writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

33 Als men een leugen lang genoeg herhaalt, wordt het een waarheid (A.Hitler)

door GoNo2


We zijn terug in Berlijn anno 1934. Hoofdkwartier Sicherheitdienst & Gestapo. Het is elf uur. Harry heeft op aanraden van Heinrich Himmler verscheidene malen geprobeerd z'n mooie Elise te contacteren. Maar telkens was er niets anders te horen dan de bezettoon. Ze kon de pot op, maar dat hield hij wijselijk voor zichzelf. De plannen waren inderdaad gewijzigd door de Fuhrer. De Fuhrer had een contactpersoon nodig bij de Amerikanen. Wie anders dan Harry zou daarvoor in aanmerking kunnen komen? Harry, met al z'n connecties in binnen-en buitenland, zowel in Europa als in de Verenigde Staten? Of hij bezwaren had, vroeg Himmler. Er was een mooie carriére met dito verloning. Een villa zou hem ter beschikking gesteld worden, een privé-chauffeur en Franz bleef z'n secretaris. Denk er eens aan Harry, een gouden toekomst en Elise kon zich in Duitsland vestigen. Dat laatste vond hij wat minder, hij hoefde geen pottenkijkers. Wat hij moest doen?
Gewoon zijn connecties aanspreken en ze warm maken om te investeren in wapenfabrieken om de communisten het hoofd te bieden, want Stalin was niet te vertrouwen. Stalin zou de wereld in een oorlog dompelen. Stalin was de grote vriend van de Joden. Dat was toch een makkie voor Harry of niet soms ? Himmler kon het goed uitleggen, had hij geleerd van z'n kippen, die kakelden ook om niets te zeggen....
Harry zag het wel zitten, maar een herbewapening zou op verzet stuiten van Engeland en Frankrijk. Chamberlain zou het zeker niet pikken, probleem was ook nog dat het Ruhr-gebied bezet was door de
gealliëerden.
Dat was geen probleem, daar had de Fuhrer een oplossing voor. Een oplossing waarbij eenieder tevreden zou zijn. Zo te zien had de Fuhrer voor alles een oplossing en ja, die communisten en hun Jodenvriendjes moesten gestopt worden. Anders zou er nooit vrede zijn in Europa. En de plannen gaan door voor uw wapenfabriek, maar op een andere locatie. Natuurlijk, u blijft uw volmachten houden en kunt zelf uw personeel samenstellen. Da's helemaal geen probleem, de Fuhrer wil het zo. Als Harry nu even dit protocol wil tekenen, want de Fuhrer wacht op mij, in de Rijkskanselarij....zegt Himmler en duwt hem een tiental bladzijden onder z'n neus. Harry moest niet meer nadenken en tekende in volste vertrouwen de documenten. Himmler was tevreden. Oja, kan Harry nog een weekje in Berlijn blijven ? Om de verdere uitwerking van het protocol op te volgen. Misschien kon hij al beginnen met z'n staf samen te stellen, er was een bureau vrijgemaakt op de eerste verdieping naast die van Himmler. Een bureel dat vol zat met verborgen microfoontjes, maar dat wist Harry niet.
Harry was een beetje overdonderd door de vlugge gang van zaken. Franz eveneens. Zag die Amerikaan dan niet dat hij gebruikt werd als een pion in een schaakspel? Een pion ? 't Was meer een spion. Het klopte niet, die herbewapening kon niet leiden naar vrede. Er zouden problemen komen met Frankrijk en Engeland, zoveel was zeker. En de bevolking zou het nog harder te verduren krijgen. Door de herstelbetalingen zweefde Duitsland op het randje van bankroet en de Fuhrer kon toch niet alles oplossen?
Hij was toch God niet of wel? Hij kende Harry nog maar amper, maar toch voelde hij een geweldige sympathie voor die man. Duitser of geen Duitser, hij was een man van de daad en zo hadden ze er veel nodig in het Derde Rijk.
Ze namen afscheid in de opperbeste stemming. Morgen zou Harry aan de slag gaan.
" Kom Franz, laten we ons contract vieren met wijn en gezang."
" Harry, sedert dat ik u ken, heb ik nog nooit zoveel gezopen."
" Franz, sauerkraut mit worst, ich habe dorst...en 't leven is schoon, we leven maar ene keer hé ?"
En zo , beste vrienden, zouden twee heren in SS-uniform mee de loop van de geschiedenis bepalen, een loop die de wereld op z'n kop zou zetten en een compleet ander uitzicht zou krijgen....

Einde deel 1

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • jack
  Weer erg goed geschreven. Heeft u er nooit aan gedacht geschiedenisleraar te worden?
  Dit zou ik nog aanpassen: Anders zou er nooit (geen) vrede zijn in Europa. >> Die geen laat je beter weg.
  GoNo2: Bedankt, is aangepast. Ik wou geschiedeinsleraar worden, maar ik moest op m'n veertiende gaan werken.
 • Mistaker
  Ik kijk uit naar deel 2!

  Groet,
  Greta
  GoNo2: Ik ook, maar dit is wel een boek dat ik aan het schrijven ben, dus we kunnen nog alle kanten uit. De grote lijnen staan op papier, maar het vergt veel opzoekingen om alles toch min of meer te laten kloppen hé ?
 • Mephistopheles
  Ik vind je verhalen over dit onderwerp altijd erg aangenaam om te lezen. Ik ben gek op geschiedenis, zeker het naziregime (uit algemene interesse uiteraard, niet als bewonderaar!).
  Ken je de schrijver Michael Burleigh? Heeft een aantal zéér goede boeken geschreven over het derde rijk....
  GoNo2: Michael Burleigh heeft The Third Reich:a new history geschreven, als ik me niet vergis ?
 • Peerke
  Ik sluit me aan bij onze vriend hierboven.
  Heb ook de dagboeken van Goebbels verslonden. Eigenlijk zegt de titel van je verhaal alles. Als dat een uitspraak was van Hitler, dan sloeg hij daarmee de spijker op z'n kop.
  Goed geschreven weer.
  GoNo2: De titel van mijn boek luidt: Tussen Prikkeldraad & Rozen...
 • killea
  As a lover of history, your story is so intriguing Noel
  xxx
  j
  GoNo2: Dankuwel !
 • tessy
  Ik kijk uit naar het vervolg.
  GoNo2: Ik ook, Tessy, ik ook !
 • henny
  Helemaal bijgelezen. Het verhaal blijft mij boeien en ik blijf het ook zeker volgen.
  Denk nog aan de tips die ik je gaf. Voor deze reeks, mijn petje af!
  GoNo2: Dankuwel !
 • Magdalena
  pfff indrukwekkend!
  ik heb maar hier en daar wat gelezen omdat de geschiedenis van het nazisme mij eigenlijk niet echt boeit. Maar de menselijke kant hoe mensen met hun ogen open en een goed hart kunnen mee werken aan iets wat later pure dictatuur blijkt te zijn is fascinerend!
  Het doet mij wat denken aan Sartre. Niet het verhaal natuurlijk, maar hoe mensen kunnen gemanipuleerd worden tot ze wreedheden begaan.

  Veel groetjes!

  Karine
  GoNo2: De geschiedenis herhaalt zich, kijk maar naar de aanloop.....
 • krisdl
  Voila, deel 1 in één ruk uitgelezen.
  Aan je titels te lezen, wist ik het onderwerp van het verhaal al. Ikzelf ben totaal geen geschiedenis liefhebber., aar na het lezen van elk stukje, vond ik de paar muisklikken die ik moest uitvoeren verdomd veel werk om aan het volgende stukje te kunnen beginnen. Je hebt me waarlijk meegesleept in je verhaal.
  Tijdens het lezen had ik al het gedacht van "Dit moet hij in boekvorm uitgeven", maar hierboven heb ik vernomen dat dat ook je intentie is.
  Doe zo voort! Ik kijk uit naar het moment dat Deel 2 is afgerond.
  GoNo2: Dankuwel!
  En het verhaal wordt meeslepender en spannender. 't Zit boordevol dubbele bodems en de afloop heb ik al driemaal gewijzigd. Raar hé, ik ben feitelijk begonnen met het einde....
  Er zijn drie delen, ge hebt nog tijd genoeg om aan de personages te wennen.....en dan......
Er zijn 13 bezoekers online, waarvan 0 leden: .