writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

't Zal stil zijn…….voor de Storm

door GoNo2
Ik geloof soms m'n eigen oren niet, als ik het nieuws zie op onze onovertroffen VRT.
Onze Vlaamse minister-president komt doodleuk vertellen dat hij 50 000 Walen nodig heeft om het tekort aan arbeidskrachten in Vlaanderen aan te vullen.
Zeg nu zelf, er zitten hier in Vlaanderen om en bij de 350 000 werklozen te wachten op een volwaardige baan. Trek er de 50 000 werkonwilligen en de 20 000 die om de één of ander fysieke of mentale reden niet onmiddellijk beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt, er van af en ge hebt nog altijd 280 000 mensen tot uw beschikking.
Waarom ze dan zoeken in Wallonië ?
Men kan evengoed een ganse Zulu-stam laten overkomen om ze hier aan 't werk te zetten. 't Zou een bijdrage zijn tot de multiculturele samenleving waarin we leven en een verrijking van onze cultuur. Men kan misschien een bananenplantage opzetten in Vlaanderen, weliswaar overdekt zoals een tropisch zwembad, maar die investering zal zich zelf terug verdienen op korte termijn. Zo geraak ik nog van m'n 2,5 ton bananen af.
En krijg ik alsnog m'n standbeeld met inscriptie: "Hij leerde z'n volk bananen eten."
Ik denk dat het de afkoopsom is, die men zal moeten betalen voor het débacle van Brussel-Halle-Vilvoorde. Ik heb m'n legerdienst gedaan in Arlon, in de Infanterieschool.
Zeven maanden opleiding genoten ter verdediging van Vorst en Vaderland. De eed van trouw gezworen aan de koning en de Belgische vlag. Nee, niet de Vlaamse vlag of de Waalse vlag,ook niet de Oostkantoneese vlag. De Vlaamse vlag, die een leeuw in haar vaandel draagt (sic). Verdorie, er hebben in Vlaanderen nooit leeuwen rondgelopen, buiten die ene die ontsnapt was uit een rondreizend circus, ten tijde van de Guldensporenslag in 1302. Van daar dat die Fransozen zo rap hun biezen genomen hebben. En neem nu de Waalse vlag. Erger kan haast niet hé? Wie zet er nu een kieken op z'n vlag? Een Brusselaar, daar kan ik nog inkomen, want 't zijn kiekenfretters hé?
Wat is dat toch met dat vlaggengedoe? Ieder dorpke, iedere gemeente of stad, iedere provincie, en ieder landsgedeelte heeft z'n eigen vlag. De vlaggenindustrie is, naar 't schijnt, op zoek naar 50 000 arbeidskrachten, zodat iedere burger z'n eigen vlag heeft.
Ik ben op zoek naar een goed idee, die bij mij past. Een vlag die als het ware de lading dekt hé? En als het kan, moet er GoNo in verweven zijn, liefst in goudbrokaat, want een beetje standing kan nooit geen kwaad. 't Mag er ééntje van formaat zijn, kwestie van een beetje reclame te maken voor mijne boetiek. Zeg ik in alle bescheidenheid, als schrijver en dichter. Meer moet dat niet zijn hé? 'k Zie ze al wapperen, 't zal schoon zijn, de GoNo-vlag tussen al die vlaggen in het UNO-halfrond. Al goed dat ik een beetje modest en bescheiden ben hé?
En voor al m'n fans laat ik van die kleine vlaggetjes maken, zodat ze bij het einde van m'n contract bij WMH, met hele bussen mij kunnen komen uitzwaaien…….Waarbij ik met opgeheven hoofd en koninklijke waardigheid m'n publiek zal vergasten op een gedicht van zo'n klein uurke. Eéntje van 730 coupletten, de dagen die ik doorgebracht heb in en op WMH. De directeur zal mij danken voor m'n inzet en mij een lief mens noemen, 'k zal stiekem een traan wegpinken en hem een hand geven. Waarna wij over gaan tot de orde van de dag en ik een nieuw hoofstuk in m'n toch al zo gecompliceerd leven zal beginnen. En na 2 dagen zal men in WMH zeggen: " Verdomme, 't is hier stil zonder GoNo…….."

©GoNo
Uit: " Stilte voor de Storm".

 

feedback van andere lezers

 • ppe

  west en oost vlaanderen hebben al jaren een tekort aan mankracht. weet je door wie die bannen zijn genomen? door fransmannen van Noord Frankrijk. waarom denk je? omdat deze keer niet alleen de Vlamingen waren te lui (om bv van Limburg, Brabant ofzo daar naartoe te gaan werken of weinig interesse voor dergelijke bannen) en het beste moest nog komen toen de Walen die bannen weigerden.
  dan zijn maar de Fransen ingesprongen en voor Vlaanderen is het uiteindelijk beter om iemand te hebben die in die fabrieken en dergelijke werkt dan niemand. of niet?

  zie dit even los van wat Peeters enzo zegt want daar gaat me even niet
 • ivo
  het politieke is onbegrijpbaar, maar een taalgrens is niet voor niets een grens, de cultuur in Wallonië is nu eenmaal anders en Vlaanderen is buitenland ... en omgekeerd ook, ga maar eens gaan werken in Luik of Charleroi ..je zal het wel geweten hebben.

  maar soit elk gezin waarin een werkloze zit is een gezin teveel of die nu in Wallonië of in Vlaanderen of in Frankrijk woont ..
 • Mistaker
  In Vlaanderen zou ik niet weten op welke partij ik zou stemmen, hier in Holland wel (SP). Van de Belgische politiek weet ik niet zoveel en hoe vaker ik het VRT-nieuws zie, hoe absurder die lijkt te worden. Maar vlak Nederland ook niet uit, Wilders heeft niet voor niks zoveel aanhangers.

  Groet,
  Greta
 • Ghislaine
  Ik zal je verdomd hard missen makker.
  GoNo2: Ik jou ook!
 • Mephistopheles
  Ge moogt altijd een paar kilo bananen opsturen
  GoNo2: d' er hangen nog apen aan
Er zijn 11 bezoekers online, waarvan 0 leden: .