande deur ingetrapt...:-)
    backie: Dank u, commissarisV. .....en van mijn kant ook.
    groeten. backie
  • Vansion
    erg mooi backie
    ik had al eens iets dergelijks bij jou gelezen ... lang geleden ... kan dat ?

    dit doet me ook heel fel denken aan een gedicht van geertje. ik denk dat je wel weet hetwelk.

    niemand heeft adem genoeg (ik zou de psychische weglaten; daarzonder is het duidelijk genoeg) om lang genoeg te wachten ... dat kost een heel leven ...maar jij duikt naar hetzelfde terug en dat is waar mensen het van hebben moeten ... parels rijpen en herverschijnen ... helderder ...

    Vlinderman is alweer zeer streng hier. Maar ik snap zijn grote liefde wel. Alleen is het aartsmoeilijk om jouw gedachte met klank en ritme te omgeven ... ik zou er duizenden woorden voor nodig hebben ... en poëzie haalt een deel van de kracht uit geknip ... ach ja ... ruwe parels hebben ook hun charme ... en diep verborgen in hun schelpje, onzichtbaar zijn ze wellicht nog het mooist van al ...
    backie: Nee An, deze niet.
    Ik heb psychische weggelaten. Ik kan je niets weigeren.
    Ik begrijp Frans wel(en nog een paar andere talen), maar elk zijn stijl(of geen stijl). Als Frans denkt dat ik geen liefde heb voor het dichten of 't schrijven, dan zit hij er toch naast. Ik ben ook niet zo zot van zijn stijl, maar twijfel niet aan zijn liefde. Hij zegt het zelf: '...en al dat ander gezeik'.
    Bedankt An, en tot wederhoren.
    backie.
    PS: mijn vader heeft over een maand een hartstilstand gehad en hij ligt nog op den intensive. Ben daardoor nie echt in form de laatste tijd.
  • RolandBergeys
    Heel ludiek, mooi verwoord.
    backie: Ben de laatste tijd wel HEEL kortademig. Graven en wroeten, dat doe ik nog regelmatig, maar iets mooi's naar boven halen, dat is wat anders.
    Bedankt Roland
  • littlefairytale
    Niet meer en niks min, het taalt en verhaalt zoals ik het ook voel.
    Denk dat hier voelen inzit, proeven hoe letters en gedachten smaken in bepaalde lettercombines. Mooi, zonder meer; tine
    backie: Wat een mooie feedback, Tine.
    Ik dank je en groet je vriendelijk.
    backie
  • SabineLuypaert
    het zegt alles vind ik, soms drijft het aan het oppervlak som moet er eens gedoken worden, bizarre breinen vind ik erg leuk hier in deze kontekst
    backie: Kijk maar naar gisteren, Sabine. Wat mijn gedichtje als antwoord op Angelique's gedicht allemaal teweegbracht. Iedereen wist dat het met humor geschreven was, dat het een spelletje was. Ook jij natuurlijk. Maar iedereen wou het spelletje meespelen: ach backie, zo zielig. Ook bizar, niet? Er zijn er nog teveel die denken dat alles wat hier geschreven wordt ook echt is. Maar het was toch leuk. En jouw gedicht was ook uitstekend. Kijk, ik ga weer iets zeggen dat ik niet meen: ik hoor er weer bij. Ik bedoel maar, heb nooit het gevoel gehad dat ik er niet bij hoorde. Ik zet zo graag mensen op het verkeerde been, tot ik soms zelf val.
    Bedankt Sabine voor je zorgen. En o ja, toen ik je vroeg of je ook schilderde. Ook dat was een grapje hé. Ik vond de reactie van Lucky daarop heel amusant.
    Groetjes
  • erinneke
    Ik durf haast niet meer te feedbacken...
    Alhoewel ik van mening ben dat een goed gedicht geen wikken en wegen is van woorden, maar een plotse ingeving van totale schoonheid in woordenvervat, vind ik dit gedicht een absolute parel. Het is niet zozeer de pure inhoud (mening) die mij aanspreekt als wel het gevoel dat dit gedicht uitstraalt. De notie van zich te min voelen zonder doordrongen te zijn van zelfmedelijden. Ik vond dit een erg droevig gedicht dat me het gevoel gaf plots ontzettend lief te willen zijn en een knuffel te geven. Of dat gevoel al dan niet gepast is, doet hier verder niet ter zake. Het feit is dat dit gedicht op een concrete en sterke manier gevoelens oproept en dat doen enkel de beste gedichten. Erin
    backie: Blijven feedbacken mouwvagertje. Ik vind je gevoel heel gepast. Ik ben wel een gevaarlijke knuffelaar, want ik ben nooit tevreden met een knuffeltje. Ik wil altijd meer en meer.
    groetjes
  • miepe
    hoe ik het doe? ik loop van h??l ver op het water af. trek mijn benen op en sla ??n arm errond. met de andere hand knijp ik mijn neus dicht (mijn ogen ook, maar die doen dat zelf) en dan plons ik in het water tot het allemaal heel erg opspat. (in vaktermen spreekt men hier van "een bommetje") en de woorden ook. alles vliegt in het rond en op de oever. Ik kruip er dan gewoon uit het water en oogst een gedicht.
    backie: Ja, maar jij bent een speciaal gevalleke hé. Denk dat jij graag een bommeke gooit.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .