writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

41 Dachau, Terreurkamp

door GoNo2


Omstreeks 1930 deelde Himmler de militaire krachten binnen de NSDAP in in 'gewone soldaten' (SA) en 'elitaire, edele soldaten'(SS). Himmler was van mening dat er binnen de remilitarisatie van het Grootduitse Rijk uitsluitend plaats was voor een trouwe groep militairen, belichaamd door de SS. In deze periode liep Himmlers door paranoia geplaagde geest over van de ideeën, maar hij kon maar geen geschikte assistent vinden om hem te helpen bij het uitwerken ervan, tot één van zijn vrienden hem op Reinhard Heydrich wees. Himmler was bij de eerste oogopslag direct enorm onder de indruk van deze lange, blonde adonis. Heydrich werd in juni 1931 aangenomen en richtte meteen voor Himmler de Sicherheitsdienst (SD) op als inlichtingen- en spionageorgaan binnen de SS.
Bron: Wikipedia.

Er kwam een man binnen. Een lange, blonde man. Het prototype van wat het Arische ras moest zijn.
Het was Reinhard Heydrich, hoofd van de Sicherheitsdienst en rechterhand van Himmler. Later bekend als de beul van Praag, de slager van Praag en het Blonde Beest. In alle opzichten de man die men later nodig zou hebben om het verzet te breken. Maar laten we ons voorlopig bij de werkver-
gadering houden.
" Mijne Heren, mag ik u voorstellen: Reinhard Heydrich, hoofd van de Sicherheitsdienst. En tevens m'n rechterhand"zei Himmler met een glimlach.
Heydrich klakte z'n hielen tegen elkaar, strekte z'n arm en het obligate " Heil Hitler" klonk door de ruimte. Hij gaf hen geen hand, dat was z'n gewoonte niet. Hij nam plaats naast Himmler, stak een sigaret op en liet de rook kringetjes maken. Himmler nam een stapeltje foto's en gaf ze aan Harry.
De foto's waren van het kamp Dachau, opgericht in 1933 en in eerste instantie gebruikt om politieke tegenstanders van Adolf Hitler gevangen te zetten. De Lagercommandant was Theodor Eicke en al na het eerste jaar vielen er zoveel doden dat er een onderzoek ingesteld werd. Een onderzoek dat zou eindigen in de doofpot, wegens staatsbelang.
" Mijn heren, zoals jullie zien, is dit een heropvoedingskamp. Kijk naar de omgeving, we doen er alles aan dat die staatsgevaarlijke terroristen in een gezonde omgeving kunnen verblijven. Maar een kamp kost geld, veel geld. Daarom heeft de Fuhrer besloten dat onze staatsgasten evengoed kunnen werken en alzo bijdragen tot hun onderhoud. Het is uw taak, Harry, om dit kamp uit bouwen tot een volledige operationele munitiefabriek. Voor de buitenwereld zullen er landbouwmaterialen gemaakt worden. Eens de fabriek draait, kunt u investeerders aantrekken. Wij garanderen een deelname in de winst. U, Harry, krijgt de leiding over de fabriek, u bent vrij aan te nemen wie u ook maar wil. Wij zorgen voor de veiligheid en de orde. Nietwaar, Reinhard ?"Beiden moesten lachen.
" M'n beste Heinrich, ik heb hier een lijst met de mensen die ik wil."
Franz overhandigde een lijst aan Himmler. Himmler keek er naar en schoof de lijst door naarHeydrich. Waarom had die dekselse Harry een SS-dokter nodig en dan nog wel een vrouw? En twee gestapo's en een bewaker? Wat konden die van nut zijn voor hem? Hij zou ze laten detacheren en later wel zien wat Harry van plan was. Harry had geen half werk geleverd en bij iedere naam de stad gezet waar ze gelegerd waren.
" Zo mijn Herren, morgen rijden we naar Dachau om kennis te maken met het complex.Dachau is een voormalige kruitfabriek, dus veel aanpassingen zullen er niet nodig zijn, me dunkt"sprak Heydrich. Hij stond recht, Himmler ook. Er was een voelbare rivaliteit tussen de twee en dat was Harry niet ontgaan.
©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • Mistaker
  Het heeft mij altijd enorm verbaasd dat degenen die zo'n enorm belang hechten aan een Arisch uiterlijk, zelf meestal het tegenoverstelde waren qua uiterlijk.
  Weer heel graag gelezen.

  Groet,
  Greta
  GoNo2: Ja, mij ook !
 • tessy
  Ik vind het gene ik tot hiertoe las erg leerzaam.

  Zit de kans er in dat hier een boek van komt?
 • jack
  Wat Greta zegt was me ook al opgevallen.
  Het begint duidelijk te worden waar je met dit verhaal naartoe gaat!
  GoNo2: welke weg moet ik gaan?
 • Mephistopheles
  Benieuwd naar Dachau...
 • killea
  Great as usual
  xx
  j
 • henny
  Van mij mag je dit verhaal ook uitgeven. Leerzaam en boeiend geschreven.
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .