writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Alea iacta sit ( de teerling zij geworpen )

door GoNo2Bartje 't Weverke is, volgens de kranten, over Vlaanderen heengetrokken als een tsunami. Wat een beeldspraak hé? Als ik het goed begrijp, heeft 't Weverke dus 1/3 van de stemmen op z'n conto geschreven. Wilt dus zeggen dat 2/3 niet voor hem gestemd heeft. Maar die stemmen zitten verdeeld over alle partijen. Iedereen verliest, behalve de groenen. Die krijgen er een ecologisch verantwoord zitje bij. Gemaakt uit gerecycleerd afval. Ik heb me laten vertellen dat ze op het dak van het Federaal Parlement een windmolen gaan plaatsen. Met al die windhanen in 't parlement geen overbodige luxe, lijkt me. Groen! met hun voorzitter op kop lonken openlijk naar 't Weverke. Om kippenvel van te krijgen bij het zien van zulke onbaatzuchtige liefde. Ons aller Carolientje ( SP.a) zat al op schoot bij 't Weverke nog voor de uitslagen van de verkiezing binnenliepen. 't Weverke lachte eens goed, hield alle mogelijkheden open. Alleen de hand uitgestoken door 't Vlaams Belang nam hij niet aan. Als er handen uit de mouwen moeten gestoken worden om bruggen te bouwen, zal hij zelf wel beslissen met wie, hoe en wanneer.
De traditionele partijen krijgen klappen. De kiezer heeft altijd gelijk, zeggen ze met tegenzin. Sommigen zeggen ook dat de kiezer gestemd heeft op een hype. Een hype gemaakt door de media, die teveel Bartje 't Weverke in de spotlights zette. Madammeke Thyssens, uitgesproken met ' ij' hoewel er geen puntjes opstaan en het dus Thiessens zou moeten zijn, maar dat klinkt als Spiessens en daar win je geen verkiezingen mee,heeft geprobeerd om 't Weverke te counteren. Ze liep tegen een uppercut van jewelste op. Haar venijnige aanvallen haalden niets uit. Tegen een man als Bartje, die iedereen met Latijnse woorden rond de oren slaat, die niemand begrijpt want 't is een dode taal, is geen kruid gewassen. Ze likken hun wonden op hun hoofdkwartieren. Koppen zullen er rollen, iemand moet toch verantwoordelijk zijn voor het debacle.
't Weverke is een slimme, de slimste mens van de wereld. Zegt nu al dat het jobke van eerste minister hem geen barst kan schelen. Premier zijn van België stelt niet veel voor op het internationaal forum. 't Is altijd eens goed om te lachen, maar de beslissingen worden genomen door zwaargewichten à la Merkel en Sarkozy. 't Weverke zou alleen z'n gewicht in de schaal kunnen gooien, maar daar houdt het ook mee op. Dus voor hem mag Elio Di Rupo premier worden, totaal geen probleem mee zegt hij. Z'n doel is veel hoger, veel hoger. De splitsing van België. Maar lepe Bart gaat niet over één nacht ijs. Gewoon afwachten hé?
De koning der Belgen moest met pijn in z'n hart 't Weverke op consultatie laten komen. De man die hem ten val kan brengen en ook zal doen, als hij de kans ziet, de hand moeten schudden moet een lijdensweg geweest zijn voor onze bejaarde vorst. Beter de fakkel doorgeven aan m'n zoon Philippe, moet hij bewust gedacht hebben. Kan die het oplossen. Hij was toch maar een overgangsvorst, wel eentje die een lange overgang nodig heeft. Boudewijn draait zich om in z'n graf, Fabiola ook. Die zit opgesloten in Opgrimbie. Ook een graf. Bidt er alle dagen tot Boudewijn en dan tot God. Zit elke maand uit te kijken naar haar weduwenpensioentje…want 't is crisis voor iedereen.
Met een beetje geluk zal de kroonprins de geschiedenisboekjes ingaan als laatste vorst van dit koninkrijkje. Waarna wij eensgezind de bananenrepubliek Vlaanderen zullen uitroepen. Wat er met de Oostkantons moet gebeuren, daar spreekt niemand over. Maar die zullen wel aansluiting zoeken bij Duitsland. Of ze blijven op hun eigen. Een mini-staatje min of meer, wie kijkt daar nog van op hé? Ze vallen toch onder de noemer van Europa. De Verenigde Staten van Europa. V.S.E. of U.S.E.. en wie is er president van Europa? Hermanneke from Rompuy. Zeg dat het niet waar is…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • manono
  Goede column!

  Ik denk dat het zo'n vaart niet zal lopen.

  Hij zal compromissen niet uit de weg kunnen gaan.

  Tactisch heel slim van hem op het premierschap aan de PS aan te bieden. Op die manier gijzelt hij de Francophonen nog voor er een regering gevormd is.
  Ben ook tevreden dat MR en FDF niet meer aan bod komen.

  Het uiteindelijke doel zou moeten zijn dat er zo vlug mogelijk een grondwetsherziening komt met oplossing BHV en dat er eindelijk terug fatsoenlijk bestuurd kan worden : Suez aanpakken bv.

  De herfst zal spannend worden.
  GoNo2: Dank u!
 • MarieChristine
  Je onderschat sommige mensen wat hun kennis van dode talen betreft, en zij zien dat je in de titel de conjunctief gebruikt ipv de indicatief.
  Graag gelezen, M-Ch.
  GoNo2: Dankuwel!
 • Hoeselaar
  Bart de Wever is niet de man die over een nacht ijs zal schaatsen. Hij is de geboren tacticus die het schaakspel beheerst en een dode taal hanteert die veel meer voordelen dan nadelen biedt.
  Je meesmuilt over hem maar we hebben in dit land een man nodig die orde op zaken stelt en die niet bang is om zijn stoel te verliezen. Elk van zijn voorgangers was beducht vanwege de negatieve reacties van zijn achterban. Stel je voor opeens als onpopulair daar te staan en geen stemmenkanon meer te zijn.

  GoNo2: Dank u wel!
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .