writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Propere oorlog

door GoNo2


Hij staat op de barricade, kogels fluiten het lied van de dood. Niets kan hem deren, hij is een held, da's wat hij zichzelf ingeprent heeft. Helden sterven niet zomaar. Die kiezen hun dagen uit om dood te gaan. Liefst met veel tromgeroffel en trompetgeschal. Zo was het vroeger toch.

Maar we leven in de 21ste eeuw. De eeuw van gesofisticeerde oorlogvoering. De zogenaamde " slimme " bommen. De " propere" bommen die zogezegd geen onschuldige slachtoffers maken. Bestaat er zoiets als een propere oorlog? Volgens de met sterren en strepen beladen generaals wel. Op de alomgeprezen CNN kwam er zo'n opgedirkte generaal het beleid toelichten van z'n opperbevelhebber Obama, die z'n eigen Barack heeft in Afghanistan. Die vent stond daar met uitgestreken smoel identiek hetzelfde te verklaren wat Obama enige minuten op z'n persconferentie al gezegd had. Dat er troepen zouden teruggetrokken worden, dat men eerst nog een beetje oorlog moest voeren, om daarna dubbel te kunnen genieten van de vrede. Dat zei ene Adolf ook. Tot wat het geleid heeft, hebben we gezien. Die generaal drukte er nogmaals op dat het een gerechtvaardigde en propere oorlog is. 't Is tegen de terroristische Taliban en derhalve…

Kogels fluiten rond z'n oren. Het roemrijke lied over uitééngereten lichamen, eigen aan gevallen helden. Helden, die in zwarte bodybags met ritssluiting, naar hun thuisland overgevlogen worden. Daarna een militaire begrafenis krijgen met geweerschoten en bijbehorende vlag. Maar dat hem niet deren. Hij vecht omdat hij gelooft in de goedheid van de mens. Iedereen heeft recht op vrede en als hij het niet doet, wie dan wel? Hij is zwaarbewapend, draagt een kogelvrije vest. Laat ze maar komen die rotterroristjes, Uncle Sam heeft nog een verrassing in petto. De F-16's zijn al in aantocht, een paar slimme bommen zullen volstaan om heel dat zootje ongeregeld de eeuwige jachtvelden in te blazen. Kunnen ze daar op zoek gaan naar hun maagden. Bestaan er nog wel maagden, vraagt hij zich af.

Hij hoort de jachtvliegtuigen die overscheren met gierende motoren. Hij zwaait naar hen, ze zwaaien terug met hun vleugels. Droppen hun bommen. Wat krijgen we nu, denkt hij. Zijn die nu helemaal gek geworden? Wij zijn verdomme de vijand niet. Met één klap is de wereld dertig helden rijker. Een klein foutje in het computerprogramma…maar er wordt aan gewerkt…after all,'t is toch een propere oorlog hé?

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • hettie35
  Ben het helemaal met je eens, ze weten teveel en doen te weinig, en zo zal er nooit vrede zijn!

  Mooi geschreven GoNo, groetjes Hettie
  GoNo2: Dank u!
 • manono
  Tja, op eigen manschappen schieten of een bruidsfeest aanzien voor een terroristensamenkomst... 't zijn ook allemaal jonge gastjes die daar in uniform zitten. Die hebben totaal geen levenservaring, laat staan enige kennis over andere culturen...

  Maar vroeger was het nog erger. Dat denk ik.

  En vrede op aarde? Ik wil wel hoor. Wie niet?

  Heel graag gelezen!
  GoNo2: Dank u!
 • yellow
  er is geen goede oorlog, nergens ter wereld, hier voor de deur in Boom staat er momenteel een groep combi's er is iemand toegetakeld, deelnemers aan het gevecht, een groepje aalochtonen en een groepje belgen, zal er ooit vrede zijn. In een kleine gemeente als Boom lukt het al niet.

  ik zie het somber in gono2

  sterk stukje
  GoNo2: Dank u!
 • Mephistopheles
  Schrijf wereldvrede maar op je buik. Oorlog levert de machthebbers te veel op. Dollars voor de rijken, kogels voor de armen, een beetje olie hier en daar..
  GoNo2: Inderdaad!
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .