writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Schrijf wijzen

door Dora

Over liefde, weeg ik werkelijk ieder woordje op een gouden schaaltje. Te kostbaar goed, dat ik niet rijmgehaast bij elkaar broddel. In elkaar geflanste zinnelijkheden? Nee toch? Daarom krijg ik soms de kriebels, sorry zeg. Kom rustig bij mij op de koffie. Staat ijskoud klaar, echt waar. Ik gun het iedereen, wil zelf ook liefde. Heerlijk meegenieten als anderen fiepen, verliefdig wiegen, ziet hoe het door gouden vergieten wegsiepelt. Oh, begeerlijk heerlijk vlezige verlangens. Wapperende vurige vlaggen die hun verstand aan de wilgen hangen. Een overdaad aan ik hou van jous en verlaat mij niets. Driedubbele harde zeemansknopen verknuppen mijn maag bij de zwemeldichten. Ze zweven als vanzelf de ether uit. Och gossie, alweer verlaten ook. Voor de tienden keer alweer? (zie liefde dan ook niet als de uitverkoop.) Zo zielig. Kijk, bloedende harten die treurig langs de openbare weg banjeren. Achs en wees en asjemenouws van de affe kous. (Mag het een ietsje minder, ja? Dank u.)

Pubers schrijven:
blog/log/chat/smoelenboek/webside. Hun intiemste dagboek twittert innerlijkste geheimen tegen virtuele achterban. (alsof ze k geen familie hebben.) Iedereen meegenieten van het hele doopceel dat op straat ligt. Ben ik een middeleeuwse voyeur, getimewarpt uit de vorige eeuw. Zij zijn ook zo bevlogen als ik toen. (gossie lief, herkenning en jammer voorbij voor mij. Mijn nazaat is er k al jaren overheen, ik word echt oud) Je mag er op reageren, graag zelfs. Op schrijfstijl? Taalfoutjes? Motherfucking-bitchy-muts. Zeur-niet-kous, fuck zijkstraal op, achterlijk kankerwijf. Oeps, beam me up Scotti!!! (Wie vertelt hen dat dergelijke taal respectloos is? Leer ik me te pletter, wel bij de tijd blijven opoe Doortje Ringeloortje.)

Emotie schrijven:
ik-moet-het-beslist-even-kwijt (ik zelf soms ook) Postuum medeleven, begrip en advies.
(Ik kom er pas mee naar buiten als de emoties verdroogd, verteerd aan de waslijn hangen.)
Zinvolle feedback: schaven, knippen, voorkom identiek woord, synoniem, beeldspraak. Beter worden met belijdt d t t of d, ij of ei? Feedback weet raad.

Cracks schrijven:
origineel, vernieuwend, puike neusjes van de zalm, kaviaar gedichten en verhalen. Snoept als te dure delicatesse. Mondjesmaat, maar bloedstollend inspirerend. Leerzaam. Ze komen af en toe uit rigoureuze onverwachte hoeken. Geweldige teksten, maar ik schrik me soms ook wel een hartverzakking. Onvoorspelbaar fel geschetter, wel of niet gespeend van enige redelijkheid, dan wel gevoel voor realiteit.
Van de pot gerukt asociaal en het heet KUNST. (Wil ik het spontaan de nek om draaien...haal er die opgefokte N uit, wil je). Maar ach, ze zijn zo goed. Vergeven we want exclusiviteit is schaars, waardevol.
Fictie: mee op reis, de ruimte, huiskamers in, mensen beleven, families leren kennen af en toe het vliegtuig in, etc

Dora schrijft:
Nee, tussen mijn regels staat niets! Leest u het er a.u.b. niet tussen...
Meen ik raadselachtig, ziet u dat in de dubbelwoorden, cryptobeelden. Wil ik keihard? Beitel bikkel ik harde woordstenen of schraap ik het bloed van de paal. Wellicht doet het zeer om te lezen: het is maar tekst.
Heb ik lief, verderlicht ik verstilde fluisterfliedertjes de ruimte in. Rellebel ik ook wel eens. Lucht op. Ga ik diep: neemt u dan een spade mee en graaft met mij tot aan het middelste van de aarde, waar het heet kolkt, broeit en schroeit. Strooi ik een pond zout, proeft u, naar ik hoop, de duizend klorreltjes zelfpot mee. Ik lach me zelf soms ook te pletter om mijn eigen rariteitenkabinet. Het is wat ik me eigen wil maken...Naar de natuur, ex- of impressie, superrealisme of sureeel verzonnen gekrakeel. Met teksten, stijlen blijf ik stoeien zodat het blijft groeien, laag voor laag, als een schilderij.

 

feedback van andere lezers

 • Ghislaine
  Over mensjes schrijven vraagt dan toch emotie,want we zijn het enige zoogdier met deze ellende gezegend, of vervloekt. Het is maar hoe je het zien, niet?
  Dora: Ja, zonder emotie komen we nergens..
 • tessy
  Origineel ben je zeker lieve Dora, ik vind dit een geweldig stukje ironie, en opnieuw schuw je de zelfspot niet, zeer graag gelezen.Knap hoor :-)
  Dora: Dank juweeltje, Tessy....
 • manono
  Heel graag gelezen, Dora!
  Dora: Dank je wel,
 • GoNo2
  Knap!
  Dora: Dank je wel, de vurige tongen van Pinksteren zijn gedoofd en de spraakverwarring......ach soms ringelstoort men n en hoort men ander....
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .