writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het historisch waargebeurde verhaal van ene Kindeke Jezus. ( slot )

door GoNo2


Balthasar is zo'n beetje de leider van 't konvooi, gezien hij 't meeste afweet van de stand van zon, maan en sterren. Zelfs al moest er geen sterre blijven stille staan, dan nog zou hij de weg vinden. Maar zoals het spreekwoordelijke ongelukje dat rap gebeurd is en ergens in een hoekje ligt, zo overkwam het Balthasar ook. Ze zijn eindelijk aangeland in de oase van Berl- Us- Coni ( een oase als kenmerk heeft dat er maar een palmboompje staat, zo'n heel kleintje). Hier gaan ze overnachten om morgen fris en gezond 't Kindeke Jezus te gaan aanbidden.
De sterre schijnt nog altijd met volle kracht. Een natuurverschijnsel dat zich om de tweeduizendentwaalf jaar voordoet. Dus in 2012 zal er een nieuwe Messias opstaan, let op m'n woorden. 't Kan ook zijn dat de wereld vergaat, maar da's pas voor later hé? Wie ligt daar nu van wakker? In ieder geval 't Kindeke Jezus niet, die heeft andere kopzorgen. 't Kindeke is moe en wil dodo doen in z'n kribbeke. Tussen de os en de ezel en zo'n tweehonderd schaapkes die constant lopen te mekkeren en te blaten.
" Vadertje, kunt ge die toekomstige lamsragout het zwijgen niet opleggen? Ik word zot van dat geblaat en die herderkes mogen ook al stoppen met hun aanbidding. 't Lijkt hier wel Tien om te Zien."
" Zoontje des Gods, Tien om te Zien? Mooi ! En 't rijmt nog ook. Moet ik opschrijven, kan later nog van pas komen. Wat betreft je vraag of ik hen het zwijgen kan opleggen, is het antwoord ja. Maar ik doe het niet, ten eerste omdat ik God ben en ten tweede het hoort bij uw beproeving. Ik word hier alle dagen aanbeden, waarom denkt ge dat ik mij af en toe terugtrek in 't uiterste hoekje van 't heelal? Samen met Satan, prins der duisternis, gevallen engel en slechte verliezer. Ge gaat hem nog leren kennen. Ik zou hem kunnen vernietigen maar dan heb ik niemand meer om tegen te schaken. En voor alles is er een tegenpool. Het Goede en het Kwade. Licht en Duisternis, de Noordpool en de Zuidpool en ga zo maar door hé? Verstaat ge mij? Nee? Zoveel te beter. 'k Versta soms m'n eigen niet, uwen Papa begint oud te worden."

't Is nacht en koud buiten. De Drie Wijzen verwarmen zich aan het sprokkelhout dat hun vrouwen meegegeven hebben. Vooruitziende vrouwen, hun gewicht in goud waard. Op latere leeftijd dan toch. Ze zitten naast elkaar, want op elkaar zou geen zicht zijn. Niet dat het veel zou uitmaken als aanhangers van de Griekse liefde, maar toch, er zijn grenzen nietwaar?
" Zeg Balthasar, hebt ge nog van die opium van de afhaalchinees? Heb ik toch wel toevallig m'n waterpijpke mee zeker…"zegt Melchior.
" 'k Zal een keer gaan kijken, 'k moet juist gaan plassen…"
" Doe dat jongen, doe dat."
Balthasar gaat naar buiten want naar binnengaan is totaal absurd gezien hij al binnen staat. Melchior en Caspar wachten en wachten, maar geen Balthasar te zien. Waar blijft die dekselse Astronomische Wijze toch? Ze besluiten om te gaan kijken. Wat ze daar zagen is met geen pen te beschrijven. Met een programma als Word wel. Balthasar zit doodleuk op z'n kameel, die nu feitelijk een dromedaris is, want één van z'n bulten is geamputeerd wegens bultkanker. 'k Moet er geen tekeningetje bij maken, zeker?
" Balthasar, wat zijt ge aan 't doen?" vragen ze beiden in koor.
" Nikske, 'k ben de sterren aan 't bestuderen en op m'n kameelachtige dromedaris heb ik een beter zicht. Ik schat dat we nog een halve dag moeten lopen om bij 't Kindeke Jezus te geraken."
" Kom van diene kameelachtige af en breng die opium mee…"
Balthasar doet wat van hem gevraagd wordt, doch de kameel had andere plannen. Één bruuske beweging is voldoende om Balthasar kennis te laten maken met de enige palmboom die er staat. Een vloek ontsnapt aan de mond van de Wijze en kan u verzekeren dat dit een geval was van grove heiligschennis. Al goed dat God juist in gesprek is met z'n Zoontje. Balthasar ziet opeens duizenden sterren rond z'n hoofd zweven en er blijft er geen enkele van stille staan. Voor een astronoom het neusje van de zalm. Balthasar is het noorden en het zuiden kwijt. Tegenpolen, remember? De twee andere Wijzen, die compleet afhankelijk waren van Balthasar om de weg naar 't stalleke te vinden, zaten in de couscous. De reden dat ze drie dagen te laat op de afspraak waren, maar dit is maar een detail in de weergaloze geschiedenis van een religie in wording.

De drie koningen zijn aangekomen aan 't stalleke, bekijken de drukte, hooggezeten op hun kamelen, waarvan één dromededaris. 't Kindeke Jezus is in slaap gevallen aan de Maagd Marie haar rechterborst. Jozef beziet het tafereeltje met een scheef oog. Die rechterborst is normaal z'n voorbehouden plekje. 't Valt niet mee om een Goddelijke Zoon te hebben en ge kunt er weinig tegen doen hé? De drie konigen deponeren hun cadeautjes onder de olijfstruik die aan de ingang van 't stalleke staat. Een olijfstruik versierd met schapenwol en Romeins rozijnenbrood. Weer een gegeven waar men later een traditie van zou maken. Hoe het verder ging met 't Kindeke Jezus weet iedereen. Tweeduizend jaar later vieren we nog altijd de geboorte van dat unieke wezen dat door allerlei omstandigheden gepromoveerd werd tot Zoon van God. En die, toen hij al lang aan 't kruis hing en terwijl hij het toch wel mooie panorama in ogenschouw nam, nog steeds geloofde dat God de Vader hem ging redden. Maar de Vader heeft Alzheimer en kan zich met de beste wil van wereld en 't heelal niet meer herinneren dat er ergen,s bij dat zootje ongeregeld, iemand aan een kruis hangt.
" Vergeef hen, m'n Vader, want ze weten niet wat ze doen…"fluistert Jezus met gekloven lippen. Ze wisten het verdomme goed genoeg wat ze deden. Maar 't klonk geweldig sympathiek om ze te vergeven. Ik had ze niet vergeven, in 't beste geval overgegeven, los op die Romeinen en die Joodse verraders.
" Vader, in uw handen beveel ik m'n geest…"waren de laatste woorden van Jezus.
" 't Is al goed manneke, 't is al goed. By the way, wie zijt gij feitelijk? Wat zegt ge? Jezus Christus? Nooit van gehoord!" zegt God. En Hij stuurde hem terug vanwaar hij kwam.

Kerstfeest, een mooie en waardevolle traditie. Maar 't is de achterliggende gedachte die telt. Voor de ene verwerpelijk, voor de andere een bron van inspiratie. Maar dat moet iedereen voor zichzelve uitmaken hé?

©GoNo


 

feedback van andere lezers

 • manono
  Wat schreef je nu weer? 'Een amateurke'?
  Ik ben het niet met je eens!

  De humor, het cynische, de verwijzingen... en het heel plezant Vlaams woordgebruik en stijl.
  Ik vind het ontspannend en interessant.
  Gisteren heb ik zitten denken dat dit verhaal eigenlijk ook geschikt is als voorleestekst, op de radio bv. Of materie voor een stand-up comedien.
  GoNo2: Dank u, ik bloos bijna. Bijna hé?
 • Mephistopheles
  Ach op kerstmis eet ik mijn buikje eens goed vol en voor de rest maakt het me zoveel niet uit.
  GoNo2: Dank u!
 • Ghislaine
  Hopelijk heb je ook een fijne kerst. Jij verdient dit ten volle. Mijn kerstwensen voor je lieve gono en een super 2010
  GoNo2: Dank u!
 • Mistaker
  Dat van die stand upper zie ik ook wel voor me.

  Groet,
  Greta
  GoNo2: Dank u!
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .