writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Dolle gekruisigden (32)

door Mephistopheles

De eerstvolgende zaterdag nam ik dan toch het besluit om naar dat feestje te trekken waar John me eerder op de week voor geïnviteerd had. Het was gedeeltelijk tegen mijn zin maar het continue binnen blijven had na verloop van tijd ook zijn neveneffecten. De muren waren zo stilaan dichter beginnen komen en het leek me best om me maar eens een avondje buitenshuis te wagen. Het moet rond een uur of negen geweest zijn toen ik erheen trok. Gelukkig voor mezelf was het geen al te lange wandeling. De Overpoortstraat, een vallei van verval en verderf, lag op slechts een vijftal minuten wandelen verwijderd. Je had er dealers, portiers, modepopjes, vechtersbazen, enzovoort. Op sommige nachten was de buurt het wilde westen van Gent, met hier en daar een aantal opgefokte gozers die dachten dat ze John Wayne waren. En John Wayne had ik nooit gemogen.

Eens aangekomen op het aangewezen adres, merkte ik een portier op aan de ingang. Hij was groot en vlezig en zijn aanblik deed me een soort walging ondergaan die ik al eens eerder gevoeld had, hoewel ik het niet meteen kon plaatsen. Hoe dichter ik kwam, hoe herkenbaarder zijn gelaatstrekken werden, en toen zijn identiteit dan eindelijk tot me doorgedrongen was wist ik onmiddellijk waarom het pijnlijke gevoel van walging in mijn maag zo herkenbaar aanvoelde. Het was de druiloor, en hij zag eruit alsof hij een hamburgertent had leeg gevreten. Met zijn postuur kreeg hij daar vast wel een groepskorting voor.
'Wat kom jij hier doen?' vroeg hij onmiddellijk. Zijn manier van vragen was ruw en dreigend. Meneer de portier wilde zijn macht tonen.
'Je hebt me nooit je naam verteld,' zei ik hem.
'Wat maakt dat nou uit?'
'Stel dat ik ooit eens over jou schrijf en ik je naam niet weet, je zou toch niet willen dat ik je noodgedwongen druiloor of iets dergelijks zou moeten noemen?'
'Wat?' gromde hij kwaad. Zijn ogen schoten woest voor zich uit. 'Hoe noem jij mij? Zeg dat nog eens!'
'Is John hier?' Ik had niet veel zin om ermee in de clinch te gaan dus negeerde ik het maar.
'Hij is hier, ja,' kwam het antwoord, nog steeds dreigend, 'waarom?'
'Hij had me uitgenodigd,' zei ik, 'je was er bij trouwens. Weet je het niet meer?'
'Ga maar naar binnen,' bromde hij, 'maar hou je koest. En denk eraan: ik regel hier het zaakje vanavond, begrepen?'
'Heb je een sigaret voor me?' vroeg ik hem nog, 'de mijne zijn op.'
Hij keek me enkele ogenblikken hard aan. Een nogal gemene grijns verscheen op zijn gezicht. 'Waarom zou ik jou helpen?' vroeg hij tenslotte, 'wat heb jij ooit voor mij gedaan?'
'Je hebt een halve fles wodka van me mogen leeg drinken, weet je nog?'
'Ik had die hele klerefles naar binnen gespeeld als jij niet zo gierig was geweest om de rest achter te houden. En rep je nou maar naar binnen of je komt er niet meer in.'

Dat deed ik dan maar. Het was donker binnen. Er waren natuurlijk wel danslichten en al die andere rotzooi die erbij kwam kijken, maar al bij al hing er een duister, obscuur sfeertje, alsof iedereen die er aanwezig was iets te verbergen had. De muziek was, geheel zoals ik verwacht had, rampzalig. Hoe mensen zo belachelijk konden doen op de dansvloer tijdens dreunende technobeats kon ik maar niet begrijpen. Het was me een volstrekt raadsel, een enigma dat jeukte tot in mijn botten. Spijtig genoeg kreeg je Jim, Janis of Jimi maar zelden te horen en moest je het met de zoveelste idiote deejay met gel in zijn kapsel doen. Ik wist niet of ik dit lang ging uithouden. Gelukkig was er hier en daar een dametje aanwezig die het bekijken waard was, hoewel ze er zelden even goed uitzagen als je twaalf uur later bloednuchter naast hen wakker werd. Ze waren allemaal zo high als de pest natuurlijk. Met xtc razend door hun prachtige, bezwete lijfjes. Ze waren soms zo high en werden soms zo geil dat je ze waarschijnlijk zelfs een hond had kunnen laten neuken. Of misschien zelfs een ezel. Zelfs die oude Steiner had er vast wel eentje gevonden die met veel plezier aan zijn uitdrogende suikerstok wilde likken, hoewel ik het sterk betwijfelde dat het het glucose gehalte in haar lichaam zou doen toenemen. Ze waren bereid tot alles, en dat was voor de gemiddelde viespeuk bij gelegenheden wel eens het buitenkomen waard.

Ik vond John al snel. Hij zat aan de toog, druk in gesprek met een knap negerinnetje. Dat was typisch voor hem. Hij had het voor zwartjes. 'Eens je die vrucht hebt geproefd,' had hij me eens gezegd, 'wil je geen verandering van spijs meer.' Wat er van waar was wist ik niet want ik had het nog nooit aangelegd met een kleurlinge. Bovendien had ik hier en daar toch wel een aantal blanke vrouwen gekend met wie ik het hoogst aangenaam had gehad, tot we genoeg van mekaar hadden tenminste.
'Hé je bent gekomen,' lachte John toen hij me opmerkte, 'ik had verwacht dat je thuis ging blijven.'
'Dat was mijn eerste gedachte,' antwoordde ik terwijl we mekaar de hand schudden.
'Dit is Christina,' zei hij terwijl hij me aan het negerinnetje voorstelde. Ze had donkere, robijnachtige ogen die me strak aankeken. Een prachtig schepseltje was het.
'John heeft me al veel over je verteld,' zei ze.
'Dat komt omdat John zijn mond niet kan houden,' zei ik, 'maar desondanks heeft hij me wel nooit over jou verteld.'
'Dat komt omdat John in tegenstelling tot wat jij denkt wel zijn mond kan houden,' beet ze glimlachend terug.

 

feedback van andere lezers

 • GoNo2
  Zoals gewoonlijk graag gelezen.
  Mephistopheles: Dankjewel.
  gr.
 • Mistaker
  Volgens mij ga je problemen krijgen met het woord negerinnetje.
  Gers dat John Wayne opduikt, hij komt ook een paar keer voor in Fout Behang.
  Dostojewski was volgens mij een gevaarlijke gek. Maar wel een groot schrijver natuurlijk.

  Groet,
  Greta
  Mephistopheles: Problemen krijgen met het woord negerinnetje? Zie niet in wat daar racistisch aan is. De woordenboek definieert het woord negerin als volgt: vrouw, meisje van het zwart ras. Dat is toch geen belediging? Als er toch wat mis mee is moeten al die fijngevoelige zieltjes die onmiddelijk over racisme spreken als je het woord 'negerinnetje' gebruikt de schrijvers van de woordenboeken maar aanklagen. Niet dat ik niet snap wat je bedoelt, maar toch, vind het nogal dwaas dat mensen zo snel op de alarmknop drukken, zeker voor zo'n onschuldig woord. (is geen kritiek op jou hoor)
  Ik heb jaren in het buitenland gewoond, ik zou nooit racist kunnen zijn.

  Ben niet zo'n John Wayne fan. Geef mij maar Clint Eastwood. The good, the bad and the ugly, dat is pas een Western!
  Gr.
 • tessy
  Oei daar is de druiloor weer :-)
  Mephistopheles: Inderdaad. Het monster is terug...
 • jan
  En John Wayne had/heb ik nooit gemogen...

  een duister feest, ik moet toch eens naar Gent komen!

  grts jw
  Mephistopheles: Verwacht maar niet te veel van gent, de stad stelt niet veel voor.
  Gr.
 • jack
  Zou idd kunnen kloppen dat iemand aanstoot neemt aan "negerinnetje". Ik niet ;) Wel zou ik een alternatief verzinnen voor het woord kleurlinge. Op een of andere manier past het niet zo erg, en dan bedoel ik niet kwa inhoud. Gewoon geen mooi woord. het wordt ook nog maar zelden gebruikt.

  Klein foutje: glucosegehalte moet aan elkaar. Of is dat die verdomde nieuwe spelling, dat kan ook.

  Voor de rest geen bemerkingen, weer erg goed geschreven. Mooi stukje over het effect van de belachelijke modedrug xtc!
  Mephistopheles: xtc slikte ik een zevental jaar terug toen ik net meerderjarig was geregeld. Inmiddels ben ik het beu geworden. Geef mij maar drank.

  De uitleg over het woord negerinnetje heb ik daarnet als reactie op de fb van Mistaker geschreven, moet je daar maar eens lezen zo je dat wenst. Alleen dit wil ik er nog over kwijt: ik zie niet in waarom een woord als negerinnetje racistisch zou zijn. Het woord 'blanke' is dat immers ook niet terwijl het het equivalent van het woord 'neger' of 'negerin' is, alleen dan in het geval van iemand van het Arische ras.

  Gr.
 • henny
  Het verhaal blijft heel leuk om te lezen. :-d
  Mephistopheles: Blijft leuk om te schrijven ook, hoewel het me soms hoofdpijn bezorgt. Schrijven is gekkenwerk!
  Gr.
 • killea
  Your writing is sheer pleasure, Bert
  xx
  j
  Mephistopheles: Thanks
  xxx
 • arwenn
  De druiloor...
  Die zou ik nou nooit willen tegenkomen.
  Nice piece!

  XX'
  Mephistopheles: Dat kan ik geloven. Ik hoop maar dat ik hem nooit meer hoef te zien. Is inmiddels al een tijdje geleden. Dat het maar zo blijft.
 • koyaanisqatsi
  Ik ben getrouwd met een Afrikaanse! :-) Tja, wat moet een mens dan zeggen? Je kan een persoon van het Afrotype niet meteen "Afrikaan'" noemen, aangezien die net zo goed uit Amerika kan komen... Kan je "zwartje" zeggen? Dat lijkt me pas denigrerend. In een bepaalde context zou je de term "neger of negerin" misschien meteen als racistisch kunnen beschouwen, maar dat zie ik in dit geval toch helemaal anders. (...sprak de specialist terzake... sic) Voor mij heeft de term 'negerin' iets heel sexy, dus 't is maar wat je ervan maakt...


  Mephistopheles: Ik vind 'zwartje' mooi klinken, vooral omdat ik het niet slecht bedoel. Mensen lullen te rap over racisme. Ik zou er geen enkel probleem mee hebben moest iemand van het gekleurde ras me een bleekscheet of iets dergelijks noemen. So what? 't is maar een woord
 • manono
  In die context vind ik 'negerinnetje' helemaal niet misplaatst. Uiteindelijk zijn het de gedachten van het hoofdpersonage die andere schuttingstaal niet uit de weg gaat. En zelfs als die context er niet was, ervaar ik dat woord ook niet als 'racistisch'.
  Mijn kinderen zijn half Afrikaans dus... dan weet je als moeder wel wat racistisch is en wat niet. Wanneer je zoon bv of een gekleurde vriend van hem de toegang wordt geweigerd in een café.
  Mijn zoon is filosofisch : 'het hangt er van af wie de portier is.'
  Plezant, hé?
  Mephistopheles: Geweldig antwoord, dat van je zoon.
  Wat racisme betreft drukken mensen veel te snel op de alarmknop. Het woord neger staat duidelijk in het woordenboek beschreven en ik bespeur er eerlijk gezegd geen racisme in. ‘Nikker’ vind ik al negatiever klinkend, en het vreemde is dat de meerderheid van de zwarte cultuur in de V.S. zichzelf zo noemt, luister maar eens naar die hip hop muziek uit de getto’s. Zelf zou ik nooit racist kunnen zijn. Heb vier jaar in het Midden-Oosten gewoond en op een school gezeten met allerlei nationaliteiten. Het maakt me geen sikkepit uit welke kleur iemand heeft. Wat me op de zenuwen werkt is dat sommige mensen zaniken over woordjes die zogezegd racistisch zouden zijn maar tegelijkertijd er wel niet mee opgezet zijn als hun dochter een relatie aangaat met een kleurling. Het zou je verbazen hoeveel van dat soort idioten er rondlopen.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .