writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Dierenmishandeling anno 2009.

door GoNo2Hoe kan het bestaan, dat er anno 2009, nog zulke martelpraktijken bestaan? Er bestaat een wet die zulke uitwassen moet voorkomen. De wet op het dierenwelzijn. De massa zal verontwaardigd zijn, de massa zal op tafel kloppen en zeggen : nu is 't genoeg! Waarna we met veel smaak onze dagelijkse portie vlees naar binnen zullen werken.
Na het zien van die schrijnende beelden, kan ik geen enkel kookprogramma nog smaken. Er hangt een geurtje en een kleurtje aan. Dieren die zonder enige verdoving de keel overgesneden worden, lammetjes die huilen als een kind terwijl ze levend opgetakeld worden. Dieren die gestampt en tot bloedens toe gefolterd worden tot meerdere eer en glorie van ons bord. Nee, ik ben geen vegetariër, bij mij komt er af en toe ook vlees op tafel. Maar ik eet met evenveel smaak een komkommer,tomaatje met fijngesneden sjalotje, wat peterselie met olie en azijn. Ik hoef niet elke dag vlees op m'n bord, zou het ook niet kunnen betalen.
Maar wanneer gaan ze nu eindelijk eens optreden tegen die dierenbeulen? De vleesindustrie is een miljardenindustrie. Waarvan bijna 80% uitgevoerd wordt naar het buitenland. En duizenden mensen verdienen hun kost ermee. Is dit dan een vrijgeleide om aan dierenmishandeling te doen? Dit zijn maffiapraktijken. Een beschaafd land onwaardig. Waarom doet dit me denken aan de nazi's en hun concentratiekampen? Waar een hond de graad van korporaal had? Waar mensen afgeslacht werden, opgehangen aan vleeshaken, gewurgd werden met pianosnaren? Na de oorlog werden sommige van die beulen opgehangen, niet allemaal, want anders waren de Duitsers een uitgestorven ras geweest. Wegens stilzwijgende medeplichtigheid aan wat men nu de holocaust heet.
Misschien klopt die vergelijking niet helemaal, maar het zijn de beelden die ze bij mij oproepen. Weerloze dieren die op een weerzinwekkende manier afgemaakt worden, zonder een greintje mededogen. Hoe kan zo'n dierenbeul nog rustig aan tafel z'n steak opeten? Wat vertelt zo'n man tegen z'n kinderen? Eet uw bordje lekker leeg? Alles opeten, dan wordt ge een grote vent zoals uwen papa?
Ik moet bijna kotsen van die beelden en toch ben ik blijven kijken. Waarom, vraag ik me af. Uit ongezonde of gezonde nieuwsgierigheid? Wie zal het zeggen hé? Deze beelden komen te vroeg, men zou die beter laten zien met de feestdagen. Maar dan duurt het leed van die dieren nog wat langer. Optreden tegen die dierenbeulen en streng straffen. Sluiten die handel en alle winsten verbeurd verklaren. Geen discussies over de tijd geven zich in orde te stellen met de wetgeving, die wet bestaat er al van de vorige eeuw. Geen stokken in de wielen steken van politiemensen die alleen maar hun job willen doen. Of die op het matje geroepen worden door hun burger-meester, omdat die toevallig voorzitter is van de raad van beheer van zo'n slachthuis. Een bloedbadhuis. Het maakt mij kwaad en opstandig. Waarom geen camera's plaatsen in een slachthuis? Die hangen er nu toch ook overal? Of is dit een inbreuk op de privacy? Moet men dan het leed deze dieren aangedaan oogluikend toestaan? In wat voor een achterlijke wereld leven wij toch hé? En nu ga ik een slaappil nemen om te vergeten wat ik zag…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  nuances zijn altijd heel goed om te weten dat dit enkel gaat om ritueel slachten en er zijn ook slachthuizen waar het ritueel slachten pijnloos gebeurd voor de dieren, algemeniseren met enkele beelden is niet faire tov een industrie die ook noodzakelijk is voor de mens zijn portie vlees, dat nodig is in de voeding van de mens, hoeveel vegetariërs moesten niet terug naar vlees omdat hun gestel het niet kon dragen?

  GoNo2: Veralgemenen bedoel je? Ik keur het af, zelfs al is het een uitzondering die de regel niet bevestigd. En de rest is larie en apekool.
 • manono
  Ook bij het slachten van geen hallal vlees zijn er wantoestanden.

  En dit is peanuts. Neem geen kijkje in de vlees- en pelsindustrie van China want dan heb je het echt wel gehad.

  Het is één van de vele harde realiteiten van de menselijke samenleving.
  GoNo2: Soms ben ik beschaamd een mens te zijn....
 • koyaanisqatsi
  De richtlijnen voor ritueel slachten zijn duidelijk: met moet ALLES in het werk stellen om de dieren van lijden te ontzien. Vandaar dat de slachter iemand moet zijn die van wanten weet en geen amateur-koppensneller. De Koran barst trouwens van richtlijnen die aandringen op respect voor de natuur (en dus ook de dierenwereld). Dat de mens in het algemeen daar in realiteit vierkant zijn laars aan lapt is... typisch menselijk zullen we maar zeggen.
  GoNo2: Typisch ONmenselijk...
 • Ghislaine
  Burgerrechten, handelsrechten, dierenrechten en milieuwetten, allemaal heel dikke boeken die tot jolijt van de industrie geschreven zijn maar niet tot nu van de maatschappij. Weet je waarom die rechters allemaal een wit befje aan hunne toga hangen hebben? Nee: voor de zever op te vangen, want daar zijn het keien in als je niet staat te zwieren met enkele duizenden briefjes van vijfhonderd euro.
  GoNo2: Dank u!
 • ERWEE
  Hoi GoNo.
  Om te beginnen lees ik in de feedbacks veel verontwaardiging mbt. het aan de orde zijnde probleem.
  Van de andere kant zal ik er dan maar aan toevoegen dat het stuk ook nog goed geschreven is. Nog altijd een belangrijk gegeven, denk ik.

  Vervolgens is het onderwerp alweer enkele dagen hot, waardoor ik mij de vraag stel: hoe werden vroeger (jaren 1950-'60 schapen geslacht? Mijn vader had ooit enkele jaren een klein aantal van die viervoeters lopen, toch ook voor de slacht.
  Kwam daar dan de dorpsslachter bij te pas, of gaf mijn pa die beesten dan een paar uppercuts in hun nek? Ik weet het niet echt meer, maar toch stond er hier dan schapenvlees op tafel. Met offerfeesten had dat destijds overigens niks te maken.
  Wat is uw gedacht, beste GoNo?

  GoNo2: Ik weet alleen dat we vroeger op de boerderij de varkens met een moker de kop insloegen? Toen mocht dat nog, maar toen was ik er ook al tegen hé? daarna werden ze op een ladder vastgemaakt en afgebrand. Waarna enzovoort....
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .