writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Sophie Vancromhaes.

door GoNo2


De dochter van boer Vancromhaes was te lelijk om dood te doen, 't kind kon er zelf niets aan doen, maar toch. De natuur is soms een aanfluiting van zichzelve. Maar Sophie Vancromhaes was alles waar een gezonde man nu juist niet van droomde of het moest een nachtmerrie zijn. Toen God de hersens uitdeelde stond ze op de laatste plaats in de laatste rij. Idem dito voor de uitdeling van de geslachten. God had die dag waarschijnlijk te diep in de kelk gekeken of de miswijn was er ene van den Aldi. Om een kleine beschrijving te geven van de toekomstige vrouw van Philemon ben ik veplicht het " Grote Nonsensboek" er op na te slaan.
Ze was groot, zo'n kleine 1m82. Ze had borsten waar je een compleet servies in Delfts porcelijn kon opzetten en dan had je nog plaats voor meubeltjes van Ikea. Men beweert, maar ik kan het niet nachecken, dat ze ooit eens een vent die haar uitlachte met n zwaai van haar rechterborst tegen de vlakte sloeg. K.O. In 3 seconden. Een wereldrecord, dat nog steeds niet gebroken is. Ik geloof het niet, want om dat te kunnen doen, moet ze haar borsten ontbloot hebben. Alhoewel, misschien waren ze al zover gevorderd in hun omhelzingen. En had de arme man gelachen met de omvang van haar weelderige boezem.
Ze was een indrukwekkende verschijning, dat moet gezegd. Ze kon drinken, wat zeg ik zuipen, roken en vloeken als een ketter. Behalve als meneer pastoor in de buurt was, van de paster had ze bang. Die had haar als ze klein was zo bang voor de duivel gemaakt, dat ze er nu de vruchten van droeg. Maar ze kon werken als een Brabants trekpaard, waar ze in feite op geleek. Vandaar haar affectie voor dit werkpaard. En ze was devoot, geloofde in God en Z'n Geboden en ging elke zondag naar de mis van elf uur. Op gebied van intelligentie was ze even dom als het achterend van een varken. Waarmee ik niet wil zeggen dat een varken dom is h ?
Maar ons Sophie Vancromhaes geraakte niet van straat, laat staan van de boerderij van haar ouders.
Ze was nu 27 en nog steeds maagd, op zoek naar wat liefde en genegenheid, want zo dom was ze nu ook weer niet. Gevoelens hebben niets te maken met domheid. Soms wel, maar nu even niet.
En deze boerendeerne was volgens de pastoor de geschikte partij om Philemon in toom te houden en van hem een volwaardige boer te maken, die een steun zou zijn voor de parochie. Althans op geldelijk gebied. Pastoor Van Bulderghem was niet van gisteren, maar van eergisteren en had al op slinkse wijze poolshoogte genomen bij de Vancromhaes'ens. Die zagen het wel zitten. De zoon van de rijkste boer in de omtrek, ge zoudt van minder gaan kwijlen h? En het moest toch mogelijk zijn om Philemon over de schreef te trekken? Maar tijden veranderen en in dat godvergeten boerengat had men geen flauw benul van wat er zich in die verre grote steden afspeelde. Philemon wel, die had geproefd van de geneugten van Bacchus & Co. Spijtig voor hem stond Vrouwe Fortuna op de loonlijst van zijn vader. En hij was er ene van een sterk geslacht, de meesten van z'n roemrijke voorvaderen waren allemaal tegen de honderd jaar geworden. Er was er zelfs ene bij die de gezegende leeftijd van honderdenzes jaar geworden was. Moest hij niet op een nacht, met een stuk in zijne frak, van zijn mestkar gevallen zijn en pardoes in een openstaand wijnvat terecht gekomen zijn, dat nog halfvol of halfleeg was, hij zou nu nog geleefd hebben. Toen ze hem 's anderendaags uit het vat trokken hadden ze nog nooit zo'n gelukzalige dode gezien. Wat het bewijs is dat wijn een goed conserveringsmiddel is, gezien z'n blozende kaakjes en dito neus !
Het draaide allemaal om de vraag of Philemon in het huwelijksbootje te krijgen was met ene Sophie Vancromhaes? Dat was ook de reden dat de pastoor rond de tafel zat met pa en ma Vanimmerzeer. De wijn en het geld van de rijke boer was maar bijzaak voor de pastoor. Die hield zich alleen met spirituele geplogendheden bezig, zoals het nakijken op de aangeboden flessen hoeveel spiritus er inzat. Maar hij was vrijgevig, het gebeurde vaak dat hij gratis en voor niks z'n zegen gaf en ook de absolutie. Hij heeft het ooit gepresteerd om alle kerkstoelen uit de kerk te verwijderen omdat men te weinig stoeltjesgeld betaalde. En op je knien zitten op koude arduin, dat valt niet mee in de winter.

Wordt vervolgd
GoNo

 

feedback van andere lezers

 • miepe
  ondanks het ruwe in je stijl (kijk, daar ben ik weer) toch gelachen
  vooral in je eerste lijnen
  GoNo2: dankuwel!
 • tessy
  Heb ook kunnen lachen, dus mijn dag is weer goed gestart :-)
  GoNo2: dankuwel!
 • yellow
  gono ten voeten uit :) met een lach gelezen,
  M.
  GoNo2: dankuwel!
 • jack
  Het is fijn om lezen hoe je feiten afwisselt met je ongezouten en nogal potisch uitgedrukte mening erover. Heel grappig. Past ook goed bij de toon van het verhaal. Ge zijt ne rasechten verteller!

  (Paar kleine detailkes:
  had ze bang van = was ze bang van, of had ze schrik van
  achterend = achtereind
  porcelijn = porselein)
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .