writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

C4 met constipatie…

door GoNo2
Een mens is toch een raar wezen hé? We eten als we honger hebben, drinken als we dorstig zijn, neuken als we bronstig staan en gaan dood bij gebrek aan adem. Tussendoor werken we ons te pletter voor ons comfort en de belastingen. Zij die nog gelukkig zijn om een vaste job te hebben. Maar wie heeft deze zekerheid nog? Want het legioen der werkelozen wordt met de dag groter. Een vriend van mij, zit met hetzelfde probleem als ik. Contract wordt niet verlengd wegens verregaande reorganisatie, bezuiniging en de alomtegenwoordige crisis. Twee jaar geleden begonnen als interim, bazen tevreden, hij ook, voorlopig contract dat hij gretig tekende. Blij dat hij terug aan de slag kon en er terug bijhoorde. Heeft kerstmis en nieuwjaar gehaald met een eindejaarspremie er bovenop. Kwam goed van pas, gezien de feestelijke traditie van geld spenderen tijdens de eindejaarsperiode. En met de solden voor de deur is 't mooi meegenomen. Gisteren eerste werkdag. Vol goede moed aanmelden bij de portier, plastiek kaartje ter grootte van een bankkaart schijnt niet te werken. Nog eens proberen, 't kan aan de vrieskou liggen. Al dat electronisch gedoe en als 't een beetje vriest ligt alles plat. Z'n collega probeert het ook en die geraakt binnen. De portier, tevens concierge, bekijkt het vanachter z'n gewapend glas en doet teken naar m'n hulpeloze vriend. Doet geen moeite om uit z'n verwarmde kot te komen.
Vriend bekijkt z'n kaartje, schudt meewarrig z'n hoofd, weet zich geen houding te geven. Tot hij de portier ziet, die eindelijk z'n hoofd door de kier van de deur steekt en hem roept. Hij gaat naar hem toe, 't heeft totaal geen zin om hier ter plekke dood te vriezen.
" Wat scheelt er? Geraakt ge niet binnen? Of hebt ge zo'n nieuwe badge? Tja, 't schijnt dat die chip een beetje van de koude weet, ge zijt de enige niet die problemen heeft vandaag…"
" Kunt ge mij niet binnen laten via het poortje?"vraagt m'n vriend.
" Zou ik kunnen, zou ik kunnen, maar geef me eerst uw badge eens hé?"
Wat m'n vriend ook doet. Portier neemt kaartje aan, bekijkt het van boven tot onder met de ogen van een specialist. Niets op aan te merken, de inkt druipt er nog af. Nieuwer dan nieuw. Eventjes checken in pc. Z'n gezicht verandert van een glimlach naar een zure smoel, die juist een fles azijn met citroen uitgedronken heeft.
" M'n beste vriend, ik mag u niet binnen laten, u werkt hier niet meer…"
" Wablief?"
" U werkt hier niet meer, het enige dat ik voor u kan doen, is u deze brief meegeven…" Waarbij hij na enig zoekwerk in z'n bakje met uitgaande post, hem een briefomslag geeft.

Is het niet om te huilen? Een jaar met een voorlopig contract, bazen waren toch zo tevreden en de belofte van een vast contract. Aan de deur gezet door een portier want de bazen zijn in vergadering wegens de crisis. Zelfs de meest elementaire beleefdheid en het lef om hem persoonlijk z'n ontslag te geven, hebben ze niet. After all, hij is maar een nummer op een dossier, weliswaar met kleurenfoto en die bazen kunnen toch niet iedereen kennen hé? De portier wel, maar of het z'n taak is? Wettelijk is alles in orde, opzegvergoeding, c4 en tot in betere tijden. Raar maar waar, m'n vriend heeft plots last van constipatie. Zou er dan toch een verband bestaan tussen afgedankt worden en de darmflora?

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • miepe
  ja Gono, het is om te huilen
  en dat zeg ik niet gauw

  gelukkig hoef ik geen badge aan de portier te tonen
  gelukkig mag ik baas spelen over mezelf
  dat heet dan gelukkig zijn...
  GoNo2: Gelukkig maar hé?
 • ivo
  de wereld bestaat vaak niet alleen uit menselijkheid maar ook uit beestigheid en vermits sommige mensen zichzelf ook als een uitvloeisel van beesten zien, dan is het gedrag dat ze stellen ook te begijpen, daarom zeker en vast niet goed te keuren ...
 • manono
  Dehumanizering is dat.

  Vaak vraag ik me af of al die economische toestanden er zijn voor de mensen, of de mensen uitsluitend in dienst staan van die economie.
  GoNo2: Ik denk het tweede...
 • silvia
  erg om het nieuwe jaar zo te moeten beginnen, en wat een schande om mensen zo te behandelen....
  GoNo2: Inderdaad!
 • julien_maleur
  Een schrijnend stuk dat spijtig genoeg bijna dagelijkse kost is. Mijn vader zaliger zei altijd: "het is niet met werken en eerlijk jouw brood te verdienen dat je rijk wordt. Je bent slechts een nummer en draagt alleen bij tot de rijkdom van anderen." Hij had gelijk. En vandaag is het zelfs moeilijk om werk te vinden en werk te behouden. Bedrijfsleiders, CEO's en zaakvoerders, vooral van multinationals, hebben blijkbaar ontdekt dat mensen afdanken en vestigingen sluiten en (zogezegd) verlies maken, eigenlijk veel meer opbrengt voor de (eigen) portemonnaie.
  vg JM
  GoNo2: Inderdaad!
 • Magdalena
  Ik hoop zo sterk dat dit maar een verhaal is, maar ik vrees
Er zijn 8 bezoekers online, waarvan 0 leden: .