writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Californication

door aquaangel"Dream of Californiiiiiicaaaaation", zong ik in 1999 uit volle borst met de Red Hot Chili Peppers mee. In 2005 zette ik zelf mijn witte voetjes op Californiaanse bodem, liep over de Walk of Fame, op zoek naar mijn eigen sterretje. Tegenwoordig ben ik helemaal in de ban van Californication, de Amerikaanse televisieserie met X-Files acteur David Duchovny in de hoofdrol - nooit geweten dat David zo sexy was. Uit de X-Files herinner ik me hem als the Alien himself!
Na een aantal (gekopieerde) afleveringen van de komische serie achter elkaar te hebben geconsumeerd, ben ik mezelf een aantal dingen gaan afvragen: A) waarom kijk ik graag naar deze serie B) waarom keek ik bijvoorbeeld nooit naar Gooische Vrouwen of naar Seks & the City? En de keer dat ik keek, waarom was dat maar met één oog.

Een voor de hand liggende reden kan zijn dat Hank Moody, het karakter van David, een auteur is. Een (uitgebloeide)schrijver, die verhuisde van New York City naar Californië. Enorm getormenteerd - dat zou ik ook zijn. NY is much better dan LA. Maar waarom keurde ik de kittige dames van Seks & the City geen blik waardig? De serie speelde zelfs in mijn favoriete stad New York af! Dat Californication de mannelijke troonopvolger wordt genoemd van Seks & the City vind ik meer dan verdiend, die meiden daar had ik het helemaal mee gehad. Maar de gedachte die mij bezighoudt, is toch wel dat Hank nogal seksverslaafd zijn lul achternaloopt. Ik zou mezelf achter de oren kunnen krabben om het feit dat ik mezelf méér identificeer met een nogal losbandige mannelijke schrijver, dan met een shopaholic groepje dames.

Het antwoord ligt 'm denk ik in de directheid. Hank schaamt zich niet voor zijn lul die steeds op een andere voordeur klopt, hij doet zijn ding en ook zijn vrienden zijn cool.
De quotes en de oneliners in de serie zijn zo formidabel, soms ben ik schaamteloos jaloers dat ík de zinnen níet verzonnen heb, of nog erger, dat ik de serie niet zelf heb gecreëerd. Dat is zeker de meest geloofwaardige reden waarom ik naar deze serie kijk.

Het is niet omdat David ineens een supersexy look heeft, een tatoo om zijn vinger, een lok voor zijn gezicht, zijn gevoelige kant toont. Nneeeeh..., natuurlijk niet. Ook al windt zijn lach mij op, zou ik mijn handen door zijn haar willen halen of samen met hem een blogje schrijven. maar wanneer Hank zegt: "I know that look, that's the look that shrivels my testes", heb ik een grijns van hier tot aan mijn navel. En als ik hem hoor zeggen: "Just the fact that people seem to be getting dumber and dumber. You know, I mean we have all this amazing technology and yet computers have turned into basically four figure wank machines. The internet was supposed to set us free, democratize us, but all it's really given us is Howard Dean's aborted candidacy and 24 hour a day access to kiddie porn. People…they don't write anymore - they blog. Instead of talking, they text, no punctuation, no grammar: LOL this and LMFAO that. You know, it just seems to me it's just a bunch of stupid people pseudo-communicating with a bunch of other stupid people at a proto-language that resembles more what cavemen used to speak than the King's English." Dan schreeuw ik: "Yess, Hank for president!!!"

David, onlangs zelf afgekickt seksverslaafde, vertolkt misschien daarom ook de rol van Hank juist zo perfect. Het volgen van de dagelijkse beslommeringen van de schrijver Hank kunnen mij dan ook erg boeien. Wanneer ik hem achter zijn laptop zie zitten dan herken ik mezelf. Oké, afgezien van de hoeveelheid whisky, sigaretten en vrouwen, maar de telefoon die stoort, de afzondering die hij op zoekt, ja daarom alleen al voel ik mij verbonden met Hank. En stiekem realiseer ik me dat ik misschien meer man van binnen ben dan van buiten.

Je zou toch denken nu de posters van mijn jeugdidolen; John Travolta, Ernst J. en Hennie V. van Doe Maar en Boeijen gekreukt in de oude doos liggen te vergelen, ik niet meer op zoek ben naar een idool; een wegzwijmelvent. Come on, ik ben 40+! Maar toch, het is dat ik geen meisjeskamer meer heb; een plek helemaal voor mezelf. Anders zou ik zou een rol plakband nemen - geen nietjes voor Hank Moody zijn pik, die heeft al genoeg te lijden, en die op de muur plakken. Ik zou thee uit de Hank-mok drinken en elke avond tijdens het eten de DVD opnieuw bekijken. Met HankyPanky douchegel douchen en onder een horny Moody dekbed kruipen. Jammer dat Anthony Kiedis, de zanger van the Red Hot Chili Peppers, de serie aanklaagt voor het gebruik van de titel: Californication, anders had ik mooi dat nummer elke dag in de player kunnen stoppen en mee kunnen galmen: "Dream of Hank Moo-hoo-dyyy....eh.... Californication". Right.


 

feedback van andere lezers

  • Mistaker
    Ken die hele serie niet eerlijk gezegd. Seks and the city keek ik ook nooit, ik hou het bij (bepaalde) politieseries.
    Grappig stukje.

    xxxx
  • henny
    Hahaha, je bent me er een hoor! Heel vermakelijk stukje.
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .