writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

43 " Wat een grap !"lachte Himmler.

door GoNo2De SS-top kon bijna niet meer zitten van het lachen. Harry en Franz wisten niet wat ze zagen. Tot het ook bij hen begon door te dringen dat Himmler maar een grapje maakte en heel dit circus deel uitmaakte van deze grap.
" Harry toch, kijk zo beteuterd niet, die twee SS-wachten zijn er om uw persoonlijke lijfwacht te spelen. Op bevel van de Fuhrer. De Fuhrer zou niet willen dat er onderweg een aanslag zou gebeuren. Ge ziet, onze Fuhrer is bekommerd om jouw gezondheid. Oja, de Fuhrer heeft mij opgedragen om je uit te nodigen in Berchtesgaden, zijn buitenresidentie. Dat is een hele eer, Harry. En Franz mag meekomen."
Franz was verbaasd, een uitnodiging bij de Fuhrer kreeg je zomaar niet.
" Zeg tegen de Fuhrer, Heinrich, dat het een eer en genoegen is om z'n uitnodiging te aanvaarden en dat ik er naar uitkijk om hem te praten."
" Zal ik doen, Harry, zal ik doen..."
Himmler stond recht en tikte tegen zijn kopje koffie. De tafel verstomde.
" Mijne Herren, binnen welgeteld een half uur vertrekken we naar het zomerkamp van Dachau. U kunt zich nu nog gaan verfrissen en een sigaretje roken. We stoppen éénmaal onderweg aan de SS-kazerne. Dit oponthoud zal hoogtens een uurtje duren. U bent vrij mee te komen luisteren naar m'n inhuldigingspeech van het nieuwe complex. De nieuwe A.Hitlerschule van de SS. Heil Hitler !"
En Himmler draaide zich om met in z'n kielzog Heydrich.
De anderen dronken hun kop koffie leeg en begaven zich naar buiten. De SS'ers stonden te keuvelen, te lachen en sigaretten te roken. Maar bij het zien van het indrukwekkende gezelschap sprongen ze in 'geef acht.' Met een handgebaar gaf hun bevelvoerende majoor aan dat ze 'ter plaatse rust' konden nemen. Wat ze ook deden.Harry zonderde zich wat af met Franz en zette z'n blinkende gepoetste laars op de bumper van een wagen. Hij stak nonchalant een sigaret op, blies de rook in kringetjes weg. Wat Himmler kon, kon hij ook.
" Zeg Franz, zat jij mee in dat complot om grappig te zijn?"
" Verdomme, nee Harry, ik dacht dat ons laatste uur geslagen was, het leek allemaal zo echt, ik deed het bijna in m'n broek."
" Franz, klopt het dat men geen kritiek mag uiten op de Fuhrer en z'n entourage?"
" Harry, als er één ding is dat ik zeker weet, is dat je beter in dit Derde Rijk je verdomde mond houdt en je moet al van goed huize zijn om ook maar iets te mogen zeggen over onze Fuhrer. Ernst Rohm, die kan het zich permiteren, om de Fuhrer te dwarsbomen. Maar die heeft dan ook 400 000 SA-leden achter zich staan. Maar je ziet toch wat er hier gebeurt, de SS wordt groter en groter . En ze zijn bewapend hé ?"
Harry had de tijd niet om er verder op in te gaan, want er klonk een fluitsignaal en er werden bevelen geschreeuwd. De auto van Reichfuhrer SS Heinrich Himmler werd voorgereden en de Reichfuhrer stapte in. Het konvooi zette zich in beweging. Op weg naar Dachau. Het zomerkamp zoals Heinrich Himmler het zo mooi verwoordde. Het kamp dat uitgebouwd zou worden door Harry B.Down tot een volwaardige fabriek, waar men op een leven min of meer niet meer zou kijken.©GoNo


 

feedback van andere lezers

 • Mistaker
  Yes!

  Groet,
  Greta
  GoNo2: Het boek nadert z'n fase van voltooiing...
 • ivo
  het is een onderdeel van een groter geheel waardoor context soms moeilijk is, maar als binnenvaller leest het heel mooi en kan ik haast naadloos inpikken, omdat de geschiedenis van het Derde Rijk ook wel gekend is, een zeer goed geschreven stuk ... dat wel ..
  GoNo2: Zie voorgaande hoofdstukken
 • tessy
  ik kijk uit naar het boek.
  GoNo2: Bijna volledig geschreven
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 1 lid: ENVY.