writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Facevloek

door GoNo2


Na veertig jaren van stilzwijgen zou hij eindelijk terug contact opnemen met z'n familie. Via Facebook, een uitvinding van de 21ste eeuw, een zogenaamd sociaal netwerk. Een netwerk waar iedereen z'n leven te grabbel gooide. Verwonderd keek hij er van op dat hij plots zoveel vrienden had. Het leek wel of de halve wereld z'n vriend wou zijn. Maar 't ging hem om de familie, die hij de loop der jaren kwijt was geraakt, de broers en zusjes, die nu zelf kinderen hadden, die op hun beurt ook al kinderen hadden. 't Leven ging vlug, veel te vlug. En die voegden hem allemaal toe als vriend. Prachtig toch.
Maar de kat kwam op de koord, toen z'n eigen kinderen moesten horen van hun nonkels en tantes, dat hun vader feitelijk een rotte appel was. Een gangster en nog zo van die fraaie koosnaampjes. Hij voelde zich bijna verplicht om uitleg te geven aan z'n kinderen over feiten waar ze niets mee te maken hadden.
Maar het kwaad was geschied. Facebook, waar men foto's op zet, zonder ook maar de toelating te vragen aan de desbetreffende persoon. Na het uitpluizen van wie er zo allemaal z'n vriend was, kwam hij tot de conclusie, dat er van de vijftig personen er amper vijf waren die echt z'n vriend waren. En dat waren dan nog z'n eigen kinderen.
Het was gemakkelijk zich in te schrijven maar een stuk moeilijker zich uit te schrijven. Vrienden maak je niet via één of andere duister sociaal netwerk, waarvan je niet weet wat men met al die gegevens aanvangt. Wat is het nut van zoiets, vroeg hij zich af? Doen alsof je erbij hoort? 't Is een beetje als een gsm, als je niet constant bereikbaar bent, leef je niet. Iedereen heeft z'n mond vol van privacy, maar iedereen staat wel met foto en gegevens op die verschillende sites. Als dat de moderne tijd is, dacht hij, mag men voor z'n part gans het internet laten crashen, inclusief al die gsm's, die te pas en te onpas ons verblijden met hun getingeltangel.
Facebook, welgeteld één dag stond hij er op. Hij kwam, zag en moest er van kotsen. 't Was aan hem niet besteed...

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • miepe
  die hij IN de loop der jaren...blabla

  misschien is je boodschap doorgegeven in een klein stukje tekst (zoals dit) maar je kon het personage, figuur en karakter uitdiepen. Misschien omdat ik er het fijne wil van weten
  ja, dat is zo met een kerjeuzeneus.
  ik weet niet genoeg

  alléén dat facebook dus alleen maar oppervlakkigheden aan de oppervlak brengt
 • tessy
  Ik snap van die hele faceboek niks, op een bepaald moment stuurde ik een mail naar een vriend maar vergat een puntje in het adres, het bericht kwam bij iemand die ik niet kende terecht.
  Die man stuurde me een bericht weer dat ik me vergist had en hij niet degene was die ik wilde bereiken, maar vroeg meteen of hij me mocht toevoegen aan zijn vrienden op faceboek;
  Snap ik dus niks van he, iemand die ik totaal niet ken en geen enkel interesse mee deel vraagt om "vriend" te worden.
  Goed weergegeven dit fenomeen.
 • Ghislaine
  Brrrr jullie met je vrienschappen. Ik griezel ervan.
  GoNo2: Dankjewel !
 • Mistaker
  Dit is me uit het hart gegrepen! Ik vind dat facebook zo idioot, waarom zou je nou met je porem op internet gaan staan? Hyves vind ik ook niks maar facebook slaat alles!
  Vriendschap is het mooiste wat er is maar ik zie geen enkel verband met dat belachelijke facebook.

  Groet,
  Greta
  GoNo2: Dankjewel !
 • jack
  Daarom zet de gemiddelde mens zn facebook-pagina ook op privaat, zodat alleen de mensen die je toestemming geeft je profiel kunnen zien.
  Het is een handige manier om contact te onderhouden met vrienden die je niet veel meer ziet want een mens heeft het druk, tegenwoordig.
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 1 lid: ENVY.