writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

writehi(s)story of "Jantje zag eens druiven hangen"

door Vansion

Er zijn mensen die schrijven zoals ik slechte wijn drink: te rap en te veel.
Er zijn mensen die lezen zoals ik slechte wijn drink: juist ja, te rap en te veel.
Ik doe mezelf soms een kater aan. Zij doen elkaar soms een kater aan.

Ach ja, een katertje meer of minder. Daar dienen kattinnen voor of asielen.

Mijn ervaring met het drinken van slechte wijn heeft mij echter wel iets geleerd. Op den duur drink ik ook goeie wijn te veel en te rap. En dat is misschien wel een beetje zonde. Ten langen leste kan ik niet meer van water genieten, dat zuiverende, lessende en heerlijke water van de bron … En dat is echt zonde. Ongezond bovendien.

Ach ja, een zondetje meer of minder. Daar dienen kerfstokken voor of kerken.

Maar wanneer ik door de velden ga en al die mooie druiven welig zie tieren… dan begint er plots water uit mijn ogen te lopen en dan bloedt mijn hart. Want, weet je, zelfs slechte wijn wordt van druiven gemaakt.

"Hé, pas op, ma," roepen mijn kinderen dan, "je bent weer aan het overlopen!"
Dan brengen ze mij naar mijn kleine laboratorium waar ik van bloed, zweet en tranen inkt fabriceer: appelblauwzeegroene inkt, bleu des mers du Sud, bleu des mères de Dju.

Weet je hoe het komt dat je overloopt?
Het komt omdat je lief hebt.
Ik loop over omdat ik zo liefheb:
de druiven, de zon die hen rijpen doet, de aarde die hen voedt, de insecten die hen bevruchten en de vlinders … ja… de vlinders.

de mensen die het land verbouwen, en druiven plukken en persen en in grote vaten doen waarin het sap met de dag heerlijker wordt.

de mensen die ervan drinken, weergaloos of eerbiedig.

de mensen die taal verbouwen, en lezen en schrijven, en overlopen en lief hebben, weergaloos of eerbiedig.

de mensen die taal gebruiken als een werkinstrument, als een speeltuig en niet, zoals maar al te vaak gebeurt, als een wapen om te manipuleren, te ondermijnen en te verwoesten.


 

feedback van andere lezers

 • geertje
  de boodschap is duidelijk, nu enkel nog hopen dat de juiste mensen ze op de juiste manier interpreteren. dus eigenlijk iedereen die voor writehi(s)story schrijft, én blijft lezen.
  groet
 • Marlis
  Vansion, ik weet wat je bedoelt en ik had je een uitstekend willen geven, maar ik heb je noot gelezen en het niet gedaan.
  Je hebt volkomen gelijk. Jan zit vol ambitie en staat volledig achter dit project dat een grote kans tot slagen heeft maar dan moeten we allemaal ons steentje bijdragen en ervoor zorgen dat we goede wijn produceren.

  Groetjes
  Marlis

  Vansion: Ach Marlis, elk schrijfseltje is verdienstelijk op zich. En spelen is misschien het mooiste dat een mens kan doen. Ik heb een boontje voor de ruwe diamanten... Ik hoop dat iedereen gewoon blijft voortboeren zoals hij of zij gebekt is. Maar we moeten allen samen kwaliteit proberen te erkennen en er ons steentje toe bijdragen. Samen beter worden en niet de één ten koste van de ander.
 • mistral
  Je boodschap is duidelijk Vansion! kwaliteit voor alles, het is aan de lezer om te filteren, want wat is kwaliteit?? straks moet Jan nog een punt toevoegen, uitmuntend bv .. en zo gaan we verder .. is zinloos, gelijk heb je ..

  groetjes
 • Jean_Loeckx
  Je weet wat ik ervan denk.
  "goed" of "niet goed" zou een al te grove leugen zijn.
  En ik hou nog altijd veel meer "uitstekend" dan "goed" of "niet goed" in mijn puntenlaatje over.

  gg

  PS
  Fier op de primeur.

