writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Tekstanalyse

door puk

Rook, bier en Dylan

Voor mij is vakantie: om de paar dagen de natuur in, met een enkel noodzakelijk stads- of familiebezoekje ter afwisseling; een lekker broodje eten midden in het bos, of in een aardig lunchtentje op een pleintje, een kop echte thee en een ijsje. Dit alles genietend samen met mijn maatje en een boek, een schrijfblok en tekenspul.
Voorbereidend op die vakantie koop ik boeken om mee te nemen. De CD-box van Bob Dylan, bij een krant in de aanbieding, bracht een oude wens naar boven: alle Dylanteksten eens rustig analyseren. Ik zag me al zitten op ons plekje, de sprong reeën in de buurt, spechten roffelend en het dassenhol op lensafstand, camera schietklaar en ik met een handzame pocket, inspiratiebloknoot en pen op schoot. Genietend van mijn liedtekststudie.
Dus bracht de postbode gisteren Dylans definitive songbook. Nee, de pakketdienst bracht het pakket, met zo'n grote vrachtwagen. 23 bij 30 bij 4 cm meet het boek, het past in geen van mij handige bostassen. Als ik het opensla moet het op tafel liggen of op een hele stevige muziekstandaard, want het boek bevat alle songs compleet. Dus met elke noot en bijbehorende accoorden, en ja de woordjes staan er ook in. Hoe ik op het idee kwam van dat handzame zakboekje?
Het oeuvre van de man is grandioos en bruist als een Belgisch biertje, zou een oude vriend zeggen. Wat hij daarmee precies wilde zeggen heb ik nooit begrepen, ik drink geen alcohol en voor mij is elk bier hetzelfde: het stinkt naar Grolschwind. Maar met Dylan op schoot zie ik iets van de bedoeling. Wat een boek en wat een teksten en muziek.
Helaas heeft het boek en vervelend bijeffect. Ik vergeet de tekstanalyse en ik probeer de songs te zingen. En dat bevordert volledige rust binnen gehoorsafstand. Elk levend organisme dat mij hoort tracht zich met spoed uit de al dan niet aanwezige voeten te maken. De getergde song krijgt een heel nieuwe melodie en klinkt volkomen anders dan er op papier staat, of als hij door die schurende stem van de meester zelf ten gehore wordt gebracht.
Raar toch, dat eenzelfde recept bij elke brouwer ander bier oplevert. Dat wordt niets in het bos, toch maar een poëziebundel inpakken.
Maar de buren zijn bij deze gewaarschuwd: bij overdrijvende hasj-en sigarettenrook met biergeuren laat ik mij door mijn niet helemaal zuivere accordeon en mijn toondove zangstem overhalen tot een vertolking van een meesterwerk uit dit Songbook. Want die tekstanalyse zal ik afronden. En bij aanhoudend gekrijs of FransBauergejengel galm ik er alle 325 songs tegenaan. Wedden dat Dylan wint?

 

feedback van andere lezers

  • GoNo2
    Wie is Bob Dylan?
    puk: Grapje? Nee? Goggle eens en maak kennis met een levende legende. (The times they are a changing- Blowing in the wind)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .