writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De cirkel 3

door commissarisV

Zo kabbelde het leven z'n gewone gang.De tweeling sterkte aan hoewel het jongetje af en toe nog met een zware kortsluiting te kampen kreeg. Dan sloeg hij met het hoofd tegen de spijlen van het bed en klopte hij zijn korte armpjes tot bloedens toe kapot op alles wat hij raken kon.'De stuipen' klaagde grootmoeder dan, hij heeft weer de stuipen.In allerijl werd dan steeds hetzelfde scenario uit de kast gediept.Terstond werd het kind ingebonden als een vette varkensworst. Grootvader bracht het dan te voet, in een kinderkoets, naar de reeds verwittigde dorpsdokter. Twee injecties later werd het kind dan zo slap als een vod terug door opa aan de eigen achterdeur afgeleverd, discreet wel te verstaan,zodat de buren niets van dit gebeuren zouden merken. Josée had dan al die tijd recht voor zich uit zitten staren, roerloos neergezeten met in de ene hand een door het jongetje van razernij stukgebeten fopspeen en aan de andere hand een immer naar aandacht zeurende, weldoorvoede zus.

Op zeker ogenblik had de familie er zelfs nonkel Beire bijgehaald, de nonkel pastoor die alle wijwaters had doorzwommen, de ganse familie in de echt had verbonden en die er steeds werd bijgesleurd als alle kruit reeds was verschoten. Die keer mocht hij zijn kunsten om duivels en ander ongedierte uit te drijven in alle toonaarden demonstreren. Wat hij in dit verband ook broebelde in onverstaanbaar Latijn, het lukte hem niet het af en toe tilt slaande kind weer in toom te krijgen.

negentienhonderd zestig

In 1960 wordt officieel de onafhankelijkheid van de kolonie geproclameerd.De inboorlingen gaan hierdoor nog meer uit het dak en moorden en branden dat het een lust is. Boudewijn trouwt met Dona Fabiola en nog iets en Gaston Eyskens zwaait de plak als eerste minister, oh ja, Willem Elsschot verhuist in dat jaar ook naar de eeuwige jachtvelden en in de berookte cinema's draait men 'Psycho' van Alfred Hitchcock en 'Spartacus' van Stanley Kubrick.


















 

feedback van andere lezers

  • Rakker
    Ik heb zopas ook deel 1 en deel 2 gelezen. Zeer goed geschreven, vlot, boeiend en met veel humor. Mooie beeldspraak met rake woordkeuze.
    Ik weet niet of er al andere delen klaar zijn, maar daar zit ik wel op te wachten, nu ik dit gelezen heb.

    Dit lees ik zeer graag.

    Groetjes,
    Anne

    commissarisV: Ik was een beetje stilgevallen..ga er toch terug aan beginnen maar ik heb het nu zo druk. Bedankt voor deze prachtige reactie, groetjes, William
  • geertje
    met "de vetbespekte varkensworst" heb ik wat moeite (maar dat ligt geheel aan mijzelf hoor) en als er iemand werd bijgesleurd, doet men dat gewoonlijk met een D van dwang... :-)

    "de nonkel pastoor die alle weiwaters had doorzwommen, de ganse familie in de echt had verbonden"

    deze zin kan me dan weer bijzonder bekoren...zo echt vanuit het dorp van vroeger. William: jouw rapport voor dit verhaal: DOE VOORAL ZO VERDER en je zal het nog ver brengen.
    groet

    commissarisV: Dank voor de raad van tante geertje.Ga de fouten verbeteren en de worst ook eens bekijken :-))
  • Vansion
    is het een woordspeling die ik niet snap ? dat weiwater (wijwater)
    een bed heeft spijlen
    en ik vermoed dat geburen dialect is voor buren maar dat weet ik niet zeker

    allemaal details natuurlijk
    grappig - die priester Boudewijn vind ik een beetje goedkoop - de rest amuseert me
    commissarisV: Was inderdaad een soort van woordspeling, als grap bedoeld, komt blijkbaar niet over, ga dit veranderen.Geburen= dialect en ga ik laten staan en spijlen ga ik aanpassen= mijn zuiverste fout.Bedankt An. Priester verdwijnt voor Boudewijn, je hebt gelijk.
  • janwillems
    mooi, Comm, geburen klinkt inderdaad wat dialect, maar ik denk dat het kan. misschien kan je het tussen aahalings tekens plaatsen en toch wat meer diepgang geven, vb. de 'deftige geburen'. 't is maar een idee, hoor. Zeer mysterieuze tekst trouwens, roept om MEER! Jan
    commissarisV: Dank Jan.Ik denk dat ik er toch maar gewoon buren van ga maken, er moet echt geen nadruk op liggen.Lig een beetje stil met m'n verhaal, wegens gebrek aan tijd.Ik vermaak me wel als ik aan 'De cirkel' schrijf. Goede nacht, William
  • Rinka
    commissaris V., ik wil graag aangifte doen van een onrustwekkende verdwijning. De delen 4 tot 100 van het verhaal De Cirkel zijn op mysterieuze wijze zoekgeraakt. U kunt ze herkennen aan het amusante toontje en de originele beeldrijke taal. Het is erg belangrijk dat ze teruggevonden worden, de delen 1, 2 en 3 smeken er al maanden om. Niet te harden gewoon. Maar let u vooral op dat toontje. Danku. En succes. En plezier natuurlijk.
    commissarisV: Ja Rinka, dit is wel het mooiste (originele) compliment dat ik had kunnen krijgen. Schrijfsels zijn immers ook een beetje de eigen gevoelskinderen en het is zo fijn dat iemand daar waardering voor heeft. Ik dacht te stoppen met 'De circel' omdat er(te) weinig reactie op kwam. Ik ben momenteel mijn tentoonstelling aan het voorbereiden maar ik beloof dat ik binnenkort hieraan verder werk...
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .