writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verloren Maandag

door ivo

De traditie mag geëerd worden.
Slagers, bakkers en cafébazen weten maar al te goed dat in traditie geld is te verdienen. Verloren Maandag is zo een traditie in Antwerpen. Het verloren komt van de maandag na Driekoningen waar dat de natiebazen op hun kosten de havenarbeiders lieten drinken en eten. En vermits het niet te veel mocht kochten werden de worstenbroden gemaakt van onverkoopbaar vlees en brood, waaruit ook het begrip 'verloren brood' is gekomen. Brood dat in een mengsel van eieren gebakken werd, bij ons thuis noemden wij dit 'gewonnen brood'. Het is maar vanuit welke hoek je winst of verlies bekijkt.

Nu komt heel die traditie van verloren maandag op de helling te staan. De bruine kroegen die heel graag verloren maandag vieren, om hun klanten eens per jaar te paaien met een goedkope traktatie, waarbij de slager en de bakker ook nog een duitje bijverdienen, is misschien niet meer mogelijk.
Het onheilsspellend nieuws was gisteren in Antwerpen als een bom ingeslagen. Ik heb op facebook nog geen pagina's weten starten waar men protesteert tegen de verminking van een eeuwen oude Antwerpse traditie. Stel je voor dat het roggeverdommeke verboden zou worden. Voor wie dit broodje niet kent, het is een roggebroodje rijkelijk gevuld met krenten. Dit broodje stamt af van de periode dat gevangenen zelf voor hun eigen brood moesten zorgen. De paterkes in Antwerpen maakten speciaal roggebrood met krenten voor de verdomden, zodat ze niet van de honger zouden omkomen. Het was een soort van missie voor deze paters om afgedwaalde schapen toch nog de weg naar hunne stal te laten vinden. Vandaag zou men in de gevangenis blij zijn dat er wat meer plaats was, in plaats van eten. De gewoonten zijn veranderd. Nu vind ikzelf ook wel dat in een kamertje van drie op vier met zes personen die slapen, wassen, pissen en kakken, zonder dat ergens een scherm van privacy is ook wel niet leuk. En het is niet omdat men zich heeft misdragen, dat men dan maar als een beest moet behandeld worden.
Ook hiervoor starten er geen pagina's op facebook, terwijl als men geiten afslacht omdat die ziek zijn en de die ziekte ook dodelijk kan zijn voor de mens, hiervoor wel en heleboel ontwaardiging de wereld rond gaat, dan stel ik me toch wel vragen. Alsof het ontmenselijken van de mens start van zodra het gedrag dat getoond wordt niet meer past in onze maatschappij.

Het afschaffen van tradities is ook zo'n ontmenselijken van het samenleven met elkaar. De reden van het afschaffen is namelijk dat in een café waar gerookt wordt, niet gegeten mag worden. Vanaf 1 januari gaat deze wet in en onrechtstreeks doodt deze wet ook het traditionele feest in Antwerpen.
Nu moet ik zeggen dat het groepjes rokende mensen aan de voordeur van kantoren wel heel zielig is. Alsof het lepra of pestlijders zijn die in isolatie hun ziekte moeten afleren. Telkens ik met mijn auto zo'n groepje desperado's zie staan roken, overvalt me er een walm van medelijden met deze mensen. Omwille van de gezondheid van anderen mag er niet meer gerookt worden op de arbeidsplaats.
En ik weet wel, de grens van het redelijke, kanker krijgen omdat een ander niet wil stoppen met roken, is ook wel ver, maar om een deel van je personeel, ook in de winterkou van negen onder nul, aan de deur te zetten, zodat ze hun verslaving kunnen volbrengen, is dan weer, voor mij toch, het andere uiterste van de realiteit en het gezonde verstand.
Mij stoort het niet dat iemand rookt in mijn omgeving, de auto's op straat roken ook als ik buiten stap en dat adem ik ook in, willen of niet. En de rook van de fabrieken uit Hoboken staan zo hoog dat de neerslag bij ons in de tuin neervalt en zorgt voor een vergiftiging die mijn inziens nog veel erger is dan de rook van de sigaret.

De mens is onder het mom van gezondheid en langer leven, de mens aan het maken tot een pop die artificieel leeft. Het artificiële is zo belangrijk geworden, dat het eeuwen oude cement, dat al altijd heeft gewerkt, niet meer kan bestaan. Nieuwe tijden, nieuwe gewoonten, en men doet het beproefde weg. Maar wat in de plaats komt is niet beter, integendeel het is slechter. Buren kennen elkaar niet meer en omwille van heel veel redenen, kan men nog enkel met elkaar praten via facebook en andere internetsites.

Hoe arm zijn wij geworden?

Verloren maandag of verloren samenleven, wie zal het zeggen, ik zal mijn tijdje nog wel volmaken ... maar mijn kinderen en kleinkinderen? Ik vrees ervoor.


 

feedback van andere lezers

 • jan
  de hokjesmentaliteit wordt steeds groter, via de pc kun je overal 'binnen' en buiten is de contradictie, werkende mensen mogen alleen nog ademen en belasting betalen en ziek worden van de stress omdat op het werk geen ruimte meer is voor het individu, terwijl de industrieen zelf de grootste vervuilers zijn en de aarde naar de klote helpen, pakken ze onze peuken ook nog af, verhogen de accijnsen en lachen ons vierkant uit, de 'crisis' is een excuus om de lat nog wat hoger te leggen....

  grtzz
  ivo: zo is het jan, het is meer onverdraagzaamheid dan gezondheid geworden vrees ik, ook al ben ik een niet-roker, ik kan de hetze tegen de roker niet begrijpen
 • silvia
  schitterend geschreven Ivo ! je hebt overschot van gelijk en ik ben blij dat er nog mensen zijn die één en anders eens in vraag stellen en...er ook nog over schrijven. Ook ik ben dikwijls ongerust over de toekomst van mijn kinderen en kleinkinderen...
  groetjes
  ivo: bedankt silvia, het leven is ingewikkeld, dat is waar, maar er zijn ook grenzen, samenleven wil nu eenmaal zeggen dat je de lusten en de lasten moet dragen, het is irritant dat mensen elkaar 'sociaal' willen maken en ondertussen niets doen aan het sociale ... brrr ... bedankt nogmaals voor het lezen en reageren ..
 • manono
  Volledig eens met de rode lijn in je schrijfstuk.

  De oude tuinman van mijn vader rolde met één hand een sigaretje, de andere hand rustte op zijn spade. Hij chickte ook nog, wat aan tafel niet zo leuk was. Mijn leraar Grieks-Latijn chickte ook. Waar is de tijd. Zag ik nu nog een man tabak chicken. Ik zou de bedenking maken : 'Daar sie, nog nen echte, onbezoedelde ziel!'

  In de zorg voor optimale gezondheid voor de massa, gooit men de ziel van een samenleving weg.
  Oude tradities worden plots volgens EU-normen ongezond verklaart voor één of andere reden.
  Kondigt er zich een nieuwe tijd aan? Dan moet er plaats geruimd worden.
  Ik ga als rookster niet meer op restaurant omdat ik het vernederend vind op straat te moeten gaan staan als een tippelende...
  Het mogelijk teloorgaan van de Verloren Maandag is even erg.

  Tegen al die regeltjes gaat ooit een ferme reactie op komen.
  Om het cru te zeggen : de mensen zijn niet content maar houden het nog binnen.

  PS : het slachten van die geiten is zeer controversieel. De overheid heeft uit electorale pisangst de evolutie van de vaccinatie niet willen afwachten. Verschillende veeartsen weigeren om de dieren ter dood te brengen.

  'Verloren samenleven' : prachtig omdat het zo treffend is!  ivo: idd manono, bedankt voor je appreciatie van de rode lijn, waarbij de mens zijn ziel verliest in artificieel bestaan, waarin we via sms mogen stemmen op de meest stomme dingen, maar ondertussen onze eigen samenhang verliezen, zielig hoe de rokers worde verbannen op een vierkante meter dals aan de buitenkant van het gebouw .... als niet-roker vind ik het zelfs al schandalig ... zielig en vooral onmenselijk, maar tja, wie zit er nog op zo'n mening te wachten? jammer ....
 • koyaanisqatsi
  Nochtans, men is bezig een nieuwe traditie op te bouwen, namelijk: "het bang maken".
  Bang van een griepvirus, bang van sigarettenrook, bang van een zieke geit, bang van een zieke vogel, bang van een gekke koe(i), bang van de alomtegenwoordige terrorist (wat moeten de mensen dan in Bagdad zeggen?), bang van de klimaatsverandering, bang van tsunami's, bang van sneeuw, bang van ijs, bang van 2012 enz enz.
  Waar is de tijd dat de Jehova's Getuigen zowat de enigen waren die je met hun "einde der tijden" de daver op het lijf probeerden te jagen?
  Niets beter natuurlijk om de massa onder de knoet te houden en naar je pijpen te doen dansen: BANG MAKEN!
  Leuke traditie...
  ivo: zo is het koya, angst is een wapen dat velen doet sidderen en beven maar geen ratio geven ... dank je wel Koya voor je reactie
 • GoNo2
  niet te veel mocht kosten?
  Knap stukje werk afgeleverd en ik sluit me aan bij de fb van de anderen...
  ivo: bedankt, idd de geschiedenis van het worstenbrood is een geschiedenis van afval dat verwerkt werd, nu kost een worstenbrood een stuk van een mens, maar dat is de commerce die er zijn centje mee wil verdienen ..; bedankt Gono
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .