writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Onbedoeld toverwoord

door Dora

Het gebeurde volledig onverwacht, was beslist niet bedoeld om mij bij de strot te grijpen, wist ik. Voor een andere lezer was het waarschijnlijk maar een simpel zinnetje, het voorbeeld dat volgde misschien niets bijzonders. Geschilderd werd de interactie, die binnen relaties schering en inslag is en kennelijk ook geaccepteerd. "Zoals zo vaak wist A. het zo te manipuleren dat,……….. "
Dat halve zinnetje drong mijn grijze cellen binnen als een grondboor en kippenvel bekroop mijn rug, ik werd een dier dat onraad ruikt. De hele tekst lezen en van feedback voorzien lukte nog, maar daarna moest ik koffie zetten en mezelf dwingen te stoppen met denken, er een creatief kanaal voor vinden.

Misschien vreemd door één deelzinnetje op scherp te worden gezet. Plompverloren in de vluchtmodus schieten door emotionele herinneringen waaraan heftige gevolgen kleven. Voor mij is het net zo logisch als water dat omlaag stroomt (en NIET omhoog), maar het is erg afhankelijk van de invulling die dat woord voor iedereen heeft.
Onverwacht had de nietsvermoedende schrijver bij mij laatje 14 opengetrokken: de dag dat ik HET doorzag! Daarna schoten vak 365, 212, 168 en 227 open en was het 1959, riep ik tegen mijn moeder dat het niet eerlijk was. Ik wist dat er een hele archiefkast stond te rammelen, waar ik onder de categorie "naïef gemanipuleerd" alles had weg gearchiveerd. Die kon denderend open barsten en dan herleefde ik ongewild weer een aantal uiterst desastreuze momenten van mijn leven. (teleurstelling, woede, pijn en ongeloof maar ook het kennen van mijn plaats in het geheel.) Terwijl ik heilig geloof in een eerlijk compromis en het nut niet zie van manipulatie, heb ik veel last ondervonden van de stiekeme streken van anderen.

Mijn moeder manipuleerde ook en voor mijn vader zat er niets anders op dan te slikken….of tenminste, daar koos hij voor. In het kielzog van ma en Broer, (een onzichtbaar pact om redenen die ik in 1959 niet doorzag) hadden pa en ik maar te accepteren wat er door hen werd bekokstoofd. Praten of klagen had weinig uitwerking. Op één of andere manier belandden onze woorden simpel in de vuilnisbak, werd er niets mee gedaan. Benjamin (ik) kon het constateren maar er zat niets anders op dan machteloos toezien. Pa wilde het ma naar de zin maken, terwijl ik me dagelijks afvroeg hoe oud ik in Godsnaam moest worden om gehoord te worden, een stem in het kapittel te krijgen. Naar aanleiding van mijn scheiding (1978) ontcijferde ik met een psycholoog die hele warboel en kende het systeem, mijn reactie erop. Kortom, toen ik de familiebanden, die aan vernieuwing toewaren, wilde ombuigen naar gelijkheid, doorzag ik oorzaak en gevolg, wist ik hoe ik er anders mee om kon gaan. Voor mij was communicatie het enige integere middel, dat ik tegen manipulatie in wilde zetten. Ik was het waard om over gezamenlijke zaken mee te beslissen! Toch? Aan de realiteit daarna ondervond ik, dat manipulators Oost Indisch doof spelen. Alles moet in hun straatje passen en de ander blijft eenvoudig naar de zijlijn worden gerangeerd.
Dat ik niets opschoot met mijn inzicht en observatievermogen moge duidelijk zijn. Zolang het pact bezig bleef stiekem de wereld naar hun hand te zetten veranderde er niets wezenlijks in onze verhoudingen. Nog steeds hing men hun falen aan mij op, was ik zogenaamd de oorzaak van hun minderwaardigheidscomplex... de pispaal, voor bijna alles. Sterk werd ik er wel van. En autonoom, maar enkel getolereerd zijn is iets anders dan geaccepteerd en gewaardeerd. Ik vind derhalve dat manipulators zich ervan bewust behoren te zijn dat ze 1: een ander op het verkeerde been zetten, 2: voor hen meebeslissen, 3: hen opschepen met voldongen feiten. 4: men verklaart de ander tot NIET belangrijk genoeg om rekening mee te houden.
Hoewel ik niemand wil kwetsen, ervaar ik de bijverschijnselen van manipulatie als onnodig stuitend en al wordt dit aangestuurd door ANGST, (zelf niet gehoord worden) men walst wel over de ander heen.

Ik hoef vast niet uit te leggen hoe het voelt om als stof aan de kant geveegd te worden? Last hebben van de methoden van anderen is als onvrijwillig in staat van oorlog verkeren met lucht, regen en wind.

Dat hangt er voor mij allemaal rond het verschijnsel manipulatie en indien manipulatoren daar niet mee ophouden zit er niets anders op dan hem/haar uit de weg te gaan of het gedrag domweg te negeren.
Zinloos, vermoeiend en zeer onbevredigend…maar één zekerheid heb je wel: je "verliest" het altijd in je eentje, de anderen zijn altijd met méér en geen van de partijen is echt simpel gelukkig met elkaar.....
Vandaar dat ik tegenwoordig in de manipulatiehoek nogal direct reageer. Denk ik (hihi stiekem):
"Pas op manipulators, het GELUK ligt op de loer en dan zijn jullie in de aap gelogeerd. Voor je het weet ben je zomaar tevreden, is er niets meer om je druk over te maken."
Wat een enorm verlies zou dat voor hen zijn!!! < : )))) hahahi


 

feedback van andere lezers

 • Runner
  Ik ben er een beetje stil van !
  Dora: Oef Runner, stil? Zo ken ik je niet.....
  Dank je wel,
  (ook als inspiratiebron van deze column...)
 • bessy
  de een herkent wat in een verhaal voelt waar het bij hem of haar heeft geraakt en komt zo weer met nieuwe gezichtspunten.
  wat dan weer aanleiding geven voor een ander licht op het hele verhaal. Angst om zelf niet gehoord te worden, en daardoor de ander onderschoffelen...

  Dora: Dank je Bessy, inderdaad is Angst altijd een slechte raadmeester....het draait eigenlijk alles om totdat men krijgt waar men bang voor is...
 • manono
  Tja, manipulatie... ik zie elke opvoeding als een manipulatie waarbij diegene hoger in rang diegene lager in rang 'ontwapent' om een bedreiging op de hiërarchische rang voor te zijn.
  En dan heb je ook nog 'indoctrinatie'. Ik denk dat 'manipulatie' een deel moet zijn van 'indoctrinatie'.

  Je geeft stof tot nadenken.

  Column : k weet er niet veel van maar ik zou de haakjes wegwerken en ook de 1, 2, ...

  Waar ik nu zelf aan twijfel : 'vak' of 'vakken' ?

  'belanddeN onze woorden'

  kapitTel' ?

  Ik hou niet van manipulatie. Ik vind een abstract gezag sowieso al een manipulerend iets.
  Dora: Ik bedoel hier het manipuleren tussen volwassenen in een relatie die gelijkwaardig behoort te zijn. Uiteraard is in opvoeding inzicht en struring nodig, zodra oneerlijk meten met twee maten maatstaf is heb ik er een bloedhekel aan, dat maakt slachtoffers die gaan muiten.
 • Magdalena
  kiekeboe... ben onverwacht in een levens-maalstroompje meegezogen en hier wat verdwenen...

  Genoten van je passionele zekere schrijfsel-met-vaart!!

  XXX
  Dora: Dank je ,
  ik heb je gemist. Verhuist naar een nieuwe stek, dacht ik, ze is vast zo onder de indruk dat ze daar eerst van gaar genieten en/of zo... leuk je weer te zien...
 • hettie35
  Ik heb dit met plezier gelezen,
  groetjes Hettie
  Dora: Dank je Hettie, volgens mij ben je aan het inhalen? Even je zinnen verzetten...
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .