writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Dolle gekruisigden (106)

door Mephistopheles


Het was op een woensdagavond toen Steiner terugkeerde. Het had de hele dag door geregend en ik zat in half slaperige toestand naar de bewegende leegte van mijn televisietoestel te staren toen er plots op de deur werd geklopt. Drie zachte tikken, traag en zorgvuldig op de wand geplaatst. Er was maar ťťn iemand die ik kende die op die manier aanklopte, twijfels daaromtrent waren haast overbodig. Ik stond recht, stapte op de deur af en slaakte een zucht. De laatste ronde. Hier gingen we.
Toen ik de deur open had kreeg ik hem te zien. Hij was geen haar veranderd, behalve dan dat hij er hier en daar misschien een paar verloren was in de tijd van zijn afwezigheid. Zijn steenkoude ogen en Antarctische glimlach namen ondertussen hun respectievelijke posities in.

'We moeten eens praten,' zei hij zonder me te groeten. Het beviel me wel dat hij geen tijd verspilde en onmiddellijk to the point kwam.
'Veeg je wel je voeten vooraleer je binnenkomt?'

Hij deed wat ik vroeg en betrad mijn woonst. Zijn gevoel voor manieren was hij in ieder geval nog niet verloren. Zelfs als hij iemand de strot had moeten oversnijden had hij het op waardige, gedistingeerde wijze gedaan. Ik kon het niet laten om me af te vragen hoe hij zo dadelijk zou reageren wanneer ik hem vertelde dat ik het geld waar hij voor gekomen was nog steeds niet had.
Toen ik de deur terug gesloten had stond Steiner rustig de omgeving te inspecteren.

'Je hebt het wel altijd netjes weten te houden,' bracht hij uit terwijl ik hoopte dat hij niet op zijn knieŽn ging zitten om onder mijn bed te kijken want dan gingen die grijze haartjes van hem zo mogelijk nog grijzer worden.
'Natuurlijk,' zei ik, 'voor wat voor een onmens aanzie jij me eigenlijk?'
'Een onmens die blijft weigeren om zijn huur te betalen,' antwoordde hij, niet van plan om tijd te verspillen. Mooi zo dacht ik. Een snelle executie. Het vuurpeloton in plaats van de galg.
In weinig verpakte woorden deelde ik hem mee dat ik het geld niet had. Ik had het voor mezelf al lang uitgemaakt wat de gevolgen gingen zijn en nu was het aan hem. Wat ging hij doen?
Hij dacht er enkele ogenblikken over na. Enkele seconden later verscheen er een mysterieuze uitdrukking op zijn gezicht.
'We zullen dit gesprek morgen verder zetten,' zei hij, 'morgen in de ochtend. Ik heb niet veel tijd want ik heb nog een afspraak in de stad.'
'Dat weet ik,' antwoordde ik, 'jij hebt altijd een afspraak in de stad.'

Toen de volgende ochtend dan aanbrak verwachtte ik hem al vroeg aan de deur. Ik wist dat hij altijd vroeg uit de veren was en ging ervan uit dat hij per abuis op mijn deur ging komen kloppen omdat hij op zijn beurt wist dat ik op iets minder gebruikelijke tijdstippen in mijn bed lag dan de gemiddelde mens. Bijgevolg was ik uit voorbereiding vroeg opgestaan, omdat ik hem het plezier niet gunde van me wakker te kunnen bellen. Het bleek echter verloren moeite want hij kwam niet opdagen die ochtend. Pas tegen de vroege avond kwam er een eerste teken van leven Het was echter niet het ingetogen tikken op de deurwand van Steiner dat ik te horen kreeg maar het lompe en brutale gebonk van Ronald, de benedenbuur.

'Ik moest je dit komen geven van meneer Steiner,' zei hij en terwijl gaf hij me een onbeschreven witte enveloppe.
'Bedankt,' zei ik, 'gezien het feit dat mijn verjaardag al enkele maanden achter de rug is zullen het wel geen felicitaties zijn die hierin staan hť?'
Ronald schonk me een onverschillig schouderophalen en keek me vervolgens aan met een wrang glimlachje. Hij zei echter geen woord en bleef in doodse stilte staren.
'Scheelt er wat met je?'
'Ik ben een mentaal beeld van je aan het maken,' antwoordde hij, 'opdat ik binnenkort nog weet hoe je eruit ziet want het is goed mogelijk dat dit de laatste keer is dat wij mekaar zien.'
'Da's heel erg sympathiek van je Ronald,' zei ik, 'maar ik zal eerder mijn best doen om jou te vergeten.'

Ik sloot de deur en haalde de brief die in die enveloppe zat tevoorschijn. Het was een officiŽle uitzettingsbrief, en het stond op datum van enkele dagen geleden, wat betekende dat Steiner dat ding al lang klaarliggen had. De uitkomst van het verhaal voldeed aan mijn verwachtingen en het schonk me een gevoel van opluchting, het opperste voordeel van een pessimist die de vruchten van zijn arbeid heeft weten te plukken.

 

feedback van andere lezers

 • koyaanisqatsi
  Verdomme, een kartonnen doos langs de oevers vd Schelde of de Leie wenkt!!!!
  Mephistopheles: Bijlange niet, kheb nog mijn buitenverblijf tussen de indianen in het amazonewoud
 • MarieChristine
  Mooi geschreven. Misschien ook eens een mooie brief naar de koning schrijven of hij nog een appartement heeft leegstaan ?
  Mephistopheles: Die uitzetting is fictief, in het kader van het allemaal wat dramatischer te maken dan het is. In werkelijkheid slaap ik gewoon in een bed zoals iedereen, behalve de maoÔstische chinezen wel te verstaab, want die prefereren waarschijnlijk een houten plank
 • jack
  This is the end, my only friend, the end ...
  :-)
  of komt er toch nog wat vervolg? Wat erg fijn zou zijn, kwestie van het leesplezier te rekken.
  Ingeval dit wel degelijk het eind is, moet ik bekennen dat u een pracht van een eindzin hebt weten te formuleren...!
  Mephistopheles: The doors zijn geweldig, de beste ooit, samen met Pink Floyd. Daar kan Darkthrone niet aan tippen!!

  Het is nog niet de laatste aflevering maar wel bijna. Het einde is in zicht. Ben al met een aantal andere ideetjes aan het spelen die ik zo snel mogelijk wil uitvoeren dus mijn huidige verhaal zal niet zo lang meer duren.

  Geniet van je drink morgen, ik zag het op u weet wel waar, vandaar mijn openlijke privacyschennis....
 • jan
  mijn voorgevoel zegt me dat je gaat verhuizen, betalen komt niet im Frage lijkt me, overigens de beste band na de Stones is Led Zep...

  grtzz
  Mephistopheles: Led Zep hoor ik eigenlijk liever dan de Stones, al geef ik toe dat een glas drinken met Mick Jagger me wel een aardige bezigheid lijkt. Maar Robert Plant zingt (zong) toch een stuk beter..
 • Magdalena
  ooooooooo hoe ERG!!
  je weet de spanning er wel in te houden, zelfs als iemand een paar keer afwezig was.

  wat zal er nu gebeuren??? Wordt de 'ik' nu een dakloze?
  Mephistopheles: De ik weet zich wel te handhaven wanneer het nodig is..

  Spanning? Heb eerder het gevoel dat de spanning weg is en dat het verhaal al een tijdje aan het aanslepen is..
 • Mistaker
  De corrupte voormalige Rotterdamse burgemeester Peper had het plan om kartonnen dozen te verstrekken aan daklozen....

  Groet,
  Greta
  Mephistopheles: heb je zijn gegevens?
 • henny
  Het zat er al lang aan te komen. Nu snel naar het laatste deel om te kijken hoe het afloopt.
  Mephistopheles: hopelijk niet met een sisser
 • manono
  Misschien wordt er nu een vicieuze cirkel doorbroken...
  Mephistopheles: dat zou goed zijn, vicieuze cirkels zijn vergif
Er zijn 13 bezoekers online, waarvan 0 leden: .