  Vansion: Jouw feedback is altijd goud waard. Jij leest aandachtig en kritisch. Je draagt meer dan je steentje bij.
 • sabine
  de druiven zijn soms zuur, als het niet wordt wat men er van verwacht
  Jan zal soms ook de indruk krijgen dat sommige stromen in "zijn"site een eigen leven gaan leiden
  Het is de vraag of dit erg is? In de eerste instantie denk ik niet maar je hebt gelijk dat het niet te ver van de basis af moet drijven. Echter hoe groter de aanwas hoe meer stromingen je krijgt hoe groter de kans dat de controle verloren gaat.

  Je bent en blijft afhankelijk van opinies en eerlijke meningen
  af en toe een knipoog of een beetje vriendjespolitiek zal de sfeer niet verpesten maar we moeten wel alerte en waakzaam blijven, dat punt komt je geheel toe

  Duidelijke boodschap/waarschuwing warr een ieder nog maar eens een nachtje over moet slapen

  ik geef, op je verzoek, een goed, ondanks dat ik de insteek uitstekend vind.

  hartelijk groet paul
 • commissarisV
  'De kogel is door...' Gemakkelijk voor mij, alle antwoorden werden reeds gegeven.Wij moeten inderdaad een meer kritische houding aannemen tov onszelf, niet in het minst ik.Het verhaal van nog de bomen te kunnen onderscheiden.Voor sommigen zal de zelfdiscipline vanzelf komen, voor anderen waarschijnlijk niet.Wij willen met z'n allen de verloedering tegengaan en de beste druiven overhouden.Misschien ware het goed het aantal schrijfsels per auteur te beperken tot één gedicht en/of één verhaal per dag, leest ook prettig, geeft rust enz..., ook goed ivm de organisatie van onze andere werkzaamheden (dit is een louter persoonlijke visie) Voilà, groetjes aan iedereen. Bedankt An, dat jij de stap hebt gezet.
 • nutswritingkate
  Sorry, maar ik kan niet anders dan 'uitstekend' aanklikken... de manier waarop je dit hebt geschreven is uniek, het raakt, de boodschap komt over, blijft steken en heeft tot doel deze site het waardevolle gevoel te geven die de oprichter verdiend... knap, bedankt!
  Vansion: ja. juist. dat verdient de oprichter vast en zeker. soms zou ik niet in zijn schoenen willen staan.
 • nino_de_pino
  An, professionele feedback is een ...goed.. idee voor de toekomst:D
  Doen ze bij het Eurosongfestival ook.
  groetjes van nino.
  Vansion: Juist Nino. Je maakt me hartelijk aan het lachen. Maar ... ook een heel klein beetje triest . Er was eens een liedje getiteld 'rendez-vous' ...
 • CaptainNorth
  Ik dacht dat het over een ander 'Jantje' ging... maar het gaat gewoon over het 'Jantje' dat druiven zag hangen ;-)
  Ik heb 't gewoonweg 'niet goed' bevonden... goed hé! Zo krijgt het géén puntjes! I just love a statement, once in a while...
  Verder... wil ik ook meedoen met eurosong. Want m'n kop is toe... aan wat bla bla bla... da da!

  ps : Ik kan niet zingen.
  Vansion: Er zijn hier meerdere Jantjes op de site. Pasmajoep. Enne ... ik heb je lekker geplagieerd in mijn interactief verhaal ... Ik gooi graag statements omver ...
 • koyaanisqatsi
  mooi stukje eenvoudige filosofie...
  (en zeggen dat ik al vier jaar geen druppel alcohol meer heb gedronken)
  Vansion: Ik zal mijn uiterste best doen nooit over die grens te geraken dat ik geen druppel meer mag drinken. Weet jij die liggen?
Er zijn 2 bezoekers online, waarvan 0 leden: .