writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Dikke balletdanseressen bestaan niet…

door GoNo2" Kijk oma, zien ze er niet mooi uit?"zegt kleine Evy met glunderend gezichtje, terwijl ze haar nieuwe balletschoentjes in de hoogte steekt.
Oma kijkt met vertederende blik naar haar kleindochter. Ze wordt groot die meid. Kleine kinderen schijnen vlugger groot te worden dan vroeger is haar conclusie.
" Oma, je bent de liefste oma van heel de wereld, als ik later beroemd ben, mag je bij me komen wonen…"zegt Evy met een glimlach.
" Zotte mus, laat oma maar in haar huisje wonen, tussen haar bloemen en planten. Doe jij maar flink je best op de balletschool. Dan is oma fier op je en opa in de hemel ook…"
" Zou opa m'n nieuwe schoentjes kunnen zien?"vraagt Evy.
" Natuurlijk, kleine meid van me, opa was toch ook in de winkel?"
" Ik heb opa niet gezien, maar ik was teveel bezig met schoentjes passen hé?"werpt Evy tegen.

Evy is negen jaar, wil beroemd worden als balletdanseres, huppelt en springt als een pasgeboren veulen, die voor het eerst het gras van de groene wei opsnuift. Ze is een mager, spichtig meisje. Een grassprietje zegt oma soms. Maar oma bedoelt het goed, ze zegt dat alleen maar om haar te plagen.
Oma begrijpt haar, mama en papa daarentegen… die zijn nooit tevreden. Van mama moet ze oefenen, veel oefenen. Wie beroemd wil worden, moet afzien zegt ze. Papa speelt op de piano, terwijl ze haar oefeningen doet aan de baar. Mama leidt haar in goede banen, verbetert elk klein foutje dat ze maakt. Opnieuw, telkens opnieuw. Haar voeten doen pijn, haar benen ook. Ze ziet bleek, ons klein Evy'tje. Ze valt flauw, teveel is teveel. Papa merkt het niet eens, zit geconcentreerd z'n partituur te bestuderen. Mama roept, maar dat zijn we gewoon..

Evy zit in de badkamer, hangt boven de wc-pot. Steekt twee vingers in haar mond, tot diep in haar keel. Moet kokhalzen. Zo, haar avondeten komt er allemaal uit. Mama en papa zullen tevreden zijn want balletdanseressen moeten mager zijn en niet dik. Mama en papa hebben gelijk, ze heeft nog geen enkele balletdanseres gezien die dik is. Oma zegt dat de natuur haar gang moet gaan. Maar mams en paps zeggen dat oma een beetje seniel aan 't worden is. Evy weet niet eens wat " seniel" betekent. Oma doet er het zwijgen toe en heeft nieuwe schoentjes voor haar gekocht. Eventjes terug naar de badkamer gaan, oma zal fier op haar zijn als ze later beroemd zal zijn…

Evy ligt in het ziekenhuis, vel over been, op haar nachtkastje staan haar nieuwe balletschoentjes. Ze ligt aan een baxter, telt de druppels die in het buisje vallen, druppel per druppel. Ze begrijpt het niet. Ze heeft geen zin meer om te eten, van eten wordt je dik. En dikke balletdanseressen bestaan niet. Zeggen papa en mama. Straks komt oma, die begrijpt haar…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • manono
  Aangrijpend verhaal, GoNo, en zeer realistisch, helaas.
  GoNo2: Dank u!
 • hettie35
  Heel triest, en helaas komt het maar al te vaak voor dat kinderen gepust worden omdat de ouders hun willen zien schitteren.

  groetjes Hettie
  GoNo2: Dank u!
 • MarieChristine
  Mooi verhaal over actueel thema.
  GoNo2: Dank u!
 • Ghislaine
  Prima het fenomeen 'anorexia' onder de loep genomen. Helaas is de muziekwereld niet alleen ziek in dat mandje. Alles wat met mode te maken heeft, zit in hetzelfde bootje. Jammer dat kinderen geen andere voorbeeld rollen krijgen toebedeeld.
  GoNo2: Dank u!
  Welcome back he?
 • tessy
  Knap neergezet.
  GoNo2: Dank u!
 • Magdalena
  Knap verhaal, maar een beetje spijtig vind ik dat het aan een ballet gekoppeld wordt. Je hebt gelijk: balletdanseressen moeten mager zijn, maar van nature uit: het is een bepaald type rank, slank, lenig en sterk mens. De iets gedrongener types kunnen wel jazzballet of hiphop of turnen doen.
  Ik zou dit willen gecounterd zien eigenlijk door een analoog verhaal waarbij zo'n slanke sprinkhaan geweigerd wordt voor vrouwenworstelen :):):).

  Iedereen moet leren zijn dromen aan te passen aan wat de realiteit ons geeft.
  GoNo2: Dank u!
 • Dora
  Genieten dit,
  ook opwinding,
  krijg ik zo'n meelevend warm gevoel van binen.
  Zou je ze door elkaar willen rammelen, die ouders...
  denk ik van: wie is de zoon of dochter die haar /zijn. het kleinkind/kind zo onder druk zet dat het de vinger in de keel steekt. Oef, nee dikke danseressen bestaan niet, ze gaan het niet maken, dat dansen door het leven. Ook goed weergegeven de onmacht van de grootouders....het aan de zijlijn moeten toezien en je mond moeten houden. Je kunt het....schrijven zodat het iets bij de lezer oproept, neemt ook goede onderwerpen bij de kop. Knap...
  GoNo2: Dank u!
Er zijn 13 bezoekers online, waarvan 0 leden: .