writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

"ZES" - Expeditie naar Mars - Hoofdstuk 1.3 B

door Wardibald


De lift vertrok naar het biolab. Het vermoeden dat Zarah daar alleen zou zijn, liet mij met een niet onaardig gevoel naar boven meevoeren.

[I]
Waarschijnlijk heeft Ben me niet alleen weggestuurd om de twee vrouwen te gaan halen.
De moord heeft John een zwaardere slag gegeven dan ik dacht. Hij is op dit moment een gevaar voor de expeditie.
Als Ben daar tegen Mira iets van zegt, en dat is zijn plicht vind ik, hoor ik daar niet bij te zijn.
John zal psychiatrische hulp zeker als een vorm van zwakte zien.
Hij zou niet willen dat ik daarbij ben.
[/I]

De lift passeerde de bovenste leefmodule en daarna de trainingsmodule. Rick en Anne zaten daar inderdaad samen. Ze waren hun bovenlichaam aan het trainen, elk aan één kant van de symmetrische benchpress-simulator. Gelukkig kon er door de lift heen gekeken worden, buiten de deur, de vloer en het plafond, bestond alles in de halve cilinder uit doorzichtig composiet. Om één of andere reden werd in de lift niet aangegeven op welke module die zich bevond. In plaats daarvan lichtte het lange keuzescherm altijd helemaal op, in beide liften. Als het een bug in de logische sturing was, vond in ieder geval niemand het nodig om die eruit te halen. Nochtans vertoonde de lift wel meer gebreken, naar mijn mening zagen Anne en Rick daar toch iets over het hoofd. Niet dat die mening van mij gehinderd werd door enige kennis van zaken.
In het voorbijstijgen deed ik teken naar hen gezien de twee mij bekeken. We deden dat allemaal als er een lift voorbij kwam, dus had ik daar op gerekend. Ik wees naar hen, en maakte glimlachend het klapperende snavelgebaar met mijn hand. Rick wees naar de klok, er bleef niet veel tijd meer voor over. Het was twaalf voor twaalf.

[I]
Al vanaf de laatste week voor het vertrek moeten we de klokken aan boord op hun woord geloven.
Maar dag en nacht zijn meer dan een etiket tijdens de expeditie.
Een dagritme is maar één van de vele manieren om ons lichaam voor het lapje te houden.
We zijn hier echt niet voor gebouwd.
[/I]

De lift hield halt. Met het opengaan van de liftdeur kwam de geur van vers bladgroen me omarmend tegemoet, samen met de verrukkelijke vochtige lucht die we op dertig graden hielden. Het biolab omvatte de ganse module, en diende in de eerste plaats om een zo Aards mogelijke atmosfeer na te bootsen. Chemisch gezien kon dat simpel omschreven worden: onze uitgeademde koolstofdioxide vervangen door vrij zuurstofgas. Dat ook werkelijk klaarspelen kon echter lelijk tegenvallen. Het was een historisch probleem in de bemande ruimtevaart, dat bekend staat als CDS of carbon dioxide scrubbing. Een chemicus laten vertellen over CDS, dat was zoiets als een bejaarde conservatief vragen stellen over vroeger.
----

Wordt vervolgd

 

feedback van andere lezers

  • hettie35
    Ik vind het erg knap zoals je dit neerschrijft, maar dit stuk is wel taaier en moeilijker herkenbaar voor de lezers!

    Groetjes en een fijn weekeind Hettie
    Wardibald: Wacht maar tot het volgende stuk :p
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .