writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Taalkundig

door Dora

Spelevaren in woorden is geweldig inspirerend, maar om er zinvol mee te communiceren wordt al wat ingewikkelder.

Opsteken verandert met n letter in opstoken. Dan heeft het iets met vuur te maken maar het kan tussen mensen ook veel negatiefs uitwerken. Of juist warm vlammend, terwijl het tussen andere woorden ook iets verschroeiends krijgt.
Heerlijk stoeiend met al die omkeerwoorden, dansen op akkoorden en metaforen, hier en daar een beeldspraakje, dat ieder onder ons weer anders invult.
Bekeken betekent niet alleen zo maar gezien, bijvoorbeeld. In een andere context heeft het ook iets redelijk geslepens. Berekent of berekend kan met sommen en centen maar via intriges en dubbele agenda's brengt het mij vaak in de war. Dan zit ik ineens met paranode schaakspelletjes aan de kant want ik ken dat spel niet en van dammen krijg ik ook een dom gevoel. Overslaan, af laten gaan en dimmend brei ik er dan en onbevredigende remise aan. Of schaak. Met mat en ik zit of moet daar van anderen dan schijnbaar soms onder worden geveegd? Of denken ze dat ze hun modderpoten aan me af kunnen vegen? Alle, hoezee, ze gaan lekker hun gang.
Een dubbele afspraak in de agenda kan trouwens k een hoop vanzelfsprekends, lollo's, spannends of gezelligs door de war gooien.

Terwijl een ander misschien denkt, foeifoei, daar komt een leter te kort kan die ne letter juist iets extra's toevoegen. Hij blis mij zijn verdenking om het hoofd, leest dan iets van een blizzard mee, voor mij.
Te kort schieten kan met een kogel uit een pistool maar ook in het gewone leven.
Door het n kan een schuldgevoel worden getriggerd terwijl je met een echte revolver in der haast (misschien maar gelukkig ook) het doel hebt gemist.
Heerlijk vind ik taal, ik ga er graag mee aan de haal in een verhaal of een verslag uit de realiteit.
En af en toe kan ik ook mijn gewoelens kwijt in een gedicht.
Zonder meer, als was het rijmelarij van Sinterklaas of ook wel opgebouwd uit veel verdunde, schier onzichtbare lagen, als in aquarel.
Soms kledder ik er dik mee, onvermengd, zo van de de tube via de penseel, spontaan op het doek gesmeten, als met sneldrogende Acryl . (Olieverf droogt mij niet snel genoeg).

Ik geniet er ook van de facetten van het leven aan te spreken. Het kan per dag verschillen of ik zacht wil minnen, strelen, mijn kennis wil delen of hier een daar (met een al dan niet begrepen) komische noot een prikje uit wil delen. Het is ook erg veelzeggend als je goed luistert, om te zien of anderen je horen. Vooral wt ze horen. Denkt men negatief of positief, want welke woorden vult de ander in bij de mijne, die ik wel of niet zo heb bedoeld.?
Heerlijk, die taal, het kan toch maar mooi allemaal opwinden. Afdraaien van een een oudbollige LP vol wollige nostaligie, het opstijgen met een hete opvlieger en volgevreten maag als een schier platsende ballon. Onderstrepen of neersabelen. Opgezweept iemand opgewonden neerhalen vind ik echter problematischer, want soms haalt het ene woord het andere uit en dan heb je de poppen aan het dansen. Draai het dan maar weer eens terug.

 

feedback van andere lezers

 • silvia
  met veel instemmend geknik gelezen ! ik ben ook een taalgenieter :-)
  groetjes en alvast een fijn weekend !

  Dora: Dank je. Leuk een taalfanaat te ontmoeten.
 • Mistaker
  Toen ik begon te lezen dacht ik: dit gaat niet goed! Want:
  Spelevarend in woorden is geweldig inspirerend,: SpelevareN in woorden is geweldig inspirerend,
  maar om er zinvol mee te communiceren word al wat ingewikkelder: maar om er zinvol mee te communiceren wordT al wat ingewikkelder.
  En volgens mij moet je 2 letters veranderen om ontsteken te krijgen.
  Maar de rest is best aardig, al knap ik af op woorden als lollo's (wat is dat?) en blizzardpower (waarom een Engels woord gebruiken?).

  Groet,
  Greta  Dora: Ik kijk er nog eens naar.
 • MarieChristine
  Ik vind het idee om eens met taal te spelen schitterend, maar aan de vorm waarin je het giet kan nog wat gesleuteld worden.
  M-Ch.
  Dora: Dank je
 • GoNo2
  Ik volg Mistaker, maar vond het wel goedgevonden...
  Dora: opsteken kan met een letter opstoken worden, toch? Of begrijp ik iets verkeerd?
 • hettie35
  Je speling met de taal is goed geprobeerd hier en daar valt er nog
  iets te sleutelen. Maar graag gelezen hoor.
  groetjes Hettie
  Dora: danki je. Vaak kom ik er later nog een in grasduidnen, als ik er wat afstand van heb genomen. Groei ik weer hoop ik.
 • manono
  Ik begrijp de boodschap : dat woorden een enorme associatieruimte hebben. Dat wanneer je een letter weglaat of toevoegt of zelfs een woord schrijft dat niet bestaat, je andere associaties oproept en dat deze wel vaak heel persoonlijk zijn en door anderen anders worden ingevuld of worden ervaren als niet correct woordgebruik omdat de meeste mensen zich vasthouden aan het gangbare en de woordenboeken.
  Ik zie het als een verrijking.

  Dora: Dank je, ik vind het leuk en leerzaam en hoor ook vaak de hersenspinsels die het bij een ander oproept.
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .