writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

oppassen geblazen

door silvia

Waarom zijn we niet voorzichtiger met wat we vertellen ? Realiseren we ons niet vaak genoeg dat een gesproken woord nooit kan teruggehaald worden ? Laten we ons te vaak leiden door eigengereidheid en kletsen we er maar op los, in plaats van onze woorden te wikken en te wegen op een goudschaaltje, ons terdege bewust van de eventuele gevolgen van ons gezwets.

Het werd me vandaag op twee fronten duidelijk wat voor een gevaarlijk wapen die tong van ons is. Ze sticht onheil, beschaamt vertrouwen, zorgt ervoor dat schandalige roddels een eigen leven gaan leiden en uiteindelijk voor waarheid aanzien worden.

Het eerste voorbeeld betreft een roddel waar ik zelf slachtoffer van dreigde te worden. Het begon allemaal vrij onschuldig, met wat insinuaties die ik aanvankelijk zelfs wel grappig vond, vooral omdat ze zo absurd waren. Maar het grapje bleef duren en ging een eigen leven leiden en uiteindelijk kwam het er op neer dat er iets te vaak gekscherend gezinspeeld werd op een "toch wel bijzondere
relatie" tussen een collega en mezelf. In eerste instantie gaf ik er de voorkeur aan van niet te reageren, lachte zelfs mee. In mijn volkomen onschuld en naïviteit denkende dat, hoe minder aandacht ik aan het hele gedoe schonk, hoe vlugger het zou overwaaien. Niet dus, en gisteren werd het punt bereikt waarop verzinsels niet meer grappig zijn en waarop schade berokkend wordt aan de betrokken personen. Dus was voor mij de maat vol, en heb ik op kalme, maar overduidelijke wijze aan de geestige collega's gevraagd om te stoppen met het spelletje. Dat de grap nu wel uitgemolken was en dat het genoeg geweest was. Nu zijn de twee "booswichten" in kwestie eigenlijk heel fijne collega's (vandaar ook mijn aanvankelijke tolerantie) en begrepen ze onmiddellijk dat ze te ver gegaan waren. Er volgden excuses en de lucht was weer geklaard.

Het tweede voorbeeld is van heel andere orde. Ik nam een aantal weken geleden een goede vriendin in vertrouwen. Het was geen roddel, maar het ging over een fijne gebeurtenis in mijn leven waar ik haar graag deelgenoot van wilde maken. Vandaag vernam ik dat ze met de informatie wel heel erg nonchalant is omgesprongen, met zeer onaangename gevolgen. Hoewel ik weet dat ze geen slechte bedoelingen had, voel ik me toch verraden en neem het haar kwalijk dat ze niet kon zwijgen. Bovendien betreur ik dat ik zelf niet gezwegen heb tegenover haar. Een tweeledig babbelprobleem dus.

Ik maak het dagelijks mee dat mensen er oeverloos op los zwammen, gewoon omdat ze zichzelf toch zo interessant vinden. Dat is nog de onschuldige soort. Dan heb je de iets ergere soort, die het leuk vindt van grapjes te maken ten koste van anderen. Niet direct bedoeld om die ander te schaden, maar dom, erg dom. En dan heb je natuurlijk de onvervalste, venijnige roddelaars. Gevaarlijke individuen, die maar al te goed beseffen wat voor scherp, tweesnijdend zwaar ze hanteren.

Nu ben ik zelf echt geen doetje, en weet van mezelf dat ik soms erg scherp uit de hoek kan komen. Meestal schrik ik daar zelf het ergst van, en gebruik mijn taalvaardigheid dan om de aangerichte schade te herstellen, maar beter, veel beter is het, om iets langer na te denken voor je spreekt en, als het kan, zelfs af en toe gewoon te zwijgen.

 

feedback van andere lezers

 • jan
  een kennis uit het verleden zei me ooit het volgende silvia:

  verraders slapen nooit!

  grtzz
  silvia: dat is een waarheid als een koe Jan ! Ik zou op mijn leeftijd beter moeten weten, maar ben toch nog altijd ontgoocheld als ik met roddel geconfronteerd wordt...
 • hettie35
  Ik denk dat je niet de enige goedgelovige bent. Het is een
  eigenschap die niet altijd een goed gevoel geeft.
  Maar het siert je wel!
  groetjes Hettie
  silvia: dank je Hettie ! Ik sta altijd versteld van de geslepenheid en de doortraptheid van sommige mensen. Nochtans zou ik op mijn leeftijd toch al beter moeten weten hé :-)
 • manono
  Er is naar het schijnt een Arabisch spreekwoord dat zegt :'Rol je tong zeven keer om in je mond alvorens je een woord zegt'.

  Daar zit heel veel grond in.

  Je hebt een zeer toegankelijke tekst geschreven, toegankelijk omdat heel veel mensen met dat soort dingen geconfronteerd worden vroeg of laat.


  silvia: dank je Manono ! ik wilde er even de aandacht op vestigen omdat we vaak, zelfs zonder slechte bedoelingen, te ver gaan met wat we eruit gooien, ikzelf inclusief :-)
 • tessy
  Je slaat nagels met koppen Silvia, sommige mensen zouden beter geen tong hebben hihi
  silvia: haha ! dat zou pas een oplossing zijn hé :-)
  dank voor je reactie Tessy
  groetjes
 • Hoeselaar
  Zelfkennis is het begin van elke gezonde actie en zwijgen.
  Zij die uitlokken willen niets liever dan dat jij je bloot geeft zodat ze een raakpunt kunnen creeren

  Willy
  silvia: dat is zeer juist Willy ! Dank voor deze riem onder 't hart
  groetjes
 • MarieChristine
  Heel raak en herkenbaar beschreven. Taal is een wapen. Toch verbaast het mij vaak hoe openhartig en autobiografisch op deze site wordt geschreven.
  silvia: inderdaad, blijkbaar is de drempel lager op het net, dan wanneer je "face to face" zou praten. Misschien ligt het ook aan de positieve sfeer die hier heerst, in tegenstelling tot sommige andere schrijverssites, waar heel wat wordt "afgevochten".
 • Ghislaine
  Woorden op een weegschaal leggen is vragen om onoprechtheid. Niet echt mijn ding. Roddelen net zo min. Achter elk mens en zijn voordeur schuilt het monster van verdriet, pijn en ellende. Wat maakt het zo interessant om daar over te roddelen?
  silvia: zo bedoelde ik het niet Ghislaine : met woorden op een weegschaal leggen bedoel ik dat je voorzichtig moet zijn met wat je zegt en hoe je iets zegt. Dat impliceert geen onoprechtheid. Maar soms is het beter van te zwijgen dan van alles er maar uit te flappen, omdat je dan mensen kwetst, of dingen zegt die gewoon niet kloppen. Het laatste deel van je reactie kan ik wel volmondig beamen, ik haat geroddel hartsgrondig en mensen die mij kennen weten dat ze daarmee niet bij moeten aankomen.
 • Dora
  Goed geschreven deze Silvia....
  Fijn deze bij varia te zien staan, (moet nog een beetje wennen aan de zoekcriteria. Ik denk dat een column bij fragmenten hoort of toch bij varia..).
  Ja gouden schaaltjes, doch wat een ander in zijn hoofd bedenkt kun ik niet bespelen...zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten en vaak verraden de boosdoeners zich makkelijk als je ze de juiste vragen stelt....
  silvia: dat is waar Dora ! fijn dat je begrijpt wat ik bedoelde !
  groetjes
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .