writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De hoofdprijs....

door Dora

Ik ken mensen die alle andere schepselen schuldig verklaren voor wat hen overkomt. Echter, tegelijkertijd overschrijden zij zonder enige moeite andermans grenzen. Waarschijnlijk herkennen zij die niet eens als zodanig. Zo iemand is voor mij een onbegrijpelijk, schier onoplosbaar sociaal cryptogram. Zeer waarschijnlijk is dat wederzijds en dat is dan ook meteen de enige overeenkomst die we hebben.

"Ik kan niets met jouw schrijfsels en bewaar ze in een doos. Televisie kijk ik niet meer en lees ook amper een krant," vertelde ze me ooit door de telefoon. Met ogen op steeltjes viel ik bijna van de bank. Vroeger leek ze teve-verslaafd om zo contact met mij te mijden. Dit was vast een onvatbaar grapje?
"Dan komt er teveel binnen, dat verstoort mijn natuurlijke evenwicht," hoorde ik en wist niet of ze net als ik bloosde. Dat haar leeftijdsgenoten nogal bezorgd daarover waren, haar wereldvreemd vonden, kwam haar overdreven over, zei ze en vroeg of ik het snapte. Sprakeloos humde ik.
(HET is een wijds begrip, kan alles wezen en ze haat het als ik het naadje van de kous wil weten.)
Wie weet zijn er toch wel nieuwe openingen ontstaan, hoopte ik toch weer.
"Jij, oma, vroeger en nu, maar zeker C. (paps) zijn verboden onderwerpen," eiste mijn nazaat als we elkaar zouden leren kennen. Haar gebruiksaanwijzing lag klaar, tot ik op nog meer grenzen stuitte. Ze pakte GEEN cadeautje van mij aan, wist niet precies wat er in zat, werd zenuwachtig pissig van mijn handschrift. HET was het getypt! Wie het lef had haar te vragen hoe het met mij ging werd met onmiddellijke ingang verbannen, zonder uitleg of verontschuldiging. Niet verwonderlijk dat onze contactpoging zelfs met deskundige hulp jammerlijk mislukte.

Ze is ZZPjer met eigen bedrijf, produceert Conceptuele Kunst. Haar privéadres is onbekend, maar ongeveer een half jaar geleden lachte ze me ineens toe (toeval?) Oef ohweh. Vanaf mijn nieuwe Pesee met extra groot beeldscherm, ze stond lachend bij een artikel over een plaatselijk opzienbarend buurtproject dat men heel vooruitstrevend heeft opgezet. Het komt uit haar koker en is bedoeld, zeg maar*, om nieuwe bewoners te helpen de buren te leren kennen....Het wil onderling contact vergemakkelijken, zeg maar, sociale bindingen met de medemens stimuleren vanuit de cultureel /creatieve invalshoek. Verdomd goed gevonden, zeg maar, prima doorgedacht en ingenieus in elkaar gezet, zeg maar. Interessant. Echt iets om, zeg maar, trots op te zijn, ik gun iedereen grenzeloos alle succes van de wereld, leuk ook om het zo te delen, eh, zeg maar. Schrijven kan ze goed. Haar kennende is het interessante plan waarschijnlijk uitstekend met HETbegrippen gelardeerd en doelmatig gedocumenteerd. Er is aan dit unieke idee subsidie verleend in het kader van de sociale integratie, geloof ik.....of zo... zeg maar. Ze schijnt daar zelf ook met haar vriend, toevallig van mijn leeftijd, te wonen.

Weet iemand waar ik aan moet kloppen om HET gefinancierd te krijgen?
Mijn sociale kunst-en vliegwerkproject is al helemaal klaar, tot in de puntjes uitgewerkt, in drievoud. Doelstelling, tijdsbestek, kosten en baten. Bijverschijnselende voordelen, te verwachten nadelig vertragende kinderziekten, onvoorziene zaken, etc. Keurig onderverdeeld in subonderwerpen met interessante grafieken van gekleurde taarten waarop in één oogopslag duidelijk wordt wat wiens verantwoordelijkheden zijn. De aannemer is bijna gecontracteerd, wanneer het project kan worden gestart is al bekend en ook hoeveel tijd het gaat kosten om het plan te verwezenlijken. Er is tevens een prognose in opgenomen over het percentage afvallers dat er te verwachten is. Fleurig met foto's opgeleukt staat er ook een indicatie in over de haalbaarheid van het vernieuwende resocialisatieconcept. Gezien mijn beroep zit het lay-outtechnisch goed in elkaar en kwa kleur en vorm heeft het een smakelijke moderne uitstraling, de typografie zal in goudopsnee worden gezet.
Voorlopige werktitel: "Herstel oude banden met gouden cryptogrammen"
Voor de definitieve naam van het project heb ik een wedstrijd uitgeschreven.

Bedenk een vrolijke, pakkende naam met ondertitel: oplossen van vastgeroeste verneukte verhoudingen.... Iedereen kan mee doen met een onbeperkt aantal suggesties:
Hoofdprijs** Een workshop lampionnen op de rivier. (loslaten van pijn, idealen, rouwverwerking, etc.)
2e prijs: Vijf lachsessies met het roze pluchen "Weimarwonder"
3e prijs (3): Een achterstevoren diner.
Inzendingen via FB te WH ...(o.v.v. HET Cryptoplan) ten name van doctorandus Dee (D.Weltevree).

* Het strontvervelende stopwoord, dat in ieder interview, eh, zeg maar, het vroegere "eh, eh" vervangt.

** De datum van de prijsuitreiking wordt in samenspraak met alle winnaars gekozen.

 

feedback van andere lezers

 • manono
  Bijtende humor, lees ik, of is het sarcasme?

  Bij deze mijn bescheiden bijdrage : 'Klop Klop' - 'Wie is daar?'
  Maar ik twijfel ook aan : 'Hoe met de deur in huis vallen?' en 'De achterdeur staat open' en 'De sleutel ligt onder de bloempot'.

  De jury mag kiezen.
  Dora: Ja, deze humor is rigoureus, ja, iets voor op een cabaretfestival.
  Zoals zeggen dat het leuk is dat je been eraf moet, dat scheelt toch een been aan pijn en je mag voor half geld zwemmen...hoeft nog maar een schoen te kopen en sinds je bijna failliet bent zoek je die ene schoen nu bij de vuilnisbakken of de kringloop, zo handig want je bent ook al gezocht wegens een bekeuring van de sociale staatsdienst der geestelijke gezondheid, wegens een te kort aan doorzettingsvermogen.......en
  Ik zie je als de eerste die meedoet aan de wedstrijd....dank je
 • jan
  ik blijf liever veilig achter de schermen Doortje;-)

  grtzz
  Dora: Hoezo? Wil je geen prijsje winnen? Je weet vast wel een naam voor een project met deze ondertiteling, toch? Maar bedankt, kennelijk vond je het niet slecht geschreven. Heb een mailtje gedaan, voor de bok zijn pruik...., < : ))) haha. goeie runer weer....
 • tessy
  Zit ik me hier suf te piekeren op een goede slogan omdat ik zo graag achterstevoren wil dineren, en net nu heb ik een black out..je zal het altijd zien.
  Dora: Komr noig wel in je op Tess..... en anders passen we er een mouw aan...binnenstebuiten of zo, < : )))
 • bessy
  ik denk in een beetje in techische termen..... Kruipende Oliedruppels b.v.
  of ... Smeerveer...... een kippenveer met olie waar wielrenners hun fietsketting mee smeren loopt alles weer lichter.
  Ach wat, ik heb gewoon zin in een sessie met dat roze Weimarwondertje
  Dora: Ja ja, jij weet wat dat Weimargeheim is, madammeke....Smeer Veer, ja. in de leer van de kippenveer.... Haha. Genoteerd....Er wordt contact met u opgenomen zodra de winnaar bekend is....
 • Mephistopheles
  Ik ga voor de derde prijs, op voorwaarde dat we niet met een bananensplit beginnen, dat is een beetje te veel van het goede hé..
  Dora: HaHAAAAAAAAAAAAAAA, bananarama...
  Geweldig je FB Dank je...., maar eh, die naam? Bananasplit?
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .