writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het historisch waargebeurde verhaal van ene Kindeke Jezus. ( 3 )

door GoNo2En zo, beste mensen, komt het dat er een ware volksverhuizing op gang geschoten wordt. Met een slingercatapult. Van heinde en ver komen ze met ezels, karren voortgetrokken door ossen, kamelen en tweebultenaren naar Betlehem. Er waren er zelfs bij die geen perkamenten rollen hadden, asielzoekers uit Egypte die het beu waren om een farao te aanbidden als een God. Nog liever 't Kindeke Jezus aanbidden, daar zat nog toekomst in. Alhoewel? Die Romeinen zijn ook niet van gisteren, maar van vandaag. 't Zou nog een tijdje duren eer ze het doorhadden dat als men van de verboden vrucht eet, men goesting krijgt naar meer. Daar hebben ze ter plekke een mouw aangepast. Geef het volk brood en spelen. Een paar leeuwen doen de rest hé?
Maar zo ver zijn we nog niet, 't zou pas later zijn dat die Romeinen van Jezus zouden horen. Toen was hij al een jaar of twaalf. Wat weten we toch weinig van z'n leven tussen nul en twaalf. En wat is er met Jozef gebeurd? Waar zijn z'n broers gebleven en waarom zijn die geen apostels geworden? Hij kende de Joodse godsdienst van binnen en van buiten. Dat kwam omdat ze in de winter binnen en in de zomer buiten zaten. Een Steinerschool avant la lettre, zullen we maar zeggen. Maar 't zei hem niet veel. Al die Farizeeërs en tollenaars die in het huis van z'n Vader louche zaakjes deden. Daar moest een einde aan komen. Wat hij ook deed. Hij kieperde heel hunne boetiek de Romeinse straatplaveien op en was door deze daad op slag een BJ ( Bekende Jood ). Later zou hij z'n eigen boekske krijgen, het Nieuwe Testament. En moest de TV al bestaan hebben, had hij waarschijnlijk z'n eigen soap gekregen. Maar ik loop vooruit op de geschiedenis. Eventjes afremmen en terug de draad opnemen zonder een steek te laten vallen.

Zoals u zich kunt herinneren staat er een zwart schaapke naast de kribbe van de pasgeboren Heiland. Het staat er al minstens een half uur schaapachtig te wezen en kijkt 't Kindeke Jezus met een triestige blik in z'n ogen aan. Een ogen-blik als het ware. Ik heb ooit eens een blauw oog gekregen van erwtjes en worteltjes. 't Blikje zat er nog rond hé…
" Wat scheelt er m'n schaapke?"vraagt Jezuuke zachtjes, er op letttende dat niemand hem kon horen, om alle troubles te vermijden.
" Och Jezuuke zoete, ik ben 't zwarte schaap, ze gaan mij offeren ter ere van Uw komst. Ze zeggen dat ik uniek ben en voor deze unieke gebeurtenis gaan ze mij slachtofferen op 't altaar van de onwetendheid."
" A la bonheur, een zwart schaap dat kan spreken en ik die dacht dat dat alleen in 't sprookjesbos voorkwam. Heel lang geleden toen de dieren nog spraken. 'k Moet toch eens aan m'n Goddelijke Vader vragen wanneer dat was. Maar m'n arm schaapke toch, is dat nu zo'n probleem? Voorwaar ik zeg je, vandaag zult gij het Rijk Gods betreden op een bedje van verse groenten gegarneerd met olijfjes en Romeinse salami. Ga en vermenigvuldig u nog een beetje. Want voor de haan driemaal zal kraaien, zult gij op een spitje draaien. Goed hé? 'k Kan nog altijd dichter worden, moest m'n nieuwe religie niet aanslaan. En denk er aan dat er in iedere familie wel een zwart schaapke rondloopt. Als ik witte strepen op uw zwart lijf verf, zijt ge een zebraschaap. 'k Ben weer goed op dreef hé, m'n schaapke?"
't Zwart schaap kan er niet mee lachen, heeft totaal geen zin om rondjes te draaien en zeker niet op een spit. Hij heeft al zo'n last van spit en van aambeien ook. Alleen al 't gedacht aan die stang in z'n achterwerk, doet bij hem het angstzweet uitbreken. Hij zou de goede raad van Jezuuke opvolgen en zoveel mogelijk voor een geslacht zorgen. Dat vroeg of laat geslacht zal worden. Later zou ene Michel Dubois daartegen in opstand komen. Veel later. Zo komt het dat 't zwart schaapke begint te tellen hoeveel witte schaapkes hij al tot zich genomen heeft. Verkeerd, totaal verkeerd. Schaapkes moogt ge niet tellen want dan valt ge in slaap, dat weet het kleinste kind. Hij is wakker geworden toen ze zijn keel aan 't oversnijden waren. Maar toen was het te laat. 't Laatste wat hij zag was een koude schotel en engelen die ruzie maakten voor 't beste stukske. t' Kan ook zijn dat hij hallucineerde want ze hadden hem volgepropt met paddestoelen. Die ze gevonden hadden bij een heksenkring.

De drie Wijzen schieten aardig op met hun opgepoetste kamelen. Ze zijn al bijna de woestijn door en op weg naar de laatste oase om hun drinkzakken bij te vullen. De drie koningen, twee blanken en ene zwarte, wat een cliché hé, bijna zoals in die Amerikaanse politiefeuilletons, als men een blanke inspecteur ziet is zijne maat altijd een zwarte. Behalve in Starsky en Hutch, maar die schoten voortdurend zwarten en latino's overhoop. 't Is zelfs wetenschappelijk bewezen dat Jezus donkerbruin tot bijna zwart was. Door het klimaat waarin hij geboren is. Ik heb nog maar één keer een zwarte Jezus aan een kruis gezien, weggestopt achter een zwart gordijn. maar dat kwam door een bombardement van de Duitsers, toen de kerk volledig uitgebrand was. Alleen het kruis met Jezus stond er nog. Zwart, zoals het hoorde. De pastoor sprak van een wonder. En viel in een zwart gat, toen ik hem er jaren nadien op wees dat Christus in feite een zwarte was. Zat een beetje in de knoop met zichzelve en z'n godsdienst. Heb een tijd lang de bijbel bestudeerd, wat altijd boeiende discussies opleverde in kerkelijke middens. Zoveel zelfs dat ze me liever zagen gaan dan komen. Dat hebt ge als ge in de leer moet gaan bij de Jezuïeten. En nee, ik moest niet op hun kamertje komen om hun postzegelverzameling te bekijken. En zeker niet op hun schoot gaan zitten. Een vriendje van mij wel en die heeft later een pater in een bos aan een tak opgeknoopt. Met de gevleugelde woorden: " Pedofiele kwast, nu hangt ge aan dat stropke vast…" Hij zit nu al jaren in een psychiatrische instelling ergens in Brugge. Wil niemand meer zien. Naar 't schijnt, maar de zon schijnt ook, is zelfs de padre bang voor hem. Maar ik wijk voor de zoveelste keer af. Komt er nog bij dat m'n blad volgeschreven is, omdat ik geen blad voor de mond neem. Wat bij mij weer de vraag doet rijzen waarom Adam en Eva afgebeeld staan met een vijgeblad op hun strategische plaatsen. In het Aards Paradijs droegen ze niemendal, 't was daar altijd goed weer hé? Maar da's een verhaal apart, zou ik zo zeggen en ik zeg het.

©GoNo


 

feedback van andere lezers

 • manono
  Dat is toch nog niet af, hé?

  'Steinerschool'!

  Heel graag gelezen, natuurlijk.
  GoNo2: Moet er nog een vervolg komen?
 • miepe
  maar gono toch!
  ggg

  dankuwel!
  GoNo2: Die Miepe toch hé?
 • jack
  Dit is een pak amusanter dan de bijbel, dat moet ik toegeven ... :-)
  GoNo2: En je steekt er nog wat van op, zei de pastoor tewijl hij de misdienaar in de hoogte tilde om beter bij de (kerst)ballen te kunnen...
 • Mephistopheles
  Amen.
  GoNo2: Yep!
 • Mistaker
  Vervolg!

  Groet,
  Greta
  GoNo2: Dank u!
Er zijn 11 bezoekers online, waarvan 0 leden: .