writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Een boekje open over "Boeken"

door Dora

Deze keer kwam de extra lange uitzending niet uit de vaste studio maar de Manuscripta. Tussendoor was zelfs muziek gepland. Jazzzz, er was een schrijver die een en ander over zijn nieuwe boek, New Orleans, verhalenstad van de Jazz, uit de doeken zou doen.

"Boeken", het programma van Wim Brands op de zondagmorgen is weer begonnen. Wim is een kei, al zwabbert zijn haar wel eens ergerlijk te lang en los over zijn voorhoofd. Zijn manier van interviewen is ontspannen, volledig in het nu. Vaak vraagt hij precies wat wij nou juist willen weten. Het lijkt volkomen onvoorbereid, maar dat is schijn, hij is to the point en belezen, weet werkelijk bijna alles.

Heerlijk, MJ en ik hangen uiteraard in pyjama aap te gapen voor de buis.
Uitspraken komen voorbij om je vingers bij af te likken. De leuke jonge schrijfster heeft een foto meegebracht waarvan ze zich zelf niets herinnert. In de zaal zit Wims laatste gast, Douwe Draaisma, mee te schrijven. Hij is als laatste ingepland om het programma over het geheugen, later in het seizoen, nader toe- en uit te lichten en zal de schrijfster straks duiden hoe dat zit met haar geheugen. Haar zinnen haperen af en toe een pietske, maar de glimlachende levendige ogen en haar prachtige mond houden ons geboeid, vooral vanwege het onderwerp waar ze vol vuur over vertelt: "Zij zijn anders dan ons" heet het boek waarin ze als wetenschapper een ander boekje open doet over de integratie, die eenzijdig door de media wordt belicht. Zij heeft het wat evenwichtiger benaderd en geheel vanuit de jongeren deze keer.
De volgende schrijver, een ontwapenende bloedmooie open jonge man, stottert al ietsje meer.
"Wat heeft Wim toch met stotteraars?" lachen we tegelijk, want in zijn programma zitten vaker mensen die moeite hebben met bepaalde woorden. "Ik ben Amerka." heeft deze leuke man geschreven, hij heeft ook lak aan zijn handicap, blikt of bloost er niet van en dat is heerlijk.
"In fi-fictie kun je beter goed en kwaad ui-huit le-leven, dan gaat het de spanning met elkaar aan!"
"Hoezo, spanning aangaan? Goed en Kwaad vecht samen?"verwoordt Wim alert onze vraag.
"Ja, goed en kwaad! Het bestaat altijd en overal, dat is wat het leven zo boeiend maakt. Die-hie spa-spanning kun je in no-honfictie nie-hiet op-oproepen maar wel in een roman. Als het te duidelijk naast elkaar sta-haaat gaat je hart tijdens het lezen dicht ," zegt hij en kijkt er zo zelfverzekerd bij alsof het n van de tien geboden is.
"Oef, wat een briljante uitspraak, inderdaad, te goed uitgebouwd en voorgekauwd wordt het al snel een saaie opsomming van feiten," zeg ik en MJ is het ermee eens.
"Een goed boek moet je aan-aangrijpen. Bij-hij de strot vatten. Ju-hu moet het gevoel hebben dat de schrijver zelf tegenover je aan tafel zi-hit, dat hij je het verhaal zu-hu-zelf uit de doeken doet. Dat is pas een echt goede roman." is hij stellig en zijn donkere prachtogen stralen van genot. Zijn boek gaat over krijgsgevangenkampen in Amerika, toch geen makkelijk onderwerp.
MJ en ik zitten weer als vanouds mee te smullen van de letterlekkernij.
Er volgt een anekdote om het volgende jazznummer in te leiden en wij nemen tussendoor de tweede bak koffie. Daarna komen de nonfictieschrijvers aan bod.
Wim vraagt Maaike Meijer om (onvoorbereid) een gedicht van Vasalis uit haar hoofd voor te dragen, ze is bezig aan een autobiografie over haar.en raad eens wat? Hoe kan het, zou je bijna zeggen....Haar handicap is nog pregnanter aanwezig. Het lijkt echter of juist de hl belangrijke woorden van het gedicht er nog meer nadruk door krijgen. Haar gestotter is k totaal niet storend, houdt onze aandacht gericht op het geweldige gedicht. Zonder stotteren legt ze er daarna van alles over uit op een manier dat ik er bijna tranen van in de ogen krijg. Magnifique. Als je toch zo schrijven kunt!!! Vasalis begon ineens veel meer voor mij te leven. (In de loop van dit seizoen komt Maaikes boek uit, men zal een lange aflevering "Boeken" aan Vasalis wijden.)

Het programma eindigde met weer een jazzmoment nadat de schrijver van het in de steiger staande "Onthouden en vergeten", aan het woord was geweest. Wat onthoudt men en waarom. Je kunt een piepklein boekje krijgen met "moeilijke vragen" over je eigen geheugen, dat later in het boek kan worden verwerkt. Men is er momenteel een dubbele aflevering van aan het maken. Dat belooft weer mooie zondagse boekgebakjes bij de koffie. Kortom, we zitten zondag 's ochtends weer onderuitgezakt bij Wim en zijn gasten de woorden uit hun mond te kijken. "Boeken" is eenvoudig niet in n Runnertje te vatten.

 

feedback van andere lezers

 • Runner
  Goed verhaal. Heel overzichtelijk/volzaam te lezen.
  In mijn beperkte leesvermogen stijg je met stip!
  Dora: Dank je Runner.... het kwam zo in me op... wellicht leuk voor medeschrijvers..
 • Mistaker
  Vasalis was een topdichteres en een geweldig mens ook (maakte ik op uit haar briefwisseling met Van Oorschot).
  WB kan inderdaad een make over gebruiken maar hij presenteert het uitstekend.

  Groet,
  Greta
  Dora: Dank je Greta... als iemand zijn vak verstaat, kijk ik over die fladder haren heen, het is wat jammer dat hij zijn uiterlijk niet aanpast aan de tijd....
 • julien_maleur
  graag gelezen JM
  Dora: Dank je, ken je het programma?
 • hettie35
  Mooi geschreven Dora, heb ervan genoten
  liefs Hettie
  Dora: Dank je Hettie,
  voor de afwisseling eens een simpele beleving over taal.
 • bessy
  ik ken het programma niet, jouw verhaal maakt me nieuwsgierig, waar vind ik het?
  Dora: Het komt na Vrije Geluiden waarin heel diverse muzieksoorten voorbij komen, (was vroeger Reiziger in Muziek...)
  Dus hangen we op zondagochtend na het ontbijt voor de bak.
  Ik geloof op Nederland drie.
 • Mephistopheles
  Open boeken zijn beter dan gesloten boeken, tenzij je blind bent Leuk stukje
  Dora: Dank je wel. Ik ben zelf ook een open boek, in veel geinteresseerd, dus dat programma mag ik graag zien...en horen ook....
 • manono
  Zondagmorgen op NL3 dus? Lijkt me zeer interessant : boeken en jazz.

  Ik denk dat ik n van de gastsprekers al eens heb gezien op DWDD. Iemand die stotterde en het had ook iets met boeken te maken.

  Heel graag gelezen, Dora!
  Dora: Alleen deze keer was er muziek bij...vanwege de opening van het nieuwe seizoen...
  Het is VPRO en zit na Vrije Geluiden, waar we van allerlei muziek voorgeschoteld krijgen...
 • tessy
  Dank voor de tip Dora


  Ik moet me dringend bijlezen in Clax, zal er een van de dagen aan beginnen
  Dora: Clax ligt even stil, moet naar de nieuwe ontwikkelingen toe groeien, dus,... bedankt weer voor je trouwe lezen. Ja een leuk programma vind ik het op zondagmorgen...
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .