writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Zeeuwse Knollen

door Dora

Ja, Zeeland weet hoe het recht uit de klei komt.
Tussen neus en lippen en het schrijven door kijk ik toevallig even mee,
Mij kan niets gebeuren, behalve totaal perplex raken als het nu toch wr.....
Koningin en consorten heeft er glad geen enkele momentje moeite mee, doen net als altijd vrolijk. Niet piepen, doorsjouwen over die kinderkopjes. Stevig zie ik haar op de benen staan hoewel de naaldhakken vast wel tussen de blauwglimmende kasseitjes zullen ontvellen. Zie ze gaan met zijn allen, zwaaien en glimlachen. Onze Bea, de parapluutjes kunnen weer dicht, het regent niet meer. In haar wollen poncho staat ze bij die heerlijke opgetuigde Zeeuwse knol. Manen kunstig in feestelijk ingevlochten wrongen op het prachtige, om te zoenen, zachtlief geboetseerde hoofd.
Dwars door de pixels van de TeVe is het te zien; die twee warme vrouwen liggen elkaar. Ineens breekt dat koninklijke masker van onze Hare Majesteit en zie ik, hoe de gewone gevoelige Hare Saaie Meid heel zacht verliefde ogen krijgt. Net zo onschuldig en goedwillend als dat fantastisch mooie paard, dat ze met het lieve gebaar even om de lippen streelt. Ik vind die paar secondjes toch kroonjuweeltjes. Dat worden voor mij de geweldige schitterbriljantjes van deze Koninginnedag, nadat vorig jaar.....,
Inkijkjes dwarsdoorheen haar stoersterke maar ook breekbare imago.

Die beesten zijn trouwens zo indrukwekkend als magnifieke schilderijen. Heerlijk volbloedig eerlijk. Die paarden hebben werkelijk een sensueelsoepel wulpse Rubenshouding. Met volle ronde vette billen van hatsikidee, dat zijn geen slanke ranke gratenpakhuizen op hoge ingebonden hoeven. Nee, deze dieren zijn lekker om aan te pakken. Betrouwbaar, met oerstevige maar rondsierlijke benen, waar onderaan fiere feestpluimen meewuiven. En dan is er die demonstratie van je reinste volkscultuur. Zie, die verklede man wegstuiven op zijn hollende knol, die zo rondborstig en fier betrouwbaar weldegelijk een adellijk hors mag heten. Hard rossen ze samen door het rulle rondvliegende zand om die ring aan zijn prikstok te mikken.

Van welke kant zal deze keer de dood aanstormen?
Middelburg draagt iedereen perfect over dat debacle van vorig jaar heen. Je voelt de schrikherinneringen en de afschuwelijke beelden toch meezingen, maar men heeft de zaken tot in de verre omtrek autovrij geregeld. Ja ja, maar ik weet zeker dat veel Nederlanders (net als ik) bezorgd mee hebben gekeken, want stel... die ene sluipende half gestoorde binnenvettende moordenaar kan toch net zo goed, daar dat zolderraampje staat open, of uit dat andere raam? Nee, niet aan denken.

Zie Maxima! Ik mag dat mens, ze loopt in de afgedankte gordijnen van Carl Lagerfeld. Of hebben Victor en Rolf een geintje uitgehaald? Heerlijk, die rode pumps er onder en dan die band om haar vrij wapperende haren. Alsof ze vergeten is om na aerobics even te douchen, ha ha.
En moet je die kont van, hoe weet ze ook weer, zien. In dat witte mantelpak. Mag er ook wezen, nou zeg... Beetje dom om op zo'n dag in het wit rond te banjeren, je weet toch dat je met bier moet gaan gooien? Of koekhappen? Ja, om met Wim Sonneveld te spreken:"Ik mag daar graag een vel op zien."
Ik vind het niet verkeerd, onze Koningin en haar nazaten, ze doen niet aan dat benauwde....Bea. is een mens met ballen, om onverstoorbaar toch maar met de hele familie,... want laten we eerlijk wezen;
Koning, Keizer, Admiraal, dood gaan we allemaal, maar via een aanslag?
Dan krijg ik een dikke krop in mijn keel als Beatrix op het eind iedereen bedankt en zegt:
"Uiteraard vonden we het dit jaar allemaal toch wel wat spannend. Dank u wel Middelburg, Zeeland en uw inwoners. u hebt ons vandaag de Koninginnedag teruggegeven."
Die kikker moest ik toch even wegslikken. Ik ben geen koninginnegek, of erg voor het koningshuis, maar dit jaagt me toch de stiekeme traan aan, dan ben ik gewoon een sentimentele burgertrut......
Ik doe niet aan drukke feestelijkheden, kan niet tegen grote bendes mensen, maar Leve de Koningin, Hoera, hoera, hoera!!!

 

feedback van andere lezers

 • manono
  Prachtige tekst, Dora! Ik heb er intens van genoten : mooie mix van humor en emotie.

  En wat een beschrijving van het boerenpaard.

  Worden die Zeeuwse knollen ook niet Fries boerenpaard genoemd? Zijn ze doorgaans niet zwart met lange haren rond hun hoeven? Als ze dat zijn... prachtige beesten!

  Ik heb sowieso een zwak voor het trekpaard. Bij ons hebben ze het Brabants en het Waals of Ardens boerenpaard. Het verschil ken ik niet.

  Ik vind koningin Beatrix een heel stuk charismatischer dan onze koning, een heel stuk sympathieker dan de Engelse koningin.
  Ik heb koninginnendag gemist maar ben blij dat er niets is gebeurd.
  Dora: Deze paarden hadden een reebruine kleur en iets blondere manen, staart en voetpluimen. GEWELDIG. Ik noem hen Zeeuws, maar of ze ook echt zo heten? Ik was er meteen zelf ook verliefd op, hoewel ik nooit iets met paarden doe. Die Friese zijn inderdaad ook prachtstatig jaja.
 • killea
  Beautiful Dora. It was truly an ode to Middelburg. The following week the GIRO was even better organised and even more beautifully filmed. Just had the mossel feest - super, and on it goes in this monumental town. I feel privileged to be a Middelburger and love it here. Feel safe, people smile at you in the street, and always something to do. Poetry everywhere, people put their poems in their windows. It it written on blank walls and the Stadtpoet has his stuff even on the market place
  chiselled into the stones. Love your piece.

  xxx
  j
  Dora: Thank you dear, so much, because a lot of "Dutch" that I think is hard to understand. Dubbel thanks, Hope one day to visit Middelburg...
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .