writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Zelfvertrouwen.

door MarieChristine

Ze had het zilveren bestek zorgvuldig ingepakt, het waardevolle servies voorzichtig in dozen geplaatst, en de kristallen glazen één voor één in zijdepapier gewikkeld. De antieke tapijten lagen opgerold te wachten om samen met de meubelen te worden opgehaald door het veilinghuis. Om de schilderijen te laten verzenden had ze een gespecialiseerde firma ingehuurd.
De butler, de huishoudster en de tuinman waren al ontslagen.
Nog even zette Marie-Hélène zich in haar schommelstoel en keek door de openstaande terrasdeuren naar de subtropische tuin. Het leven was hier goed geweest. Hoe vaak hadden ze hier kunstenaars en intellectuelen ontvangen! Hoe vaak hadden geanimeerde en interessante discussies zich hier ontsponnen onder het genot van sublieme wijn!
Het afscheid van de twintig gelukkige jaren in dit Indisch landhuis viel haar dan ook bijzonder zwaar.

Alles was begonnen op het debutantenbal. Marie-Hélène slaagde erin om samen met haar vriendin deel te nemen aan die bijzondere avond. Ze droeg een prachtige, witte japon die de schouders bloot liet. Een schoonheid was ze ook toen niet, maar ze was gevat, vrolijk en openhartig.
Nieuwsgierig had ze rond gekeken. De spiegelzaal leek van immense afmetingen en het heldere licht van de grote lusters werd langs alle kanten weerkaatst. Aan de kant stonden groepjes jonge mensen te praten.
Marie-Hélène zag in de grote vergulde spiegel dat achter haar een man in uniform stond. Ze draaide zich langzaam om en keek hem vriendelijk aan. Hij vroeg haar ten dans en bood haar een drankje aan. Zij liet de beleefde algemeenheden al snel achterwege, en stelde uit eerlijke interesse enkele vragen.
De man vertelde dat hij luitenant-kolonel was in het Koninklijk Nederlands-Indisch leger, en dat hij over zes weken weer in dienst naar Indië vertrok. Hij was weduwenaar, vijfendertig jaar oud. Het was een atletische man en zij noemde hem die avond al Dikke Berk.
Wegens de bijzondere omstandigheden vroeg hij haar al na een week ten huwelijk. Marie-Hélène aanvaardde. Het werd een eenvoudige plechtigheid. De lange boottocht naar Indië was hun huwelijksreis en het klikte ondanks het leeftijdsverschil bijzonder goed tussen hen.

In Indië ontpopte Marie-Hélène zich als een echte huisvrouw. Als haar man thuiskwam stond zij meestal te strijken en moest dan nog aan het avondeten beginnen. Daarom smeekte hij haar om huispersoneel te nemen, wat zij ook prompt deed.
Vanaf toen had zij veel tijd om te lezen en om bezoek te ontvangen. Zij was als gastvrouw het levendige middelpunt en Dikke Berk genoot in stilte van het sprankelende succes van zijn jonge vrouw. Hoewel ze kinderloos bleven, verliep hun huwelijk liefdevol en harmonieus.


Wordt vervolgd.

 

feedback van andere lezers

 • hettie35
  Graag gelezen, ben benieuwd naar het vervolg

  groetjes Hettie
  MarieChristine: Bedankt voor je reactie, hettie.
  Groetjes, M-Ch.
 • manono
  Heel graag gelezen, Marie-Christine.
  Vroeger gebeurde het vrij vaak dat huwelijken snel werden gesloten. Hte valt me echt op. En ja, dikwijls omdat de man naar het buitenland vertrok.

  Tof zeg, een man die aanspoort om huispersoneel te nemen.

  Hoe kom je bij 'Dikke Berk'? Bedoel je de boom of iets anders?

  Ik volg zeker.
  MarieChristine: A : Zij is een deugniet om 's avonds al het huishoudelijk werk te doen, zodat hij wel moet vragen om huispersoneel te nemen.
  B : Ik heb een voorkeur voor vrijgevochten, grappige, welopgevoede meisjes. Zij noemt hem dus niet "lieveling", maar Dikke Berk = steun (zoals de boom).
  Bedankt voor je interessante fb.
  Groetjes, M-Ch.
 • pieter
  Een aandacht trekkende en nieuwsgierig makende prelude. Ik ben dan ook benieuwd hoe het verder gaat.
  Volgens mij een paar foutjes:
  Christallen - Kristal
  Met het Nederlandse leger bedoel je waarschijnlijk het KNIL,
  Koninklijk Nederlands-Indisch Leger.
  Met plezier gelezen.
  Groet,
  Pieter.

  MarieChristine: Bedankt voor je interessante tips en voor het lezen.
  Groeten, M-Ch.
 • tessy
  Zeer graag gelezen, kijk uit naar het vervolg
  MarieChristine: Hartelijk dank voor je reactie.
  Groetjes, M-Ch.
 • silvia
  vlot geschreven Marie Christine ! ik kijk samen met de anderen uit naar het vervolg !
  groetjes
  MarieChristine: Bedankt voor je reactie, silvia.
  Groetjes, M-Ch.
 • Ghislaine
  Zit toch verveeld met enkele historisch bewezen onjuistheden. Een vrouw van een officier zonder personeel, was gewoon ondenkbaar. Zijn overzees leven werd door de vrouwen van andere officieren geregeld zodat de kersverse vrouw niets te kort kwam bij aankomst. Ook in de beginjaren van Australie werd het leven van de beau monde al geregeld vanuit Engeland.
  MarieChristine: Je hebt helemaal gelijk , Ghislaine.
  Ik wilde alleen de karaktertrek van Marie-Hélène belichten om 's avonds aan het huishoudelijk werk te beginnen om personeel te krijgen, maar dat kan ik beter eens in een ander verhaaltje behandelen.
  Bedankt voor je fb.
  Groetjes, M-Ch.
 • Hoeselaar
  Mooi dit stukje leven in een notendop, leuk geschreven

  Willy
  MarieChristine: Bedankt voor het lezen, Willy.
  Groetjes, M-Ch.
Er is 1 bezoeker online,0 leden: .