writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Rondje om

door badstop

Zondag jongsleden hebben we een wandeling gemaakt. We gingen het huis uit naar de trambaan toe. De rails zijn er niet meer, de verhoging waar vroeger de tram reed, is er nog wel. Een oud stationnetje is nu een woonhuis. Vroeger werden hier turf en landbouwproducten over vervoerd, naar onder andere Kolhorn. Na tien minuten lopen, bereikten we de grens van Schagen. Hier begint het weidse polderlandschap, waar verschillende wandelroutes zijn uitgezet. We namen de Tolkeroute van 6 kilometer. Het eerste stukje gaat over een smal schelpenpad. Aan het begin daarvan staat een informatiebord met informatie over de terp die hier vroeger was. Na aanleg van de dijken werd deze overbodig. Hij is daarom vrijwel helemaal afgegraven om het terrein bij het kasteel van Schagen op te hogen. Gelukkig is een boerderij op een restant van die terp blijven staan. We liepen in de richting van die boerderij toen we een voetgangersbruggetje over een sloot moesten oversteken. We kijken altijd naar de vissen wanneer we over een brug lopen. We zagen drie grote karpers in het ondiepe water naar ons toe komen zwemmen. Ze verdwenen onder een vlek kroost. We draaiden ons om naar de andere kant van de brug. Even later kwamen ze onder de vlek kroost vandaan.
We keken ze bewonderend na tot ze uit het zicht waren.

We vervolgden onze voettocht. We liepen tussen twee slootjes op een aarden wal. Aan beide kanten zagen we scholen vorens zwemmen. Prachtige vissen met hun rode vinnen. Wij hebben ze ook, in verschillende maten, in onze vijver. In de sloot groeien allerlei waterplanten zoals de watergentiaan die nog volop bloeien. We kwamen nu op en smal asfaltweggetje terecht richting Valkoog. Over een kruisende weg kwam een rijtuig met een Fries paard ervoor aan draven. Door de hoge bermen vol met wilde planten zagen we de weg niet, daarom leek het of ze door het gras renden. Even verderop, in de richting waarin het rijtuig reed, stonden wat paarden in een wei grenzend aan de weg. Daar was ook een veulen bij. Met opgeheven staart en nek kwam hij luid hinnikend naar de weg toe rennen richting het rijtuig. "Kapsones hebben we wel," zei ik tegen Ellie, wijzend op het veulen.
We kwamen langs oude huizen die in de polder stonden en waar wonen nog een kunst en gunst is.

We bereikten via de Tolkerdijk het kleine woonwagenkamp. Een bonte verzameling tuinkabouters stond langs de waterkant bij een van de wagens. Langs de dijken liggen kleine meertjes die wiel genoemd worden. Ze zijn ontstaan na dijkdoorbraken. Men repareerde de dijk om het gat heen dat door de sterke stroming was ontstaan. We passeerden een kleine wiel en liepen de oude dijk op richting Schagen. De weidsheid van het landschap met de dorpjes waar kerktorens boven uitsteken, gaf ons een gevoel van vrede en vriendelijkheid. De fietsers en wandelaars die we tegenkwamen, groetten ons en wij hen. In die omgeving wordt alles relatief, vooral het politieke gekrakeel van de laatste tijd. We liepen door naar de Schagerwiel wat een veel groter meer is. Daar is onlangs een nieuw stuk wandelpad aangelegd, waardoor je om het meer heen kunt lopen. In de bermen bloeien velden Lavetria en andere wilde bloemen. Tussen de bloemen staan ook kruiden zoals munt en Marjolein. In het water drijven helaas wolken blauwalg, het gevolg van de warmte en de weinige regen. We gingen een brug over waar geen vis te zien was. Langs het Schagerwielstrand kwamen we uit bij het overdekte zwembad de Wiel. Via het park liepen we weer naar huis.

 

Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .