writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Een man is géén letterding (2)

door Dora

Het oude gemeengoed is naar boven geborreld.
De verbrande oeroude vooroordelen van allerhande aard in de hiërarchische mannenmacht liggen als dominostenen omver. Rits-klikkerdieklak gaat het tegen de vlakte. Essenties hangen als wapperende waarschuwingsvlaggen in hoge bomen. Er moeten musea leeg worden geruimd. In ijzeren containers gaan de oude pronkstukken van het matriarchaat naar de stort. Admiraals. Schiemannnen en Lichtmatrozen, geen van allen zijn ze zeker van hun plaats. Men hoeft de oude waarden niet eens in smoesjes te verpakken. Het zijn gruzelementen, makkelijk op de schop en zwiep, in vuilniswagens kieperen. Oude gewoonten, traditionele rolpatronen, stelen geen show. Het Waterman tijdperk is aangebroken. Mannen zijn bang voor machtsverlies en dan doet verandering van spijs zeer onwillig eten. Dat moet je aanpakken als zijn het dreinende kinderen. Niet pushen of dwingelanderig dreigen. Reageer niet op gekrakeel. Blijf consequent omtrent etenstijd; daarvoor en er na valt er niets te snaaien. Laat ze honger krijgen, dan vreten ze alles, weten ze dat er niet met je te spotten valt. Het papier-maché van oude mannenwijsheden trekt eerst krom, verspocht en daarna lost het natuurlijk B.D.* op. Het makkelijk verteerbaar prutpapje word door de vruchtbare aarde gespit en de akker ligt klaar om opnieuw in te zaaien. Angst is funest, houdt vooruitgang tegen. Vrouwen hebben emotioneel al eeuwenlange voorsprong en het echt sterke geslacht bestiert de boerderij. Muitendende haantjes, pruilende egopropjes liggen ontdaan langs de weg. Ze klagen zeurderig dat ze niets meer in de melk te brokkelen hebben. Ach gossie toch, ze hebben het van ons afgekeken.
Nu maakt de uitgebluste sterkemannenmacht zich schuldig aan vrouwenstreken.
Dat ze het aan zichzelf te danken hebben? Het residue van eeuwenlange kleinering! Kom zeg, zover gaat hun inzicht niet. Ze eisen empathie? Voelen zich onderdrukt?( Kijk liefste, zo voelt dat dus.)
Heren, het huilen hoeft niet meer te worden geweerd, ga zitten en ontvangt allen troost! Al is luisteren en aandacht geven gratis, meeleven is niet bedoeld om de realiteit te verdoezelen: de emotionele wereld behoort aan vrouwen toe. Mannen (ook volwassen kinderen) berschermend uit de wind houden om te voorkomen dat het duidelijk is, gelijkt zelfkastijding. Medelijden vragen voor oude starheid gaat te ver. Er moet iets wezenlijk veranderen. Allereerst in de mannenhouding ten opzichte van vrouwen. Ze moeten toe kunnen geven dat meiden altijd al beter wisten hoe het emotioneel in elkaar zat. Vrouwen moeten echter ook open staan voor vernieuwing, in willen leveren. Kom op, de schouders er onder en vertrouw op de goede afloop.

Een man is géén papieren krant met loze lettertjes. Ze doen wat hun mamma hen opdraagt. Diep vanbinnen is hij ook een kind, dat heeft geleerd braaf te doen wat er van hem wordt verwacht. Hij trekt dus niet aan de bel als hij moe is, niet voldoende liefde krijgt. Dat kleine pummeltje is al dan niet voor vol aangezien, mishandeld, bejubeld, over het paard getild of geslagen. Ga er maar aan staan. Af en toe manipuleert dat kleutertje je leven zo hartgrondig dat je als vrouw denkt met een dominante dictator te maken te hebben. NIET bang worden, een dictator is een in bombastisch uniform verkleed, bang onzeker machteloos manneke. Hij weet niet hoe het mannelijk lief zijn moet. De verwarring is als een aardverschuiving, rukt alle vaste grond onder zijn aangeleerde fundament vandaan. Je moet de complete werken van Dokter Phil, en Mars en Venus doorspitten om te snappen waar hij zich als volwassen vent verdrietig over of eenzaam om voelt. Eis als vrouw, dat hij die naslagwerken zelf ook leest, dat hoort bij het leerproces. Daarna kan hij pas de vertrouwde omgeving vertellen wat er aan scheelt. Het is er bij hem ingeramd: Een echte man huilt niet, doe niet zo meisjesachtig, jij bent straks de ezel die de lading dient te dragen.

Er zijn vrouwen die hem van de wieg tot het graf onder de duim houden met hun eisen zoals zijn moeder het deed. Wint hij de kost is haar rol ook gekocht, mag hij leuteren in haar potje, faked ze het genot, want ach, het is eng te praten over je eigen hoerige gevoelens. Als een dure prostituee aan je eigen trekken komen, hem met wellust en vochtige verlangens bedienen? Ga weg, daarvoor moet hij maar naar de hoeren. Hij mag niet zo beestachtig zeuren want er is werk aan de winkel met de nazaten. Die koppijn komt dan wel lekker van pas. Ga er in Godsnaam geen gesprek over aan. Dan loop je het gevaar dat jullie kaartenhuis omdondert, voel je dat hij er geen reet van begrijpt en daar wordt je zo eenzaam van. Vaak staat het kippetje in de startblokken klaar, om de schuld te leggen bij het terracottagevaar van de gevoelloze wolf in schaapskleren. Dat wil niet zeggen dat ze zich moet laten mishandelen. Nee! Ze moet eerder duidelijk maken dat hij twee keuzes heeft: hij kan met zijn lompe gelulhannes oprotten, of leren zich te gedragen als een aardig voorkomend gevoelig gelijkwaardig maatje.
De verklaring ligt leuk uitgefiegelierd via "natuurkundewetten" op het schap. "Een man is nou eenmaal een jager," Met die stomme oneliner wordt niemand er wijzer van. Hij wil zonder binding feest? Leer het zijn vrouw ook en samen is er een heel nieuwe horizon geschapen. Vrouwen willen wel zo vrij zijn, echter alleen met de zekerheid dat het meest intieme van het samenzijn exclusief blijft, voor hen twee... Daar kan een vrouw geen pottenkijkende concurente bij velen. Werk aan de winkel voor beiden. Dan trekt hij zich ook niet meer terug op het toilet met een lekkere dikketietenglossy. In zijn hoofd flirt de foto van zijn eigen opwindende lief. Ook zonder het strakkontje, is ze zijn blondje. Spelletjes genoeg te bedenken om hem en jezelf aan jullie trekken te laten komen. Preuts gezeur van "Nette" vrouwen is achterhaald. Geef erkenning van zijn libioote mannelijkheid, het harem van het gefotoshopte supergeil gekwijl kan mee…in containers naar de stort, fort fort, opgerot met de oude dwangbuizen over seks. De vrouwonvrije voorschriften.

Pas daarna rookt de moeder van zijn erfgenamen de beste sigaar. Samen verantwoordelijk kan als de jagersjongens niet buiten de pot naar heerlijk stoute konijnenkontjes hoeven hunkeren…
Doet hij het dan nog? Is hij exclusieve liefde niet waard, stuur hem apenstaart.
Het gezinsleven blijft af en toe ranzige boter bij de bakvis. Blerende koters zijn ook de zijne en hij verschoont voor zijn hoertje graag de kattenbak, sleept de sleurhut voor het genot van zijn hele stamboom als een trotse man door Europa. (of naar de camping op de hoek.)
De nieuwe mannelijkheid kan opstaan, met behulp van sterke vrouwen en hoeren. Hoera!
Dan wordt het huwelijk voor beiden een vrije universiteit om iets over jezelf te leren…
Met elkaar door goede en slechte tijden? De soap mag best als amusant voor na het eten. Intriges, konkelende beflikkerij? Laat hen, die niets beters te doen hebben dan zich vergapen aan niet bestaande sprookjeswerelden. Ga in het te strakke leer of flitsende rubber te keer, laaf je aan de loeiende hete middagen en nachten als spelende kinderen. Jaag de buren de geile stuipen op hun lijf met jullie gloednieuwe excotische tropische leef-er-op-los-imago. Ze zullen wellicht jaloers knipogen. Jullie als voorbeeld zien? Gejongleerd is oud gedaan. Moeders horen hun jongens te leren dat eerlijke gevoelens de belangrijkste hoeksteen zijn van het gezin. Dat het zijn grootste opgave wordt om de vrouw gelukkig te maken, opdat ze hem zal geven wat hij behoeft. Vaders en moeders leren hun zonen en dochters hoe ze een relatie met zichzelf in stand moeten houden. Medelijden moet je niet verwachten voor laakbaar gedrag...voel mee met elkaar, stel je open en oordeel de ander als zinvol. We zijn niet voor niets op elkaars pad...of zoek een ander studieboek dat beter bij je past...

*Biologisch Dynamisch

 

feedback van andere lezers

 • Magdalena
  Door!
  Ik ben 55 jaar en voelde bij jouw tekst ineens zo'n heimwee naar mijn allereerste intense grote liefde: 10 jaar was ik en hij ook. Johny met diepdonkerbruine ogen. Hij gaf mij het aller eerste geschenk dat ik ooit van een 'man' kreeg: een bokaal vol zelfgevangen salamanders.

  Dat gevoel dat heel ons leven leidt, ons stuurt, op zoek laat gaan, de hel laat trotseren als er een pietepeuterig waterkansje bestaan dat we dat gevoel opnieuw zullen krijgen... shit dat bestaat al lang!
  Dora: Dank je wel voor de feedback. Nou weet ik niet of min tekst dat allemaal te weeg brengt...want het bestaat immers allemaal al...< : ))
 • manono
  Ik had een hele feedback geschreven en nu is die weg.

  Ik geloof niet in de grote liefde. Dat is een begrip dat zich ontwikkeld heeft in de westerse cultuur, of uitsluitend in de literatuur elders.
  Polygamisme zit in het DNA van de man, werd door de Kerk genegeerd met het gevolg dat vele vrouwen de dupe werden van hun opvoeding en van opgelegd monogamisme dat in realiteit uitsluitend door de vrouw min of meer in acht werd en wordt genomen.
  Wat me meer en meer intrigeert is het verloren matriarchaat en het mannelijk polygamisme. Hebben beiden ooit in oude tijden bestaan in één gemeenschapscultuur?
  Goh, Dora, je doet me nadenken en ik krijg inspiratie!

  Dora: Dank je wel.
  Ik denk dat die inspiratie wederzijds is als je met dezelfde dingen bezig bent.
 • jack
  Ik dacht hier als tegenhanger van het vorige stuk een echte verdediging van het mannelijke geslacht te vinden (vandaar dat ik toen in de fb zei dat dat moeilijker zou worden), maar ziedaar: een prachtig stukje eigentijds gefilosofeer.
  Er zit veel waarheid in. De man is biologisch voorgeprogrammeerd om te jagen. En ze zijn en blijven kinderen.
  Over matriarchaat en polygamisme sluit ik me aan bij manono.
  Op naar een nieuwe samenleving!!! ;-)
  Dora: Dank je, volgens mij doe ik met jullie mee...en niet?
 • Mephistopheles
  Je stijl lees ik graag, vandaar dat ik mij aan deze tekst gewaagd heb. De manier hoe je je spot erin verwerkt is hoogstaand, dat mijn mannenhart zich na het lezen van je stuk zich ondergepist voelt kan je misschien wel begrijpen.

  Je beeld is algemeen en ik spreek het zelfs niet tegen. De meeste mannen willen zo snel mogelijk een vrouw vinden en dan zie je ze niet meer. Heb veel van dat soort vrienden gehad. Goede maatjes tot de eerste de beste vrouw eens lief naar hen glimlachte en ze waren verdwenen. En uiteraard worden ze allemaal onder de duim gehouden en ik heb de indruk dat die vrouwen daar zelfs niet zo veel moeite voor moeten doen. De vrouw heerseres van nature, of de man slaafs van nature? Ik weet het niet. Maar er zijn wel uitzonderingen op de regel en ik kan u verzekeren dat de eerste de beste pipo die het waagt mij onder de duim te krijgen een stuk uit haar billen gebeten gaat krijgen!

  Ziezo, langdradig lang. Misschien moest ik als tegenreactie maar eens een tekstje over de vrouw schrijven hé? Denk je dat je ermee zou kunnen lachen?
  Dora: Heel erg bedankt. Ik ben er trots op dat je het gelezen hebt en er met me over wilt praten. Heel erg bedankt. Je mannenhaat is ondergepiest...hi hi..
  Ik wil graag onderwerpen op diverse manieren de revue laten passeren. Dat iedere situratie veel meer kanten kent, ik belicht zaken graag diverse keren via diverse aan/in/af/op zichten....
 • tessy
  Genoten van dit stuk.
  Dora: Dank je wel Tess, je bent een trouwe lezer, knuf van mij....
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .