writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

de afwijking

door silvia

Ik heb een afwijking. Zo één die je gerust het predikaat "ernstig" kan meegeven. Waardoor je me zonder meer als een outcast kan beschouwen.
Ik loop er al jaren onder gebukt, en nu, op de vooravond van een nieuwe zomer, voel ik mij geroepen om er mee naar buiten te komen.

Ik haat namelijk donsdekens, en hun onvermijdelijke aanverwant, de dekbedovertrek. Op één of andere blauwe maandag beslisten de heren fabrikanten dat de mensheid voortaan onder een dekbed hoorde te slapen en schrapten consequent de fabricage van gewone, normale beddenlakens en dekens.

En ik haat ze, ik haat ze hartsgrondig. De kleine soort, die je gebruikt om éénpersoonsbedden mee op te maken, kan ik nog aan. Ik heb een truukje geleerd om de ondingen efficiënt en snel in hun hoes te stoppen. Maar het opmaken van een tweepersoonsbed eindigt steevast in een frustrerende worsteling. Probeer de juiste hoek van het dekbed maar eens in de juiste hoek van de hoes te krijgen. En er zijn 4 hoeken…Ik weet ook nooit of ik het ding in de juiste "richting" vast heb, en het is ALTIJD de verkeerde, waardoor er in de lengte dikke bobbels ontstaan en ik in de breedte geconfronteerd wordt met lege ruimte en heel de handeling opnieuw kan beginnen.

Bovendien heb je het onder zo'n ding gegarandeerd te warm of te koud, maar nooit net goed. In de winter als de thermometer een flink aantal graden onder nul aanwijst lig je te bevriezen. Slimme fabrikanten verkopen dan zo'n "tweeseizoenen" alternatief. Onzin. Regelrechte onzin en een ordinaire verkoopstruuk.

Wordt het zomer, dan lig je gegarandeerd te zweten als een rund. Alternatief : onder een lege hoes slapen. Gezellig. Lig je te bevriezen, want het verschil tussen een dekbed en een katoenen hoes scheelt wel een flink aantal graden. Bovendien zijn die dingen ook altijd te smal. Ik ben getrouwd met een redelijk hebberig persoon, die, telkens hij zich omdraait in bed, het dekbed met zich meesleurt. Gevolg : jawel…

Als de kleinkinderen komen logeren doe ik heel de nacht geen oog dicht. Waar is de tijd dat je de kleintjes lekker kon instoppen zodat ze zeker geen kou zouden vatten ? Probeer dat maar eens met een dekbed.

En dat is dan nog maar alleen het slaapgebeuren. Over het wasgebeuren zou ik liever zwijgen, maar nu ik toch met deze klaagzang begonnen ben … Je stopt zo'n hoes plat en leeg in de wasmachine, maar eens de deur gesloten en het programma opgestart, ontpopt het ding zich als een veelvraat die al het andere wasgoed gulzig opvreet. Het record van vorige winter was een buit van zeven handdoeken, veertien washandjes en zes onderbroeken. Die je dan allemaal uit de buik van de hoes moet opdiepen, want zo'n dikbuikig monster krijgt je droogtrommel van zijn leven niet droog.

Nee, geef mij dan maar een ouderwets gedekt bed, met gewone lakens en een aantal dekens, afhankelijk van het seizoen. In de zomer een dun, luchtig gevalletje, in het tussenseizoen leg je gewoon een dekentje bij, en in de winter doe je er nog een schepje, lees dekentje, bovenop. Heb je het te warm, gooi er gewoon eentje af, heb je het te koud, lekker eentje bij.
Bed opmaken is kinderspel, en je kan de lakens en dekens lekker stevig instoppen aan de zijkanten. Lakens gedragen zich als lakens in de wasmachine en je kan heerlijk ouderwets aan de slag om een elegante bedsprei te haken.

Dus bij deze een oproep uit de grond van mijn hart : waar vind ik nog een winkel die het fatsoen heeft om zijn assortiment bedlinnen niet te beperken tot dekbedden en dekbedovertrekken maar waar ik nog een echte, onvervalste Solo Mio deken kan vinden met bijpassende lakens ?
Mijn dankbaarheid zal groot zijn en het aantal dekbedden dat je van mij cadeau krijgt nog groter.


 

feedback van andere lezers

 • Vansion
  goed gepend deze
  silvia: dank je wel !
  groetjes
 • manono
  Silvia, ik heb zitten schaterlachen van in het prille begin tot op het einde!
  Jij ook! Ik haat dat hoesspreien gedoe!
  Op mijn tweepersoonsbed ligt nog altijd een laken en een oud wollen deken nog van mijn moeders uitzet. Als het naar de droogkuis gaat, denk ik altijd dat ik het niet meer terug ga krijgen wegens... te oud.

  En ja waarom kruipen die kleinere dingen altijd in zo'n hoeslaken? Als ik het uit de wasmachine haal, voel ik al meteen dat het 'geladen' is.

  Heel graag gelezen, Silvia!
  silvia: hihi...dank je Manono voor deze riem onder het hart ! ben ik effe blij dat ik niet alleen ben :-)
  groetjes
 • MarieChristine
  Onder je Solo Mio zal je alléén willen slapen denk ik, maar een Sole Mio ken ik wel.
  Herkenbare afwijking : zou er ook een (groeps)therapie voor zijn?
  M-Ch.
  silvia: hé ja ! das een idee ! een groepstherapie :-) bij het lezen van de reacties onder mijn klaagzang begin ik te denken dat we al direct een flink aantal leden zouden hebben !
  dank voor je reactie :-)
  groetjes
 • tessy
  En dat opschudden tot je armen er bijna afvallen pfff... maar ik weet waar ze nog lakens verkopen, en die sole mio is nog beschikbaar hoor ik weet dit uit zeer goede bron :-))
  silvia: haha ! dan moet ik sito presto dat adres te pakken krijgen Tessy !
  hoeveel vraag je ervoor ? :-)
  dank voor je meelevende reactie !
  groetjes
 • Ghislaine
  Even je licht opsteken bij neck.be en de prijzen vallen ook nog mee.
  silvia: ha dank je Ghislaine :-) misschien ben jij de reddende engel :-)
  groetjes
 • hettie35
  Heb het met de grootste lach gelezen, vol humor geschreven!

  groetjes Hettie
  silvia: dank je Hettie ! blijkbaar is mijn relaas herkenbaar :-)
  groetjes
 • jan
  ik slaap onder een wollen deken met daarop een dekbed;-))

  grtzz
  silvia: :-) das ook een oplossing, maar dan blijf je natuurlijk worstelen met die hoes hé ...
Er zijn 8 bezoekers online, waarvan 0 leden: .