writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

4 " Zijt Gij Jezus, Koning der Joden ?"

door GoNo2


Hij hoorde geroezemoes op de Olijfberg. Z'n tijd was gekomen, daar kon je donder opzeggen en schrijven. De vogels zwegen, maar dat kon ook zijn omdat het nacht was. Alleen een uil, die dacht dat hij een kerkuil was, maar er bestonden nog geen kerken, wat het beest dan ook uitermate gefrustreerd maakte, riep oehoe. Er hing spanning in de lucht, de duivel bekeek het tafereeltje van op afstand. Met een zekere voldoening omdat hij wist hoe het ging aflopen.
Judas, vergezeld van Joodse soldaten, stond Jezus op te wachten. Hij had afgesproken met Kaïfa dat hij Jezus een kus zou geven, zodat ze de juiste man konden arresteren.
Jezus wist dat Judas hem zou verraden. Z'n beste vriend zou z'n grootste vijand worden. Moet er geen zand zijn hé ? Waarschijnlijk niet, want ze hebben daar woestijnen vol van dat goedje.
Judas ging naar Jezus en fluisterde, toen hij op een meter afstand was tegen Jezus :
" Willen we eens goed lachen, meester?"
" Hoedat, m'n beste Judas?"
" Als ik nu Petrus eens een kus zou geven, die zou nogal verschieten hé?"
" Gij zijt toch een echte Judas, ziet ge Petrus al aan een kruis hangen? "t Zal geen zicht zijn, voorwaar ik zeg u, 't zal geen zicht zijn..."
" Of Johannes, of Mattheus of Simon? "
" Judaske, gaat ge nu eindelijk doen, waarvoor ge gekomen zijt en wat we afgesproken hebben?"
" Ja meester, maar 'k heb er zo m'n bedenkingen bij, ik ga wel de geschiedenisboekskes in als de grootste verrader aller tijden hé?"
" Judas, sloor van een vent, ge zult aan m'n rechterzijde zitten in m'n Koninkrijk en ge krijgt een dubbele portie rijstepap, wat zeg ik....een driedubbele portie !"
" Dan zal ik u maar een judaskus geven zeker?"
" Ja Judas en vergeet u niet op te hangen aan de eerste de beste boom die ge tegenkomt. En moest ge gene boom tegenkomen die uw overgewicht kan dragen, gebruik dan de koord van de waterput,
't is maar een hint hé Judaske, m'n verraderke."
Judas deed er het zwijgen toe, dacht aan z'n dertig zilverlingen, waarmee hij voor hij zich zou ophangen nog eens goed het varken zou uithangen, gezien z'n plaats naast Jezus gegarandeerd was.
Alhoewel hij z'n twijfels had, maar hij was Thomas niet.
Hij gaf Jezus de afgesproken kus. De Kus die de geschiedenis zou veranderen. De Joodse wachters omsingelden de meester. Hun hoofdman kwam naderbij.
" Zijt gij Jezus van Nazareth, koning der Joden ?"
Jezus dacht eens na, stel dat hij nee zei, hoe zou de geschiedenis er dan uitzien? Maar nee, dat kon hij niet maken. Judas was al op weg om z'n laatste feestje te bouwen. Ik kan toch m'n beste vriend zich niet laten ophangen voor niets?
" Ja, ik ben Jezus van Nazareth, maar mijn Koninkrijk is niet van deze wereld."
" Dat m'n waarde Jezus, kan me nu eens geen worst schelen, al was uw Koninkrijk op de maan, ik arresteer u in naam van het Joods volk op beschuldiging van opruiende taal te gebruiken om het gezag omver te werpen. Alsook voor blasfemie, aanvallen op de hogepriesters en nog een paar aanklachten, maar die ben ik vergeten."
Jezus keek eens rond waar z'n apostelen waren, maar heel het zootje had de benen genomen, alleen Mattheus en de duivel stonden er nog. Van uw vrienden moet ge het hebben, dacht Jezus. Ga daar mee naar den oorlog. De duivel knipoogde naar Jezus. Jezus knipoogde terug. Sympathieke duivel, ging er door z'n geest. Jezus z'n handen werden op de rug gebonden en de afdaling naar beneden begon. Een afdaling naar boven had geen zin, want ge komt gene stap vooruit hé? Ze zouden Jezus naar Kaïfa brengen en die zou Jezus alsnog de kans geven om te verzaken aan z'n Goddelijke Roeping. Maar dat was buiten de waard en de koppigheid van Jezus gerekend.

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • killea
  Brilliant Noel
  xxx
  j
  GoNo2: Thankuwel !
 • tessy
  Goddelijke fantasie heb jij :-)
  GoNo2: Allemaal echt gebeurd à la GoNo...
 • Mephistopheles
  Man man man, jij zou de evangelies moeten herschrijven!
  GoNo2: Dankuwel!
 • yellow
  mooie Antwerpse interpretatie,
  Marc
  GoNo2: Dankuwel!
 • henny
  Weer een heel leuk stukje!
  GoNo2: Dankuwel !
 • jan
  dit verhaal leest vlotter als het NT!

  grts
  GoNo2: Dank u !
Er zijn 14 bezoekers online, waarvan 0 leden: .