writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

recept II

door remy

Sinds anderhalf jaar heb ik een vertrouwensrelatie met een gans. Om de paar dagen trakteer ik het beestje op enkele volkoren boterhammen, die hij dankbaar tot zich neemt onder steeds luider wordend gekwaak. We praten onze eigen taal en begrijpen elkaar best wel redelijk.
Waarschijnlijk is de gans gekortwiekt, want zijn leefgebied bestrijkt hoogstens enkele honderden meters. Wellicht heeft u deze witte vogel wel eens gezien. Hij 'woont' tussen het strandje van Ouwerkerk en de caissons, aan de oever van de kreek. Om deze tijd heb ik het met mijn vriend over de naderende kerstdagen, en wat ik de gasten nu weer eens zal voorschotelen. Traditioneel of eigenwijs afwijkend. De kunst is om er tussenin te zitten met je creaties, eigentijds maar herkenbaar. Het zal de gans worst zijn wat ik op het kerstbord presenteer, zolang het geen ganzen- borst, lever of gekonfijte pootjes betreft, uiteraard.
Uiteindelijk heb ik wel een behoorlijk geslaagd kerstmenu samengesteld (zonder gans). Even, maar dat was hooguit een seconde, had ik het idee om mijn vriend met de kerstdagen op een vorstelijke manier te bereiden en hem zelf op te peuzelen. Door al het humane geleuter tussen ons de laatste tijd zou dat het equivalent betekenen voor kannibalisme, jammer dat ik die gedachte had overwogen. Toch wil ik u mijn overweging niet onthouden.

Rodekool gaar koken met rode port, suiker, kaneel, nootmuskaat, peper en zout, scheutje azijn,laurierblad, kruidnageltje, een paar gekneusde jeneverbessen en enkele takjes tijm. Wanneer de rodekool eenmaal gaar is het geheel iets binden met maïzena. Ganzenborst met peper en zout bestrooien, zonder boter op het vet braden gedurende vijf minuten. Omdraaien en in nog eens tien minuten rosé braden. De rodekool op het bord, de ganzenborst in mooie plakken snijden en op de rodekool serveren. Eventueel een aardappelgarnituur en een frisse witlofsalade met appel er bij serveren.

 

feedback van andere lezers

  • arwenn
    als ik dit in mijn krant zou vinden zou ik het met plezier lezen.
    maar wacht, dat doe ik nu ook!
    smakelijk stukje :]
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .