writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Dolle gekruisigden (slot)

door Mephistopheles

Na het verkrijgen van de uitzettingsbrief voelde ik een vlaag van opluchting door me heen treken, het ergste was in ieder geval achter de rug. Steiner had me overigens nog enkele weken de tijd gegeven om alles te regelen wat geregeld diende te worden en aangezien het gros van mijn bezittingen zich hoofdzakelijk beperkten tot kledij, boeken en muziek voelde ik nog niet onmiddellijk de drang in me opkomen om al te beginnen inpakken. Toen ik enkele dagen later in de Sherlock zat bleek echter dat er nog meer onheil op komst was. Bij het betreden van de zaak was me opgevallen dat Ed niet aanwezig was. Ed, die er altijd was, en altijd op dezelfde plaats zat en nu ineens was hij er niet. Mijn nieuwsgierigheid niet de baas kunnend had ik rondgevraagd waar hij uithing.
'Ziek,' antwoordde Fred, 'hij ligt in het hospitaal.'
'Het hospitaal?'
'Ja,' reageerde hij bot, 'het hospitaal. Had je nog wat of ga je eindelijk wat bestellen?'

Enkele dagen later probeerde ik het nog een keer. Ik ging ervan uit dat Ed misschien al terug ging zijn omdat de ernst van de situatie toen nog niet tot me doorgedrongen was. Aan het einde van de week bleek echter dat Ed in coma lag, een kunstmatig coma, maar voor de rest was er niemand die echt wist wat er gaande was. Het feit dat niemand een naast familielid was maakte het donders moeilijk om informatie los te krijgen van het ziekenhuispersoneel en toen er eindelijk iets losgelaten werd was het te laat.
'Ed is dood,' kreeg ik op een woensdagnamiddag te horen, 'ze kregen hem niet meer wakker uit zijn coma en hebben de moed dan maar opgegeven.'
Kort daarop vielen alle puzzelstukjes samen. Bleek dat Ed teelbalkanker had en met een gezwel op het betreffende lichaamsdeel kampte dat zo groot was dat hulp haast onmogelijk geworden was. Hij moet die ziekte al lang gehad hebben en in plaats van zich vrijwillig te laten onderzoeken had hij rustig zijn tijd zitten afwachten tot het zo ver was. Ik kon me de fysieke pijn niet voorstellen die hij gevoeld moest hebben en wilde dat ook niet, maar het verklaarde in ieder geval waarom hij er altijd zo slecht uitzag en er vaak doodziek bijgezeten had.

Ed's dood had een nog diepere uitwerking dan die van Frank, vooral omdat Frank openlijk verklaard had dat hij zichzelf de dood in ging drinken en iedereen wist dat het vroeg of laat zo ver zou zijn. Ed daarentegen had zich stil gehouden, gezien dat tergend grote gezwel ongetwijfeld wetend dat het hem de kop ging kosten, maar omdat hij er met niemand over gesproken had was er niemand die een dergelijke ontknoping verwacht had. Hij had zijn gezwel aanvaard, en daarmee zijn dood, en het deed me vermoeden dat hij net als Frank met een doodswens gekampt had, getuige zijn weigering om zich tijdig te laten behandelen zo dit mogelijk geweest zou zijn. Daarnaast bleek dat Ed niet echt Ed noemde maar een andere naam had, een stukje informatie waar behoorlijk wat wenkbrauwen van gingen fronsen. Het paste in zijn geheel bij de rest van al de mysteriŽn die hem omringden. Ed die dakloos was geworden en jaren op de zetel geslapen had van een niet bijster hygiŽnische kroeg zonder ooit iets los te laten over hoe hij zo diep was gevallen, Ed die niet echt Ed bleek te noemen, welke geheimen hij ook had, hij had ze meegenomen in zijn graf en liet iedereen die hem gekend had met een hoop vraagtekens achter waar waarschijnlijk nooit passende antwoorden op gegeven zouden worden.

Ongeacht het verliezen van twee goede vrienden op korte tijd probeerde ik het niet aan mijn hart te laten komen. Als ik me niet vergistte had ik immers thuis nog wat te drinken staan..

 

feedback van andere lezers

 • jack
  Wat een kanjer van een spelfout in je eindzin!!! :-D

  Ik vind het een beetje spijtig dat het eindigt met een uitzettingsbrief, zonder plannen voor een nieuwe woonst of ander toekomstperpectief. Niet dat dat moet, maar blijkbaar verwachtte ik dat een beetje.

  Nog nooit zo snel een verhaal opengeklikt als toen ik (slot) zag staan!

  Mogen we iets nieuws van uw hand verwachten om dit verhaal op te volgen?
  Mephistopheles: Jaja okť ge hebt me weer bij mijn pietje hť. Maar geloof het of niet, die fout had ik eigenlijk al gezien, samen met nog eentje helemaal in de eerste zin, wat je blijkbaar ontgaan is. Ging het nog veranderen maar de site hapert veel bij mij en lukt niet altijd om iets aan te passen.

  Ben overigens niet zo tevreden over het einde, verhaal liep echt vast op het laatste. Geraakte er niet uit. Beginnen is makkelijk maar eindigen is iets anders. Ga tijdens het herschrijven nog wel wat aanpassen.Ondertussen schrijf ik natuurlijk verder over iets anders. Ben er al mee bezig.
 • MarieChristine
  Beste Mephistopheles, ik lees je altijd graag en hoop dus ook dat je een nieuw verhaal in de maak hebt. Groeten, M-Ch.
  Mephistopheles: Ja hoor, ik blijf bezig, de dokters zeggen dat dat goede therapie is
 • jan
  schol!

  en nu uitgeven misschien?

  grtzz
  Mephistopheles: Eerst schrappen en herschrijven, en als ik dan nog niet gek geworden ben herlezen, laatste details bekijken en opsturen. Tegen dat de supervulkaan in Yellowstone national park uitbarst is het zo ver
 • koyaanisqatsi
  Ik vind het einde best meevallen. Waarom doet men altijd zo druk over "het einde" trouwens? Ik heb net een trilogie uit van Najib Mahfoez (enige Arabische schrijver die de Nobelprijs won). Ronduit drie meesterwerken met telkens geen einde. Wel, integendeel, dat ontbreken van een echt einde komt mij veel geloofwaardiger over dan de meeste literaire ontknopingen. Trouwens, 'het' stop nooit. Ja, wij geven vroeg of laat de pijp aan die ene gast die ze Maarten noemen, maar voor de rest blijft de boel altijd maar doordraaien...
  DUS: weer DOL(gekruisigd) GRAAG GELEZEN!
  Mephistopheles: Najib Mahfoez zegt me niks. Moet ik eens opzoeken. Heb gisteren die roman van Huxley nog eens gelezen, Brave new world, gewoonweg meesterlijk. Eindigen zou overigens inderdaad zo lastig niet mogen zijn, maar had een bepaald idee in mijn hoofd zitten over hoe ik wilde eindigen en ben daar niet echt geraakt, vandaar mijn overweging om het nog wat bij te werken
 • Mistaker
  Treken en vergistte, maar dat is peanuts want het is een kanjer van een verhaal waar ik enorm van genoten heb. Zeg dat Mistaker het gezegd heeft!

  Groet,
  Greta
  Mephistopheles: yep yep, je wint de joker met het juiste antwoord
  blij dat dit verhaal af is. Ik heb het er helemaal mee gehad. Aan het herschrijven probeer ik maar niet te denken
 • hettie35
  Heb er erg van genoten, ik hoop meer van je te lezen
  groetjes Hettie
  Mephistopheles: Blij dat ik deze verhaalreeks af heb, begon wat te lang te duren
 • Magdalena
  NEEEEEEEEE, nee, nee,

  nee

  zo mag dit niet eindigen

  Ik doe het in jouw plaats: op de begrafenis van Ed stort de "ik" ineen en ontmoet een ietwat vreemd aandoend meisje die naast hem aan de wasbak in het kraaknette toilet van de begrafenisondernemer vochtig gemaakte doekjes op zijn wit geworden voorhoofd legt.
  Ze zwijgen, ze zijn stil.
  En... ze is zo lief, zo mooi... alles kantelt naar een happy happy end and new beginning
  Mephistopheles: een vrouw die me komt redden aan het einde van het verhaal? Is dat niet wat te sentimenteel?
 • GoNo2
  Eind goed, al goed!
  Mephistopheles: het begon tijd te worden
 • henny
  Zo is heel zijn wereldje langzaam, maar zeker ingestort. Dit open eind vind ik wel bij dat verhaal passen. Hij leefde met de dan en dan mag ook op een dag stoppen.
  In ieder geval van het hele verhaal erg genoten door je bijzonder schrijfstijl!
  Mephistopheles: dankjewel. ben blij dat ik het af heb. Het einde is zijn verdiende loon veronderstel ik
 • manono
  Ik vind het een zeer goed einde dat trouwens geen echt einde is maar eerder een voortzetting.

  Ik ga dit lezen missen, de personages, de sfeer, de wandelingen, de bijtende dialogen.
  Mephistopheles: die komen wel terug denk ik
  het einde is een soort begin van iets nieuw
 • arwenn
  ik heb geweigerd te reageren op de rest van de delen, maar ik moet zeggen dat deze serie verhalen me ontzettend geboeid heeft en dat ik het ronduit klote vind dat het is afgelopen.
  de enige verhalen die ik hier vast lees.
  mensen zijn vaak niet wat ze lijken... of wie je denkt dat ze zijn.
  een mooi, mooi einde!

  xx' arwenn
  Mephistopheles: tja aan alles moet een eiden komen hť, en ik was het toch wel wat beu aan het worden, wou wat anders doen
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .