writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Dr. Knauf's wonderzalf

door klaver4

Ze had zich lange tijd niet zo slecht in haar vel gevoeld. Op liefdesvlak kwam ze geen stap verder als altijd: kalververliefdheid die als liefde werd ervaren, met klootzakken die haar bedrogen en die steevast uitmondde in de ultieme wedstrijd om controle, om nadien de ander te kunnen parkeren. Op werkvlak was het vechten zonder weinig steun, verborgen tussen bergen almaar groeiende dossiers.
De ellende bengelde uit haar ogen recht haar schoot in.

Plots herinnerde ze zich terug haar oude vertrouwde wonderpot met genezende zalf, "Dr. Knauf's wonderzalf"!
'Stopt alle gaten in de ziel, ook de zelf toegebrachte!', was hun slogan die destijds furore gemaakt had en een nieuwe wind door de advertentiewereld had doen waaien.

Deze grote maar sierlijke, sensuele pot zalf die ze van haar grootmoeder had gekregen was haar zeer dierbaar. Hij had haar ook al zo vele malen geholpen. Alleen vertelde ze niemand dat ze er een had want de zalf werd al tijden niet meer gemaakt en was inmiddels uitermate kostbaar geworden. Een of ander onderzoek, gesponsord door een groeiend farmaceutisch bedrijf zou begin de jaren zeventig onomstotelijk aangetoond hebben dat het mogelijk kankerverwekkende bestanddelen bevatte, waarop de zalf in geen tel van de markt verdwenen was, zij het na een korte heftige belegering van de apotheken voor de laatste potten. Nu waren enkel nog ranzige flauwe afkooksels te vinden via het internet, bij een of andere hobbyist met een net niet gehaald diploma in de farmacologie of chemie bij wie ge en passant evengoed 'echte' absint (61%!) in bulk ("75% korting bij aankoop van 10 liter, minimum bestellingshoeveelheid 5 liter") kon aankopen.
Zo was het in die onbezorgde tijd trouwens ook die oude grijze magistraal bereide zalf vergaan die je bij de apotheek kon kopen en die goed was voor de behandeling van Ö"alles": luizen, wonden, zonnebrand, kloven, verkoudheden, aambeien, ontstoken ogen, schaafwonden, verrekkingen, enz..., niets was deze zalf te min!
Enige nadeel van die zalf was wel dat ge uren uit de wind stonk: gevolg van een overdreven mengeling van de geur van drop met eucalyptus, met daarbovenop een vage nageur van benzeen en rubber.
Geluk bij een ongeluk was de efficiŽntie van die grijze zalf want na hooguit een paar dagen was je ook effectief van eender welk fysisch kwaaltje verlost.

Dit dus in tegenstelling tot haar gekoesterde pot zalf die even efficiŽnt was in de geviseerde behandeling, maar wel gelukzalig rook! Maar haar pot zalf werkte dus op een gans ander vlak. Ze had hem gekregen van haar grootmoeder toen ze vijftien werd en hij was voor haar van goudwaarde. En gelukkig was ie voldoende groot om een gezinnetje voor jaren zoet te houden gelet op de sterke werking van de zalf! En van vervaldata was in die tijd geen sprake, wat ook niet nodig was gelet op de sterkte van en overvloed aan ingrediŽnten die gebruikt werden.

Ze rende naar haar oude apotheekkast en jawel, daar stond ie onderaan, in de hoek, de trouwe soldaat. Met herkennende blik bewonderde ze de donkerblauwe sierlijke glazen pot met zijn zwierige metalen art-nouveau versieringen in zacht reliŽf. Maar hij lag half op zijn zij, op een stapel kompressen! Gelukkig had ze hem goed dichtgedraaid, zag ze toen ze hem voorzichtig optilde, want anders was hij vast uitgelopen! De zalf was zeer vluchtig; ze had de neiging zichzelf over het vel verder te verspreiden als een film, een soort pantser. En alleszins waren minstens alle werkende bestanddelen vervlogen als hij niet goed afgesloten was geweest.
De bijsluiter waarschuwde hier ook bij herhaling voor.

Ze deed plechtig haar kleren uit en smeerde zich zeer zuinig in, een strijkje in de plooi van haar armen, onderrug, nek, borsten en buik, bovenbenen en onderbenen en als afsluiter een veegje op haar voorhoofd. Ze voelde zowat ogenblikkelijk de zalf haar omkapselen en zijn genezende werking, waarop ze zich even neervlijde in haar sofa, heerlijk wegdromend in het zwijgzame rustgevende gezelschap van een hete tas thee en een boek dat dicht bleef.

Geen tel later werd ze echter plots gewekt uit haar sluimerwaken door haar gsm. Het was die man waarop ze haar oogje had laten vallen. Compleet foute gast, maar ja, alleen zijn kon ze zo moeilijk. Hij zat met een paar vrienden op cafť en verwachtte haar.
Ze schoot onmiddellijk terug in een sexy outfit, trok haar jas aan en de deur knalde achter haar dicht.

De pot met Dr. Knauf zalf bleef verweesd achter op het salontafeltje, naast de geurende thee en het boek.

Enkel het boek was gesloten.

In geen tijd geurde de ganse kamer jeugdig fris en kreeg het witte behang een haast onmerkbare lichtblauwe gloed die tot op heden onveranderd is gebleven.

 

feedback van andere lezers

 • manono
  Ik heb er erg van genoten. Tijdens het lezen moest ik denken aan het potteke Vickx in huis.Ben er mee opgegroeid en mijn kinderen ook. Helpt niet alleen tegen verkoudheden maar fleurt een mens wat op tijdens de nacht.

  Ergens heb ik wel de indruk dat je verhaal of niet volgroeid is, of niet af is.

  Waarom is HP plots zo onachtzaam en laat ze de pot open staan, Wat wordt haar reactie wanneer ze weer thuis komt?
  Zal ze ooit een fatsoenlijke man ontmoeten?
 • Dora
  Nondejuuske wat een zure thuiskomst zal dat wezen.
  Vergat ze eerst de pot jaren en dan meteen haar hoofd er weer niet bij vanwege een foute gast. omamma mia...wat zal oma boven met haar vinger zwaaien
 • killea
  Depending on the next chapter, I may need some of Dr. Knaufs muck too! So don't let us wait too long for part 2 Dicky. Still wondering what happened to the Astronaut with memory loss too.
  great writing
  xxx
  j
 • Mephistopheles
  interessant zalfke. Knauf heeft er precies z'n werk aan gehad
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .