writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

*www.rdx.be* - 025. Lucifer

door Vansion

Of je nu in Lucifer de gevallen koning van Babel wil zien, zoals in het Oude Testament, of de grootste vijand van God, secundum de kerkvaders, of integendeel de Ochtendster, de drager van de dageraad, Heosphoros -zo noemden hem de oude Grieken- je hebt hem te vertrouwen en elk verzet is zinloos. Demonen hebben twee dingen gemeen: ze zijn onsterfelijk en ze hebben geen lichaam. Ze hoeven hun eigen hachje niet te redden en zijn dus per definitie onbaatzuchtig. Bovendien hebben ze een eeuwigheid de tijd om hun werk te doen. Als ze jou niet bevliegen voor de dood je onderuit haalt, bedienen ze zich van je kinderen, of van je beste vriend.

Als ik Lucifer herkend had, was ik wellicht wat inschikkelijker geweest en was de hel mij bespaard gebleven. Maar hoewel ik mij mijn hele leven eenoog in het land der blinden had gevoeld, toch herkende ik hem niet. Hij had zich perfect vermomd.
Ik was een weerbarstig vrouwmens, verwend bovendien, deels door een leven waarin alles steeds weer leek te lukken, meer nog door de opvoeding van mijn vader, strak en uniform van snit en naad, zoals de spijkerbroeken in de jaren 70. Als een tweejarige peuter die niet naar bed wil, weerde ik mij; koppig sloeg ik met mijn armpjes in 't wilde weg om me heen.
Eén iets speelde in mijn voordeel: ik had niets te verliezen. Bovendien was ik al jaren verlost van de illusie dat je in het verhaal van je leven ook maar iets in de pap te brokken hebt. Ik had genoeg gezien om te weten dat kindjes geboren worden en aids-patiënten sterven ten gevolge van één en dezelfde daad. Ongeacht of er al dan niet liefde in het spel is. Het enige verschil in het laatste geval is dat het mooier is te sterven aan de liefde dan aan je eigen stompzinnigheid.
Op den duur liet ik Lucifer met mij zijn gang gaan. Misschien net daarom belandde ik uiteindelijk voor de poort van de hemel.

Ach, kijk mij eens aan. Ik loop vooruit op mijn eigen verhaal en profiteer van dat beetje voorsprong dat ik heb op de lezer. "Help," schreeuwde Oedipus, "ik heb mijn vader vermoord en met mijn moeder geslapen! Ik was verblind!" Hij stak zich de ogen uit en werd toen pas echt blind. Tragisch? Allicht, maar ook om te gieren. En best wel een beetje grotesk. Mijn oog is geen haar méér waard dan het oog van een ander. Liever lever ik mijn voorsprong in en nestel ik mij in de tegenwoordige tijd, diep in de warme oorschelp van de lieve lezer. Zolang het nog kan. Als hij dit boek sluit, zullen we samen eensgezind lachen voor onze wegen scheiden.

Lucifer kwam tot mij in de gedaante van een link, netjes verpakt in een heuse enveloppe, waarop in handschrift en met pen mijn naam was geschreven.

Het is twaalf uur. Ik ben moederziel alleen op kantoor.

.


 

feedback van andere lezers

 • commissarisV
  Er zit vaart in vansion, ik kan de inhoud in één lezing vatten.Er zitten originele vondsten in. Dit stukje is af en prachtig.Supergraag gelezen.
  Vansion: Dit stukje was het moeilijkst te schrijven tot nu toe... Het mocht niet pedant of zwaar worden ... snap je? Nu kan ik weer lustig aan 't vertellen slaan. En je oortjes verwennen...
 • Jean_Loeckx
  Weer prachtig, hé An.
  Ik kom van de zee en ik vind weer dat brede gedein. Entre deux mers.
  Het is echt mooi om te zien hoe je stroomproza stroomt.
  Nog mooier is het om te zien hoe je je eigen stem vindt, zonder aan "Vansion" te doen, zonder "faire du Vansion" als je begrijpt wat ik bedoel. Het wordt nooit routine, het is echt, recht uit je hart zonder tussenkomst van zwaartekrachtomzeilende of middelpuntsvliedende technieken. Zo voelt het.
  gg

  PS
  Alleen de Oedipus-passage vind ik er een beetje tussengewrongen, ik snap de link niet. Zonder die passage zou ik het grandioos vinden. Maar een mening hoor.


  Vansion: is wellicht niet duidelijk genoeg - zal dat nog wat uitbreiden - weglaten kan ik niet - het is de eerste pseudo-auctoriale tussenkomst en zo volgen er waarschijnlijk nog maar twee...
 • CaptainNorth
  ik lees gewoon verder en zal alles dan wel begrijpen... net op 't moment dat ik dat typ zingt Tom Waits hier 'Understand...'
  dlkjglkmfjgljkfhflkjflkm tja... ik kan daar van genieten...
  net als van je verhaal... heb nog zoveel te lezen, zoveel boeken die liggen te wachten, zoveel te schrijven, zoveel te denken, zoveel... maar eerst rdx nu...
  Vansion: :) Tom Waits : de grootste leugenaar allertijden die mij godverdomme nog altijd doet grienen
  onlangs nog eens geeraerts van onder het stof gehaald: voelde mij onmiddellijk een onbenullig lallemieke
  Denk dat we ons hier op de site niet teveel mogen blindstaren op elkaar. Die wederkerige onaniebeurtjes houden ons af van een lat die veel hoger ligt.
 • maridava
  Ik veronderstel dat ik het allemaal wel zal snappen. Later.
 • harmandi
  Wat mij betreft had je dit stuk en het vorige wel bij elkaar mogen doen. Deze delen zijn iets minder diep beschreven als andere delen van je verhaal. Ze zijn niet minder van inhoud, maar de stijl lijkt net een beetje anders.

  Paar kleinigheidjes:
  In de eerste zin staat 'je ... wil' - hier moet een -t- achter.
  Dit loopt niet: "strak en uniform van snit en naad"
  En moet het niet zijn 'in de pap brokkeken' in plaats van 'brokken'? Of is dat Vlaams?

  Op naar de volgende hoofdstukken. Ik maak van het lezen van dit verhaal mijn weekenduitstapje!.
  Vansion: Knip en plak: huiswerk dus. Bedankt. Voel me schatplichtig ...:)
 • Das
  Uitstekend! Hier vrij rustig geschreven ondanks de inhoud. Heb de neiging om de cyclus in je stijl te proberen achterhalen aan de hand van de publicatiedata. Ik weet het, is echt wel een smerige van me. Tja! Wat doe je eraan.
  Zeer mooi Vansionneke!
  "diep in de warme oorschelp van de lieve lezer", daar zeg je het zelf!
  Vansion: Hey dat van die cyclus ... haha ... dat zal kloppen als een bus...
  Ja, dat zeg ik zelf . Voor zolang het duurt. Tik tak.
 • drebddronefish
  Lekkere hedonie van een tekst, al die gigantische eigennamen en plaatsnamen, ik wentel me erin en wil nog meer, bijbelse termen en dies meer en ik wil je nog wat punten geven om hier een aantal zogenaamde 'goede' schrijverinnen te dwarsbomen
  x
  Vansion: op de hedonie: schol - uitpakken en wegwezen!
 • kronos
  ok! ik ga nog altijd verder
  Vansion: Pasmajoep. Kan je gezondheid schaden!
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .