writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De brandstichting

door Hoeselaar

De brandstichting


Het was al ver over middernacht toen Jan Neilissen wakker werd van een brandlucht en een roze hemelgloed. Iets verderop als waar hij woonden lag een herberg die in deze tijd van het jaar maar heel sporadisch door passanten bezocht werd. Jan schoot zijn broek aan en zocht snel naar iets warms over zijn schouders te trekken want in begin februari kon het ferm koud zijn. Eenmaal buiten zag hij welk een ravage deze brand veroorzaakte. Vonken vlogen tussen de bomen en staken een opper ook nog in brand. De eigenaar van het brandende huis en tevens zijn beste vriend Karel Drillems stond machteloos naar deze vuurzee te kijken maar kon enkel toezien hoe dat het hele gebouw door de vlammen werd verteerd. Even later kwam ook zijn vrouw Elisabeth ter plaatse en zag hoe hun mooi onderhouden café langzaam maar zeker in elkaar zakte. Het duurde tot in de vroege morgen eer er iemand de schade kwam opnemen. Het was ene Karel de Moffarts burgermeester van het dorp en een schout die de aantekeningen maakte. Ze werden al vroeg op de hoogte gebracht dat er een brand in de nacht gewoed had in dit deel van Alt Hoeselt.
'Moet ik het datum ook invullen Meester zich draaiend naar de burgervader'
'Ja, natuurlijk ezel, hoe kan men anders zich een beeld maken van wat zich in deze nacht hier afspeelde'
De schout schreef Alt Hoeselt op 7 februari van het jaar 1824 brandde het huis en de stallingen van Jan Neilissen volledig af zelfs de opper die ver van het huis stond was opgebrand.
De burgermeester en de schout gingen op onderzoek uit en konden een raming maken van de verloren gebouwen met het verlies van een duizendtal vaten koren, haver en tarwe het hele meubilair en koetsen karren en koebeesten.
Door de volhardendheid die de burgervader aan de dag legde kwam hij een brandlont op het spoor en dus wist hij met zekerheid dat het hier om een brandstichting ging.
Hij liet dan ook meteen een proces verbaal opmaken dat hij naar de procureur des Konings Van Slijpe in Maastricht per koerier verzond.
Na een grondig onderzoek in een bijna echte Sherlock Holmes-stijl alhoewel deze toen nog niet bestond kon Van Slijpe achterhalen wie en wat er die nacht werkelijk gebeurde. Hij doorzag dat er brandstichting in het spel was geweest maar jammer genoeg werd de brandstichter nooit gevonden.

Enkele namen werden moedwillig veranderd maar de gebeurtenis vond werkelijk plaats

Wilhel Janssen

 

feedback van andere lezers

  • Ghislaine
    Gelukkig was dat onderzoek voor mijn tijd. Een onderzoek inzake brandstichting heb ik meermaals gezien en aan meegewerkt.
    Hoeselaar: Voor jou zijn dat geen geheimen meer omdat je vanuit je beroep er anders naar kijkt en beoordeeld.
    Dit verhaal heb ik uit de droge feiten gefiltert die uit de negentiende eeuw stammen en er zelf een draai aan gegeven.

    Willy
  • hettie35
    Graag gelezen Willy, je verteld boeiend.
    groetjes Hettie
    Hoeselaar: Boeiend wil ik niet beweren maar ik probeer het zo goed mogelijk te doen maar moet nog veel leren

    Willy
  • manono
    Ik lees heel graag kleine verhalen van de vorige eeuw van deze streken.

    Brandstichting was vroeger heel erg omdat de brandweer vaak niet aankwam of opdaagde en voor boeren was brand een ware ramp, zeker na de oogst en zeker als er vee in bleef.
    Hoeselaar: Dit was een echt feit dat ik uit de bundel" het Hoeseltse dorpsverleden" haalde

    Willy
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .