writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Spiegels in soorten en maten

door Dora

Spiegels, in alle soorten en maten.
Sprookjes vertellen dat de waarheid er niet in te zien is, maar toch,.... kennelijk doet hoop zelfs dode legendes leven. Zelfreflecties, meer zijn ze, zie je niet. Ik ken iemand die nogal neurotisch over slegeisp is; staat het woord gespiegeld in de zin (in welke context dan ook of zogenaamd tussen de regels) begint hij meteen te schelden.
"Fraude, plagiaat, vuile schijnheilige grootbek! Ik zal je aangeven," dreigt hij doordravend. Je zou er bang van worden, maar ervaring leert dat hij projecteert. Vanbinnen wordt hij door iets anders geregeerd. Spiegels van onzeker onverwerkt kinderleed schreeuwen in het wilde weg. Haal de schouders op en blaas, weg is de belediging die hij je heeft toegevoegd. Laat je niet opnaaien door een spiegelfanaat, die op de speelplaats staat (wat je zegt ben je zelf) Roepen, kijk eens in de spiegel en zelf leven of de ziel niet bestaat? Scheer je weg. Waar haalt iemand het gore recht vandaan een ander te beoordelen?
Laat God zijn eigen werk doen, blijf met je poten van zijn taak af.

Ogen als spiegels van je ziel. Lichaamstaal is een hot item in workshops "Hoe kom ik betrouwbaar, verkiesbaar over." Als trekje aan te leren, dus inmiddels redelijk verdacht.
Doorzichtspiegel, bekend van de detectiveseries (Britse, heerlijk gedetailleerd, karakterspel, goede casting, alhoewel de Belg en Nederlander filmt inmiddels aardig volwaardig mee) De getuige (de dader kan zijn slachtoffer niet zien) mag er één uit de rij kiezen....(nuttig, zolang het geen iene mien mutte wordt.) Glazen spiegelwand, maar iedere verdachte weet dat hij wordt bespied, toch? Waarom heeft men dat in het echte leven dan niet door? We zijn allemaal verdacht, behalve als je perfect in de droom van een ander past.

Nachtspiegel, (graag met een deksel) toen en-suite nog niet standaard bij iedere slaapkamer over beschaving sprak. De witte emaille po stond vroeger standaard in de kast voor de middernachtontlasting, koning, keizer, admiraal, poepen moeten ze allemaal....
Zakspiegeltje voor neuspoeder bijwerk, spinazie tussen tandengetuige, als spionnetje gebruikt om onopgemerkt te zien wat het object van aanbidding deed. Tot hij terugzwaaide, oeps.
Raamspiegeltje (kon opoe achter de geraniums zien wie er beneden voor haar deur stond)
Als je suikerspiegel zakt kun je wegvallen.
Elkaar spiegelen is een bewustwordingsspel. (tegenover elkaar de ander nadoen.)
Spiegelei is om te op vreten, met twee ogen wordt het een Strammer Max. Vroeger enkelvoudig op een stok, regelde de meedoemoeder als "klaarover" het verkeer ermee. Witte plastic jas met zwarte pianotoetsen op de mouwen, kleuters zonder gevaar oversteken....Of de trein vertrok, want zo kon de machinist ook zien dat de conducteur gefloten had.
Spiegelkabinetten om het geslepen kristal in te zetten; Zie mijn dubbele rijkdom schitteren.
Boven de plattebuiskachel stak mijn opoe in de houten rand van de verweerde facetgeslepen spiegel kleine gekartelde zwart-wit fotootjes, toen nog een zeldzaamheid.
In een passpiegel zie je jezelf ten voeten uit, maar ook de ander, die met je meekijkt.

Spiegelend voor de bezitter is de inhoud van een kast. Ik had een vriendin die aan de buitenkant heel geordend overkwam, alles leek aan kant. Toen ze de kast opentrok, ze verontschuldigde zich er voor (verdacht) leek haar linnengoed in oorlog. Het zakte onder hoge druk ook subiet gekreukt en chaotisch op de grond. (Hoevaak moet jij jezelf zogenaamd beheerst naar binnen proppen?) Later trok ze haar bek inderdaad open. Slordig, krom door zee, onflatteus met kinneminne streken. Waar ze jaloers op was weet ik niet.

Ik houd ervan als de buitenkant net zo op orde, of even chaotisch, is als de binnenkant. Kom je niet voor lelijke verrassingen te staan. Ook een spiegelkast moet je open kunnen trekken zonder dat verdachte kreukzooi om de oren dendert.

 

feedback van andere lezers

 • manono
  Onlangs besefte ik dat geen enkel dier zich spiegelt. Zou best kunnen, maar tot nu toe ken ik er geen één.

  Mooi geschreven tekst, Dora!
  Dora: Kijk er is dus toch iets van verschil...
 • silvia
  mooie "bespiegeling" Dora :-)
  Dora: Jij ook met dat woord....dank je
 • Mephistopheles
  Soms toch akelig ook, al die spiegels
  Dora: Ja, (vergeten spiegeltent, het labyrint, lachspiegels en dat ding dat de tandarts bij je naar binnen steekt.
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 1 lid: angel.