writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De vraag van 15 000 000 €

door GoNo2


't Is een mooie lentedag, de zon schijnt alom, behalve in 't Koninklijk Paleis van Laken, daar hangen onweerswolken boven de ontbijttafel. Prince Philippe de Filet de Saksen-Cobourg et son epouse Princesse Mathilde de- je m'en fous, zitten allebei met lange tanden hun chocoprinskes in hun koffie te soppen. Straks gaan ze bij Fabiola prinsesseboontjes eten met bouchée a la reine. Van een combinatie gesproken. De koning doet z'n statige intrede, want zo hoort dat, men is koning of men is het niet, met in z'n koninklijk zog de alomgeprezen dolce Paola. De lakeien in hun livreien lopen af en aan in de immense ontbijtzaal, ter grootte van twee voetbalvelden. Paola ziet er stralend uit, zoals gewoonlijk, Albert ietske minder. Maar hij heeft een goed excuus, is gisteren blijven doorzakken met Beatrix van Oranje- Nassau en Albert van Monaco. Beatrix denkt er over om troonsafstand te doen en Albert van Monaco denkt er over om te trouwen, want hij is die eeuwige insinuaties dat hij homo zou zijn meer dan beu. Albert II denkt er nog niet aan om z'n troon af te staan aan Philippe.
" Awel, Grimaldi, wanneer gaat ge nu eindelijk trouwen?"vraagt Beatrix met een monkellachje.
" Behaatje, sorry, Beaatje, ik moet eerst nog een prinseske vinden hé, of moet ik misschien met zo'n burgermeisje trouwen?"
" Waarom niet, 't is de mode, en 't slaat aan bij de bevolking, en de Story en de Dag Iedereen. En als ge weet dat driekwart van de bevolking vrouwen zijn. Da's onze doelgroep hé?"
" En gij, Albert van België, hoe zit het met u, wanneer gaat ge de fakkel overdragen aan Philippe, die jongen zit al meer dan tien jaar te wachten. Eerst moest hij z'n studies afmaken, dan moest hij naar 't leger, dan moest hij trouwen en kindjes maken. In die volgorde. En nu loopt hij rond met een chagrijnig gezicht, want zijn koninklijke papa wil niet van zijne troon komen. Weet ge wat er eigenaardig is met die koninklijke hoofden? Als ze op een troon zitten, krijgt ge ze met geen stokken er meer af. Zo'n beetje lijk de paus hé? "
" Luister eens, ons Liesbetje van Engeland blijft toch ook zitten, Charelke zal ook geen koning worden en zeker nu hij met die Camilla getrouwd is, zal hij nog lang mogen wachten. En wat betreft Philippe, tja, de laatste testen hebben uitgewezen dat z'n Arabisch nog veel te wensen overlaat, z'n Nederlands is ietske beter. En ge moet koning zijn over alle Belgen en niet alleen over de Walen of de Oostkantons. Alhoewel, als ik die Vlamingen zo bezig hoor, is hij straks koning over Brussel-Halle- Vilvoorde. Misschien wordt hij wel de eerste president, ge weet maar nooit met dat klootjesvolk. Er gaan stemmen op om De Stomme van Portici, the sequel, te maken. Wat er zou op neerkomen dat we onze schup kunnen afkuisen. N'est-ce pas, ma chère Beatrixke? "

Philippe stond achter het wandtapijt, dat de Guldensporenslag van 1302 voorstelde, op z'n prinselijke tanden te bijten. Hij had een klein kijkgaatje in het miljoenen kostende tapijt gemaakt om beter te kunnen zien. 't Was op aanraden van zijn Mathilde, die ook wel eens koningin wou worden, één van de redenen dat ze met hem getrouwd was. En ook een beetje om de jaarlijkse dotatie, maar die was amper genoeg om te kunnen overleven. En haar aanvraag om kinderbijslag werd maar steeds op de lange baan geschoven door een besluitloze regering. Iedere Belg gelijk voor de wet, vergeet het maar; Mathilde kon er over meespreken. Dat gedoe met die troonsafstand bleef maar duren. En nee prins Philippe was geen domoor en nog minder een oen, zoals men hem graag afschilderde. Hij was zelfs de slimste van heel de koninklijke familie, na haar weliswaar.
Hij was bijna zo slim als Tommeke Bonenstoemp, waar ze beiden supporter van waren, sedert hij z'n groene trui aan Flupke gegeven had. Die nu alle dagen iedere sprint op z'n overmaatse driewieler won tegen de lakeien in hun livreien.

't Is een mooie lentedag, de koffie geurt, de bloemen ook en de ganse Koninklijke Familie ook ( weliswaar naar motteballen, maar toch). Philppe wacht het goeie moment af om eindelijk de vraag van z'n leven te stellen, de vraag van 15 000 000 €. " Papa, wanneer mag ik koning worden?"
Waarschijnlijk zal het antwoord zijn: " Dat moet ge aan Geert Hoste vragen."

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • tessy
  Grappig hoor, graag gelezen
  GoNo2: Dankuwel !
 • Ghislaine
  Heerlijk hoe jouw stukjes een mens zijn dag kunnen kleuren Gono. Keep up the good work
  GoNo2: We doen ons best hé, Ghislaine ?
 • killea
  Fantastic, Noel
  xx
  j
  GoNo2: thanks
 • Mistaker
  Leve de republiek!

  Groet,
  Greta
  GoNo2: En een frisse Kriek !
 • Mephistopheles
  Wie krijgt dat geld als Hoste met zijn antwoord op de proppen komt?
  GoNo2: Ikke natuurlijk, wat had je gedacht?
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .