writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Er ligt een geraamte in m'n straat

door GoNo2


Hoe komt het toch dat wij alles zomaar overnemen van die Amerikanen? Is het omdat het van ginder komt, dat het dan beter is? Neem nu dat ganse onnozele gedoe rond dat Halloweengebeuren. Maanden op voorhand maken ze de mensen gek met hun pompoenen.
Overal rondom mij zie ik die verdomde pompoenen. En heksen, skeletten, doodskoppen en trollen. Vroeger liepen we met karnaval zo rond. Maar nu doen zelfs de scholen mee aan die commerciële rotzooi. Terwijl ze evengoed een feestje kunnen brouwen met de figuurtjes van Walt Disney. En die komen ook al uit de USA. Terwijl ze hier hun ontstaan kennen.
Je vraagt je af waarom kinderen zo agressief zijn?
Er liep hier in mijn straat een manneke van hooguit zeven jaar met zo'n skelettenpak rond.
't Manneke was drie dagen te vroeg, want Halloween is de dag voor Allerheiligen, feitelijk de nacht er voor. Ik sloeg hem gade vanuit m'n raam. En bij iedereen die hij passeerde, stak hij z'n middelvinger op en riep:" Fuck you!". Niemand reageerde. Of ze hadden bang van een rondlopend skelet van een halve meter hoog, of het interesseerde hen geen lap. Ik moest de neiging onderdrukken om naar buiten te gaan en hem een schop onder z'n gat te verkopen, zodat z'n tandjes piano konden spelen op z'n ribbenkast. Ik trok m'n raam verder open en riep naar beneden, naar boven roepen had totaal geen zin, want die schijtduiven luisteren toch niet.
" Hé, skelettendrol, kunt ge uw manieren niet houden?"
Het manneke keek naar mij en juist, stak z'n middelvinger op met een welgemeende " Fuck you". Zette het toen op een lopen, maar schoof uit op de bladeren op de stoep. Daar lag het skelet, er ontbraken alleen nog wat grafzerken. Toeval of niet, op de tv speelden ze voor de zoveelste keer Michael Jackson, die bij leven en welzijn zelf een skelet was. En nu zeker. De muziek paste wonderwel bij het tafereeltje dat zich beneden afspeelde.
Een vrouw van rond de veertig, overvolle boodschappentas, stopte waar dat knokengastje lag te huilen. Ik denk: laten liggen, hij ligt daar goed. Kan misschien eens nadenken over z'n gedrag. Maar om na te denken hebt ge verstand nodig en tegenwoordig…
De vrouw zet haar boodschappentas neer, bekijkt de kleine, steekt haar vinger, de verkeerde dan nog ook en roept: " Fuck you!". De kleine is zo verbouwereerd dat hij stopt met huilen, zichzelve bijéénraapt, de vuile bladeren uit z'n gehavend kostumeke schudt en wegwandelt alsof er niets gebeurd is. Op de hoek steekt hij z'n beide middelvingers in de lucht zonder z'n lievelingswoordje. Z'n witte onderbroekje steekt als een vlag van overgave door z'n skelettenpakje. Maar hij weet het nog niet. Zal het rap genoeg weten als hij thuis komt.
Of hij ooit thuis geraakt is een andere vraag hé?

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • yellow
  oef...gelukkig was het geen echt geraamte;
  p.s.oorspronkelijk is halloween niet afkomstig van Amerika heb ik eens gehoord, van waar dan wel, dat weet ik niet meer maar ook de Amerikanen hebben het overgenomen,
  groetjes,
  M.
  GoNo2: Eigenlijk is Halloween een combinatie van 3 feestelijkheden:
  Samhain ( Kelten), Pomona ( Romeinen ) en Allerheiligen & Allerzielen ( Christendom).
 • manono
  Ik vind het zonde van al die lekkere pompoenen. Elk jaar heb ik maar één dikke in de tuin en dat wordt soep.

  Het stukje leest vlot.
  Als ik mag opmerken : 'Op de hoek steekt' en 'Z'n witte onderbroekje steekt'.


  GoNo2: Steekt zo nauw niet hoor!
 • koyaanisqatsi
  Het erge is dat sommige ouders er nog trots op zijn ook als hun kleine zo'n manieren heeft.
  GoNo2: Inderdaad!
 • Ghislaine
  Had er vanmorgen bijna ene onder mijn wielen steken, dat scheelde twintig centimeter van zijn griezelpakje. Een fikse draai rond zijn oren heeft hij wel gehad, want op mijn hulp kwam het typische Turks antwoord: oruspu op terug. Ik had meteen spijt er niet overheen gereden te zijn. Maar dan moest ik mijne wagen poetsen en heb daar noch zin in en tijd.
  GoNo2: Inderdaad!
 • silvia
  groot gelijk ! heel dat halloweengedoe wordt ons door de commercie in onze strot geramd en ik ben blij dat ik niet de enige ben die er moeite mee heeft

  GoNo2: Dank u!
Er zijn 11 bezoekers online, waarvan 0 leden: .