writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Nog één Traan......

door GoNo2

'k Ben nog eens tot op het kerkhof geweest, kwestie van de sfeer wat op te snuiven. 't Zijn geen grote wandelingen meer die ik maak, want ben voor de zoveelste keer gestruikeld over m'n kat. Dat beest leert het niet af, om tussen m'n benen te lopen. Met alle gevolgen vandien. Knieschijf doet verrekt pijn, maar wat wilt ge als een gewicht van 93 kg meetorst.
De chrysanten staan er nog mooi bij en de graven ook. Ge ziet dat er gekuist is. Buiten de neerdwarrelende bladeren, die opgezweept worden door de wind, is het als vanouds stil en vredig. Afgesloten van de buitenwereld, met al haar lawaai. Ik stap langzaam, groet her en der een oudje, die mij meent te herkennen van vroeger. Aan een graf zie ik een heertje staan, alleen in z'n eigen wereldje van het moment. Ik wil niet storen en ga langzaam, stil voorbij. Als ik hem passeer, draait hij z'n hoofd naar mij en een traan bengelt over z'n wang. Een stille traan. Een traan die alle leed van de wereld omvat. Hij is oud, 'k schat hem boven de tachtig jaar. Misschien is dit de laatste traan, die hij nog overhad.
Ik zie dat het een pas gedolven graf is, een zee van bloemenkransen bedelven het graf. En krans springt eruit.
Lijkt wel pas neergelegd. Ik lees wat er op staat. " Aan m'n teerbeminde zoon, die ik nooit gekend heb..."
De oude man volgt m'n blik en kijkt me aan. Z'n trieste ogen zeggen wat ik denk. Ik zou hem willen troosten, maar ik vind de woorden niet en durf het ook niet. Bang om iets verkeerd te zeggen, bang voor het leed van die oude man. Ik murmel, meer tegen m'n eigen dan tegen die man, iets van "Jesus loves you." Ik hoor de oude man zachtjes zeggen: " Inderdaad". Meer niet.......

GoNo

 

feedback van andere lezers

 • tessy
  Het raakt.
  GoNo2: Dank u, Tessy !
 • miepe
  begraven is ook altijd een putten en delven in jezelf
  ( hoe wijs)

  gevoelig! ja dat ben je ook
  GoNo2: Dank u zeer !
 • Mephistopheles
  Mooi stukje.
  Mij mogen ze niet begraven. Ik wil in de oven geworpen worden en wegbranden. Geen enkele worm zal ooit aan mijn lichaam vreten!
  GoNo2: Dank u !
 • Magdalena
  Dit is een mooie +++!
  GoNo2: Dank u !
 • Mistaker
  Mooi!
  Begraven worden... no way!

  Groet,
  Greta (de blokkadedokter is helaas op vakantie)
  GoNo2: Dank u !
 • Ghislaine
  Masterart.
  GoNo2: Dank u !
 • hope
  Bij de lezing van jouw stukje, denk ik dan: "zoveel liefde gaat verloren in het leven!" Het getuigt van schrijfkunst om dat te kunnen oproepen.
  GoNo2: Dank u !
 • henny
  Pakkend stukje. Knap om met zo weinig woorden zoveel te zeggen.
  GoNo2: Dankjewel !
 • jan
  het zal je maar gebeuren...
  GoNo2: Inderdaad !
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .