writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

recept

door remy

Hai, allemaal. Het is een tijdje geleden, maar toch wil ik jullie mijn nieuwe bezigheid niet onthouden. ik schrijf tegenwoordig voor een plaatselijk krantje en verzorg daar de kookrubriek. een aardige afwisseling (ook om te lezen) Hieronder volgt de column van september.
---

Hanenkammen

In de periode van juni tot en met oktober bezoek ik zo nu en dan de Roterijdijk (tussen Schuddebeurs en Dreischor) één van de mooiste dijken van het eiland Schouwen- Duiveland. De reden van mijn bezoekjes is niet om alleen van de omgeving te genieten, ik ben daar in deze periode om een maaltje cantharellen te zoeken. Deze paddenstoelen worden in Nederland ook wel hanenkammen genoemd. De laatste jaren vind ik ze maar zelden, maar vorige week had ik geluk in de bocht van de Roterijdijk en de Zuiddijk. Niet meer dan een hand vol, maar toch genoeg om er een lekker gerecht van te maken.

Eenmaal thuis bleef ik me afvragen wat de reden zou kunnen zijn omtrent de schaarste van deze lekkernij. Via internet kwam ik er al snel achter dat ik me schuldig had gemaakt aan illegale praktijken. De in het wild groeiende cantharel staat op de 'Rode lijst' en behoort dus tot de bedreigde flora. Kijk, dat je op een rustige zondagmiddag uit verveling geen damhert, een levendbarende hagedis, hermelijn of een vos moet gaan vangen begrijpen we allemaal wel, hoop ik. Maar dat ik misschien in mijn zoektocht naar de hanenkammen en passant kleine maagdenpalmen of groen- gele en bruin- rode wespenorchis heb vertrapt samen met een verdwaalde juchtleerkever of misschien wel een kruisbladgentiaan, gaat mij te ver. Ik ben geen bioloog maar een eenvoudige kok, dus ik bestel de ingrediënten voortaan maar gewoon bij mijn leveranciers.

Ik heb de cantharellen in het volgende recept verwerkt:
Een stevige bouillon van flinke plakken ham, buikspek en maïskipfilet, grove groenten zoals snijbonen, bosui, witlof en venkel, samen met oregano, rozemarijn en gemalen peper. De gebakken cantharellen toevoegen zodat er een heerlijke maaltijdsoep ontstaat. In Frankrijk noemt men dit gerecht 'Pot ou feu.' Klinkt niet echt Zeeuws, maar het is wel erg lekker.

 

feedback van andere lezers

  • Runner
    Leuk verhaal. Leest prettig op een enkele (te) lamge zin na.(persoonlijke mening hoor)
    Bovendien wekt het de eetlust
  • Dora
    Ja, het water loopt in mijn mond, lekker geschreven ook...ik ga snel een krentenbol pakken....Leuke wending ook erin....leerzaam tevens.
    Oh ja,
    Af en toe inderdaad misschien een puntje hier of daar?
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .