writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het geheim van het verloren kruis deel 1

door Hoeselaar

Alles van wat ik hier schrijf is uit mijn duim gezogen, het is gewoon een verhaal dat zijn oorsprong vond in het feit dat er jaren geleden een heksenfeest door de bewoners van de kruisstraat werd georganiseerd en dat tot ver in de omtrek gehoor vond. Heel de opzet werd door een echte filosoof en zijn gemalin georkestreerd en met de medewerking van vele bewoners tot een volksfeest verheven. Van heinde en verre kwam men afgezakt om dit unieke feest te bewonderen.

Het was in het midden van de zeventiende eeuw dat er enkele huizen op de hoogst gelegen heuvel nabij het centrum van Hoeselt werden gebouwd. Dit was een plaats waar men over den ( hiemel) hemel en de hel sprak, en waar men een heel goed uitzicht kreeg over het dorp en de nabij gelegen bossen en beemden. De hel waren de lager gelegen beemden die in het voor en najaar dikwijls onder een misttapijt verscholen lagen. Keek men vanuit het kruis de plaats waar men de huisjes bouwde naar het zuidwesten dan verdween de hel in een langgerekte witte wolkenmassa die tot allerlei speculaties en verzinsels leidde.

Perke en Maria bewoonden samen met hun zeven kinderen een klein huizeke dat op het hoogste punt van het kruis lag. Het was op een mei namiddag tegen de vesper aan dat Perke vanuit het dorp naar boven liep en onderweg aangesproken werd door een vreemdeling die hij nog nooit van te voren gezien had.
Het gelaat van de vreemdeling werd door een grijze capuchon bedekt zoals dat in kloosters gewoon was. De man sprak met een nasale stem en kuchte na enkele woorden alsof hij aan een constante kortademigheid leed."Ge weet niet of er ene Perke op uw straat woont want ik moet hem iets vragen" vroeg hij en kuchte luid. Perke hield halt en keek naar de man die langs hem liep en vroeg; "waarvoor moet ge juist Perke hebben, ge kunt het toch ook aan mij kwijt,we zijn geburen en ik weet bijna alles van hem".

De vreemdeling liep gewoon door zonder nog een woord aan Perke te verspillen. 's Avonds sprak Perke daarover tegen zijn vrouw en verteld haar dat hij die man nooit eerder gezien had maar dat hij het raar vond dat die vreemdeling juist naar hem vroeg. De volgende avond Perke weer van de zagerij naar huis en ontmoette deze vreemdeling opnieuw en weer werd hij door hem aangesproken; "ge weet niet of er ene Perke bij u op de straat woont want ik moet hem iets vragen" en weer kuchte de vreemdeling en verdween zoals hij gekomen was.

"En man hoe was het op uw werk" vroeg Maria aan haar man, ene heb ge dien onnozelaar nog eens gezien"? Perke werd groen-bleek als selder en stamelde; "ja, en hij vroeg opnieuw naar mij en daarna was hij opeen weer weg, ik kreeg de bibber van die man het is alsof hij van uit de hel kwam want hij stonk ook zo".
Hoe weet ge hoe dat de hel stinkt vroeg zijn vrouw hem ge zijt er toch nog nooit geweest of meent ge het hellegat van hier op straat?

Wilhelm Janssen

 

feedback van andere lezers

 • hettie35
  Ben begonnen met dit verhaal en het raakt me,
  dus ga ik het zeker verder lezen.
  Groetjes Hettie
  Hoeselaar: Och wat leuk dit speelt zich in onze gemeente af

  Willy
 • Dora
  Ach, zo jammernou, abrupt patsboem eindzojammer.
  Zag ik halverwege een geheel mooi gedragen hel-en-verdoemenis sage opdagen (want de taal zo mooi gedragen als uit een legendeboek)
  Blijkt den vreemdeling gewoon nen putjesscheppert? Of was 't vriendelijk Peerke uit de hel ontsnapt, zag alleen niemand dat hij de sater was?
  Hoeselaar: Dat je verontwaardigd reageren doet begrijp ik volkomen ik had erop moeten letten dat ik er een getal bij had moeten plaatsen om aan te geven dat het hier om een mooi en spannend verhaal gaat. Wil je me vergeven??

  Willy
 • manono
  Ik ben het eens met Dora, het verhaal is niet af, Willy!

  Ik was net goed aan het lezen...

  Weet je wat ik dacht? Dat de vreemdeling een derde keer de vraag zou stellen en dat Perke zou toegeven dat hij 'Perke' is en dat hij dan sterft... Ik kan er niets aan doen, Willy, dat zit toch enigszins in je verhaal.

  Het kan natuurlijk helemaal anders aflopen.

  Ik meen het, het verhaal is niet af. En het is net zo spannend.
  Hoeselaar: Mijn fout was dat ik niet vermelde dat het om een verhaal en verschillende episoden gaat, natuurlijk gaat dit verder en natuurlijk gaat het nog spannend worden maar gun me de tijd

  Willy
 • GoNo2
  Kijk al uit naar het vervolg hé?
  Hoeselaar: Dat staat er op, ben blij dat er schrijvers zijn die zich ook voor iemand anders geschriften interesseeren
 • Magdalena
  mmmmm nieuwsgierigheid gewekt ++++!
  Hoeselaar: Bedankt voor het komen lezen

  Willy
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .